DevConf.cz 2015

Delší dobu jsem na blog nic nenapsal. Z části to je také tím, že jsem opět zaneprázněný organizací DevConf.cz 2015, která se koná již za tři týdny. Právě kvůli této konferenci byly poslední tři začátky roku vždycky ostrým startem.

devconf_logo

Letos to vypadá, že se DevConf.cz opět posune o kus dál. Sešlo se nám skoro 300 návrhů přednášek a workshopů a bylo by opravdu kruté z nich vybrat jen tradiční počet 100. Proto se letos program dost rozšířil. Budeme mít souběžných 5 přednáškových běhů a 3 workshopových. Celkově 150 přednášek a workshopů ve třech dnech. Určité rozmělnění není na škodu, protože loni už jsme byli u některých přednášek prostě přes kapacitu. Ta byla také jedním z důvodů, proč jsme letos změnili místo konání z FI MUNI na FIT VUT, který nám nabízí celkovou kapacitu 1000 sedadel, což by snad mělo stačit. Snad. Loni totiž dorazilo 1000 lidí a letos některé věci naznačují, že to bude ještě víc.

Konferenční hotel je beznadějně vyprodaný už měsíc dopředu a máme letos velké množství dotazů a žádostí o pozvání (kvůli vízům) z celého světa. Víme i o několika zahraničních novinářích, kteří se na konferenci chystají. Sranda je, když vám z redakce napíší žádost o novinářskou akreditaci a vy jim vysvětlujete, že to pořád děláte tak nějak open-source způsobem a na konferenci nevyžadujete ani registraci 🙂 Nicméně si troufám tvrdit, že z DevConf.cz se stává po FOSDEMu a LinuxConu třetí nejvýraznější akce svého druhu v Evropě.

Je zajímavé pozorovat, jak akce, zaměřené na běžné uživatele, spíše zkomírají (stačí se podívat, jak skončil Invex, ještě před pár lety velký LinuxTag Berlin už letos taky nebude), a přitom specializované akce zaměřené na vývojáře nebo adminy rostou jako nikdy před tím. DevConf.cz narostl během tři let z 300 účastníků na 1000. Počet účastníků FOSDEMu se nikdo už ani neozvažuje odhadnout. Organizátoři uvádí 5000+, ale prý už je to minimálně 7-8 tisíc. LinuxCon Europe začínal před třemi lety v Praze na 900, loni v Německu bylo už 1500 návštěvníků (na konferenci, kde se mimochodem platí za vstup 600 dolarů).

Na co se letos nejvíc těším? Až zase uvidím známé tváře. A na Fedora Day, kdy je naplánovaných opravdu hodně přednášek, které jsou zaměřené na Fedoru (napočítal jsem jich 17). A nakonec i na konfereční party v pátek ve Flédě, kdy můžu jako organizátor a chvilku vypnout.

Pokud vás nějaké téma zaujalo, dojděte se podívat, program bude bohatý, atmosféra přátelská 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *