Jak jsem vzal Mandrivu na milost

Včera jsem tu vypotil hodně emotivní článek o tom, jak opouštím Mandrivu. Dnes je vše jinak. Mandrivu jsem vzal na milost, respektive musel jsem vzít. Včera jsem stahoval Kubuntu s tím, že Mandriva půjde z rodinného počítače pryč a taky by to tak bylo, kdyby instalace Kubuntu neselhala hned na začátku. Bohužel Kubuntu má očividně problémy s mojí základní deskou. Zkoušel jsem nějaké věci, jak to vyřešit, ale zhruba po hodině jsem to vzdal, zase tak nutně jsem tam to Kubuntu nepotřeboval.

Po nezdaru s Kubuntu jsem se rozhodl pokračovat v mé distribuční rozpolcenosti – na notebooku používat Ubuntu a na rodinném počítači Mandrivu. Dnešek jsem věnoval vyladění nové Mandrivy, abych na to zase nemusel rok ani šáhnout. Ano, právě proto jsem naši rodinu donutil přejít na Linux, abych nemusel neustále řešit problémy, jako tomu bylo v případě Windows.

Příjemným překvapením byla příručka přiložená k CD. Na více než 300 stránkách člověk najde vyčerpávající informace o celé distribuci. Myslím si, že je to ta nejlepší brána do světa Linuxu pro "normální lidi". A proč byla příjemným překvapením, když už mám dvě její dřívější vydání? Protože tentokrát vznikla ve spolupráci s nakladateltvím Computer Press a na zpracování knížky to jde vidět.

Co přináší Mandriva 2007CZ nového? Je toho docela dost vzhledem k tomu, že Mandriva má vývojový cyklus celý rok. Komplikací rozhodně je přechod na UTF-8 z ISO-8859-2. Je to jistě pozitivní krok, ale uživatelům to zkomplikuje život, protože ve všech souborech se "poškodí" diakritika. V knize sice říkají, že na stránkách české podpory je ke stažení skript na převod, ale nikde jsem ho tam nenašel. Další novinkou je podpora 3D akcelerovaného desktopu. Bohužel, jak už jsem psal včera, na mém počítači jsem to nerozjel, přitom moje grafická karta ATI Radeon X700Pro by to měla zvládnout. No nic, i bez gumových oken se dá žít 🙂
Další na první pohled velkou změnou je změna grafického tématu. Mandriva 2006 byla v defaultním nastavení opravdu ošklivá a to jak v KDE, tak v Gnome. Tentokráte na tom ale zapracovali a jde to poznat. Mandriva vypadá svěžejší a pěknější.
Další veskrze potizivní změnou je Cedega, nebo-li "emulátor" pro Windows hry. To je podle mě od Mandrivy chytrý krok, odstraňuje tak jeden z nejvěších handicapů Linuxu. Zkoušel jsem si zahrát fotbalovou hru FIFA a běželo to nádherně. Méně úspěšný už jsem byl s hrou SilentHill 3, kde mi to hlásilo nějaký problém s X serverem.
Hodně oceňuju taky LinDVD, což je obdoba úspěšného WinDVD. Tento specialista na DVD by mi mohl pomoci vyřešit problém s DVD, na které klasické linuxové přehrávače nestačí. V Americe jsem se s takovými setkával běžně. LinDVD zatím nelze koupit jako samostatný program a Mandriva je jediná distribuce, která ho obsahuje.

Nejdříve jsem se rozhodl Mandrivu aktualizovat. To proběhlo víceméně bez problémů, i když jsem neměl možnost to pořádně prověřit, protože jsem se ihned rozhodl pro instalaci se zachováním /home oddílu, abych zkusil, jestli problém se zprovozněním 3D desktopu není náhodou v aktualizaci. Bohužel nebyl.
Kromě pár dobrých úprav jsem nemusel v nastavení účtu nic moc měnit. Akorát taťkův účet při odhlašování zamrzal, takže jsem mu promazal celé nastavení KDE. Poté se problém (snad) vyřešil.
Největší kus práce spočíval v instalaci software a jeho nastavení, tak aby systém rodina dostala jak na stříbrném podnose. Problém nastal u GoogleEarth. Nainstaloval se v pohodě, ale při spuštění to začalo hlásit nějakou chybu s grafikou a vytuhlo to. :doh: Problém s instalací programů z repozitářů jsem u Ubuntu nikdy neměl, prostě to fungovalo.

Přetrval také problém s tiskem, zatímco z aplikací jako OpenOffice nebo GTK aplikací tiskne bez problémů, KDE aplikace netisknou. Opět v Ubuntu tisknu bez problémů ze všech programů.

Jinak co se týče požadavků naší rodiny, tak nejvyžadovanějšími aplikacemi jsou OpenOfficeOpenOffice a MS Office (pod emulátorem CrossOver Office), Thunderbird pro mail, K3B pro vypalování, PicasaPicasa na správu fote a asi nejvytíženější je prohlížeč Opera.

Jaké je tedy moje závěrečné hodnocení? Mandriva mi přijde sympatická obchodním modelem. Za 500 Kč člověk koupí distribuci obohacenou o kvalitní a přínosný komerční software (Cedega, LinDVD atd.) jako bonus dostane špičkovou příručku. Díky spolupráci s CPressem se distribuce bude dát koupit i v běžných knihkupectvích po celé republice. Na druhou stranu s sebou Mandriva nese vyšší množství chyb, které člověku znepříjemňují život. Přijde mi, že za cenu nejrůznějších vychytávek a udělátek, vydávají nové věci a ty odlaďují až posléze. Kolikrát se mi stalo, že nové nástroje pořádně fungovaly až v dalším vydání. Přijde mi ale, že je to přece jenom vydání od vydání o cosi lepší. S třemi přechozími verzemi jsem v tomto směru měl neblahé zkušenosti a snad to bude ve verzi 2007 lepší, i když první zkušenosti to moc nepotvrzují. Každopádně já osobně už definitivně zůstávám na Ubuntu. Sice nenabízí komerční software a nemá tolik grafických udělátek, ale prostě funguje spolehlivě a bezproblémově. Také výběr softwaru je vyšší, Ubuntu má v repozitářích přes 21 tisíc balíčků a mám jistotu, že programy nainstalované z těchto repozitářů fungují, což u Mandrivy nemám (viz. Google Earth výše).

Na závěr přidávám screenshoty účtů v Mandrivě tak, jak jsem je předával mému otci a sestře:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *