Jak zprovoznit služby Jabbimu v Gtalku

Tento článek je určen všem, kteří mají účet u Gtalku, ale chtěli by využívat jednu ze služeb Jabbim.cz.
Nemusíte si totiž zakládat účet u Jabbim.cz a používat ho, abyste mohli ony služby využívat.
Služby by měly fungovat i v originálním klientovi Gtalku, ale nastavit je musíte v jiném Jabber klientu, který podporuje hledání služeb. Může to být například Jabbim nebo Gajim, které používám.
Lidi kolem Jabbim.cz nejsou rozhodně žádní blbci a lidem z ostatních serverů zpřístupňují pouze VIP služby, které jsou placené. Pokud chcete free služby, musíte mít účet přímo na Jabbim.cz. VIP služby však mají zajímavé výhody, tak proč do nich nejít?
UPDATE: Vypadá to, že i free služby by mohly být dostupné i pro ostatní, jen místo 1GB budete mít 50MB.

V prvním kroku si musíme VIP služby registrovat, to uděláme tak, že si do kontaktů vložíme platby@jabbim.cz a pošleme mu zprávu "registruj". Obratem dostaneme oznámení o tom, že máme k dispozici VIP služby na 14 dní zdarma a zároveň dostaneme údaje o tom, jak zaplatit. Roční poplatek je 238 Kč.


Vyhledané služby na serveru Jabbim.cz

Dále v klientovi necháme vyhledat služby na serveru jabbim.cz. A vybereme třeba Jabber Disk. Ten si přidáme jako kontakt. Jabber Disk se dělí na tři části:

album@disk.jabbim.cz – část, kde vkládáte obrázky do fotoalba
private@disk.jabbim.cz – část pro privátní data, kterým budete mít přístup jen vy
public@disk.jabbim.cz – část, kde jsou soubory, ke kterým mohou mít přístup i ostatní, např. jim můžete poslat odkaz na soubor

Celková kapacita Jabber Disku je 1GB pro VIP členy a 50MB pro běžné členy.
UPDATE: Nyní už kapacita činí 1,5GiB a 100MiB

Jak vložit soubor na disk? Jednoduše jednomu ze tří výše uvedených kontaktů pošlete soubor stejným způsobem, jakobyste to posílali jinému uživateli. Jak disk spravovat? Zatím to jde pořádně jen pomocí jednoduchých příkazů, ale už se pracuje na rozšíření pro klienta Jabbim, který by to měl velmi zjednodušit, ale ono je to jednoduché už nyní. Jak pracovat s Jabber diskem naleznete zde.


Jabber Disky v mém rosteru

Mezi další služby patří zasílání SMS do sítí Vodafone a O2. Opět si necháme vypsat všechny služby na serveru jabbim.cz a vybereme VIP SMS transport. Zadáme přezdívku a svoje číslo, aby příjemce věděl, od koho mu sms došla a jdeme vkládat kontakty na sms. Stejně jako v případě Jabber disku, i zde musíme vložit pro každé mobilní číslo kontakt. Ten je ve tvaru +420cislo@sms.jabbim.cz. V Jabbimu si můžete vytvářet tzv. metakontakty, nebo-li mít pod jedním kontaktem dohromady Jabber kontakt i mobilní číslo, pak si jen vybírat, jestli chcete poslat sms nebo zprávu po Jabberu. Problém je v tom, že server Gtalku příliš nepodporuje metakontakty, takže při dalším přihlášení budete mít metakontakty rozbité opět na dva kontakty. Proto doporučuji mít sms kontakty zvlášť, např. si pro ně vytvořit skupinu sms.


Metakontakt

Další služby fungují na podobném principu.

V případě, že máte takto služby nastavené a kontakty vložené do rosteru (seznam kontaktů), měly by fungovat i po přihlášení do originálního klienta. Stejný postup platí i v případě, že máte účet na jiném Jabber serveru než je Gtalk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *