Kecání s Jabbimem

Myslím, že je bez diskuse, že ICQ je za svým zenitem. ICQ jsem si založil někdy v roce 2000 a na svoji dobu to byla opravdu povedená služba. Jenže usnula na vavřínech. Dnes má starý protokol, chodí po ní viry, posílání souborů je nespolehlivé a přenos hlasu je hrozný. Osobně jsem s ICQ skončil před dvěma měsíci. A jsem spokojený. Všechny důležité kontakty mám na Jabberu a na rozdíl od ICQ mě na něm nikdo neotravuje a neplete si to s hotlinkou.
Stále používám jabber server Gtalk, především kvůli jeho spolehlivosti, protože prostě nepadá. Nepamatuji, kdy by měl byť sekundový výpadek. V poslední době se však rozmáhá český Jabber server Jabbim.cz, který pod sebou sdružuje ještě servery jabber.cz a njs.netlab.cz. Nejenže nabízí plno doplňkových služeb, ale v poslední době vyvíjí také vlastního klienta Jabbim. Jelikož jsem sestře zakládal účet na jabber.cz a nastavoval jí klienta Jabbim, chtěl bych se podělit s skušenostmi a dojmy.

Server Jabbim.cz v poslední době zažívá rozmach a nyní má zhruba 100 tisíc uživatelů. S Gtalkem je tak nejvýznamnějším Jabber serverem u nás. Základem každé IM sítě jsou textové zprávy, s nimi nemá jabbim.cz vůbec žádné problémy, taktéž posílání souborů je naprosto bez problémů. Kromě těchto základních věcí však přináší několik velmi zajímavých služeb. Známou službou jsou transporty do ostatních sítí, především do ICQ. Tuto službu má k dispozici každý uživatel Jabbim.cz. Pokud však chcete mít transport do ICQ na lepší úrovni, stojí za to si zaplatit VIP členství, které stojí zhruba 240 Kč na rok. VIP ICQ transport podporuje avatary, má lepší podporu statusů a hlavně umí synchronizovat kontakty s ICQ serverem, což neumí ani plno alternativních klientů pro ICQ. Nevýhoda je, že nefunguje posílání souborů. Na druhou stranu, s ICQ transportem se můžete připojovat z více míst zaroveň. ICQ totiž neumí připojit jeden účet z více míst zároveň a po připojení nového zdroje se ten starý odpojí. To je docela otravná vlastnost, kterou transport řeší. Do ICQ sítě jste totiž připojení z jabber serveru a k němu pak přes klasickou jabber síť, která umožňuje tolik připojení, kolik chcete.
Tím jsem naťukl velkou výhodu Jabberu oproti ICQ a tedy možnost být připojený z více zdrojů. Představte si situaci, že máte zapnutý počítač doma, kde máte třeba away, ale lidé vám tam mohou zanechávat zprávy. Potom dojdete do práce a připojíte se se statusem online v práci. U ICQ by se vám doma klient odpojil, u Jabberu ne, jen ten v práci, který má status online dostane při příjmu zpráv přednost. Když v práci skončíte a klienta vypnete, zprávy zase budou chodit k vám domů.
Další velmi zajímavou službou je Jabber Disk. Běžní uživatelé mají kapacitu 50 MB, VIP uživatelé 1 GB. K čemu takový Jabber Disk je? Může sloužit jako taková soukromá úschovna. Do kontaktů si vložíte Jabber Disk a soubor na něj vložíte stejně, jakoby to byl jiný uživatel a vy mu chtěli poslat soubor. Kdykoliv a kdekoliv jinde zase můžete přes Jabber klienta soubor stáhnout. Možné je také vytvořit si pomocí Jabber Disku vlastní fotogalerii. Také je možnost vkládat na Jabber Disk soubory veřejně, kdy hned získáte odkaz, který můžete někomu poslat, aby si soubor stáhl.
Nedávno ICQ přišlo s tím, že můžete posílat sms zdarma do síte Vodafone a O2. Ani v tomto není Jabbim.cz pozadu. Je možné zdarma posílat sms do Vodafone a O2. Stačí si vytvořit kontakt s mobilním číslem a případně jej s spojit v jeden metakontakt po jednu osobu, takže budete mít v kontaktech např. Jan Novák a budete se moci rozhodnout, zda mu poslat zprávu po Jabberu nebo sms.
Další služby už pro mě nejsou tak podstatné, ale někomu se můžou hodit slovníky, RSS čtečka, televizní program nebo předpověď počasí.
Prostě Jabbim.cz toho nabízí opravdu hodně, ale víte, co je na tom nejlepší? Vůbec nemusíte mít účet přímo u Jabbim.cz, abyste mohli služby využívat, ale klidně na jakémkoliv jiném Jabber serveru, tedy i na Gtalku.

A jak je na tom klient Jabbim? Ve vývoji je zhruba rok a neustále se na něm intenzivně pracuje. Momentálně je ve verzi 0.3. Já jej používám zhruba 2 měsíce a můžu bez problémů prohlásit, že i přes intentivní vývoj se jedná o velmi stabilní program plný funkcí. Zaměřen je především na použití pro Jabbim.cz, ale bez problémů mi funguje i na Gtalku. Cílem vývojářů je vytvořit klienta pro masy. Měl by být tedy vzhledově atraktivní a jednoduchý, obojí se podle mého názoru vývojářům daří. Jabbim bez problémů používají moje sestra i rodiče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *