Proč jsme nedostali GUADEC

Poslední dva měsíce jsem pracoval na projektu, který měl za cíl dostat do Brna konferenci GUADEC. V tomto článku bych chtěl poreferovat o postřehy a důvody, proč se nakonec GUADEC 2012 v Brně konat nebude.

Když chcete pořádat GUADEC, musíte zpracovat tzv. proposal, kde shrnete důvody, proč by se měla konference konat právě ve vašem městě a jaké možnosti město pro konferenci nabízí. V minulosti se proposaly hodně lišily jak podrobností, tak kvalitou. My jsme k jeho tvorbě přistoupili opravdu zodpovědně. Snažili jsme se domluvit a zajistit co nejvíce věcí již v této fázi. Domluvili jsme s FIT VUT, za jakých podmínek se může akce konat na jejich půdě, zajistili jsme ubytování na různých cenových hladinách, catering atd. Do organizačního týmu jsme získali známé a zkušené lidi české linuxové komunity a zajistily podporu nejvýznamnějších českých komunitních organizací. Zapracovali jsme také na grafické úpravě. Známý designér GNOME Jakub Steiner nám udělal logo a navrhl obálku proposalu. Podle informací, které jsme měli, je rozhodování o místě konání vždy záležitostí jedné nebo dvou kvalitních nabídek. My jsme tou kvalitní nabídkou chtěli být.

Vše se ze začátku vyvíjelo dobře, ač dalo GNOME Foundation na přípravu dva měsíce, byli jsme dlouho jediným kandidátem. Až pár dní před termínem se ozvala La Coruna a Lyon, že by taky rádi akci pořádali, ale že termín rozhodně nestihnou. La Coruna alespoň odeslala proposal, který použila pro kandidaturu na Desktop Summit 2011. Lyon neposlal v termínu nic. Byli jsme tedy jediní, kdo včas poslal odpovídající proposal. Ač se objevovaly hlasy, že jedna kvalitní nabídka dorazila a není tedy třeba nic odkládat, k odkladu o další tři týdny nakonec přece jen došlo. Paradoxně jsme tím utrpěli nejvíce my, kteří jsme vše splnili v termínu. Náš proposal byl totiž zveřejněný a konkurence viděla, co nabízíme, a mohla se podle toho zařídit. Aby nám to GUADEC committe alespoň trochu kompenzovala, slíbila, že dostaneme od představitelů GNOME Foundation podrobnou zpětnou vazbu, na základě které můžeme proposal ještě vylepšit. Musím konstatovat, že jsme i přes sliby nedostali vůbec nic!

V den posunutého termínu se sešly tři proposaly (Brno, La Coruna, Lyon). La Coruna svůj původní proposal výrazně vylepšila. Bohužel inspirace námi byla nepřehlédnutelná a dřívější obavy se tedy potvrdily. Lyon poslal kvalitativně nejhorší proposal, který nebyl vůbec specifický a organizační tým nedomluvil skoro nic. Rozhodlo se, že o místě konání bude nakonec rozhodovat Board of Directors, od kterého nám přišly dodatečné otázky. Bohužel z nich jasně vyplývalo, že členové boardu viděli proposaly opravdu jen z rychlíku. Jinak bychom nedostali základní otázky na dopravu, která snad nemohla být v našem proposalu podrobněji popsaná. Nakonec se usneslo, že se o místě konání rozhodne na Desktop Summitu v Berlíně a že jednotlivé týmy se budou moci ještě před rozhodováním s boardem sejít.

Vypravili jsme se tedy do Berlína. Naším lobbistou byl Andre Klapper. S ním jsem také připravoval závěrečnou prezentaci. Chtěli jsme to pojmout tak, že vypíchneme pár nejdůležitějších důvodů, proč by měl být GUADEC v Brně a necháme nějaký čas na diskusi. Hlavními body pro Brno bylo to, že se jedná o nový region. GUADEC nikdy nebyl na východ od německých hranic (pokud nepočítám Istanbul, který je trošku mimo). Navíc jsme měli na rozdíl od ostatních prakticky vše domluvené a místo konání bylo perfektně technicky připravené (kdo byl někdy na FITu, ví). Měli jsme za sebou velkou část české a slovenské komunity a zázemí silné firmy (Red Hat). Věděli jsme také, že můžeme konferenci udělat mnohem levněji než v Lyonu nebo La Coruně, a měli jsme zkušený tým, který už pořádatel několik velkých akcí včetně mezinárodních konferencí. Naopak naší největší slabinou byla doprava. Až při organizování takové akce si člověk uvědomí, jak je pro byznys opravdu životně důležité slušné letecké spojení se světem. Brno by mělo zajistit slušné spojení s evropským leteckým hubem i za cenu velkých dotací, ty peníze by se určitě vrátily.

První trhlinu naše prezentace dostala, když jsme tesně před začátkem zjistili, že nefunguje projektor. Největším zklamáním pro nás však bylo, že při debatě s členy boardu jsme zjistili, že někteří členové (troufl bych si tvrdit, že převážná většina) proposal nejenže vůbec nečetli, ale ani neotevřeli. Připadalo mi to absolutně neprofesionální a bylo to pro mě větší zklamání než samotný fakt, že jsme pořadatelství nedostali. Znamenalo to totiž, že dvouměsíční práce na kvalitním proposalu byla naprosto zbytečná. Doufal jsem, že výběru místa pro nejdůležitější akci roku věnují trochu více úsilí.
Lyon byl podle zákulisních informací mimo hru brzo a další tři hodiny se rozhodovalo mezi námi a La Corunou. Otázkou je na základě čeho se členové boardu rozhodovali, když proposaly ani nečetli. Osobně si myslím, že si svůj názor vytvořili především na základě jiných věcí než kvalitní nabídky. Brnu celkově uškodila špatná doprava, to je bez diskuse. Údajně se board nakonec přiklonil k La Coruni, protože nabídla větší přednáškové sály a ubytování ihned u místa konání. Nicméně to už byly spíše detaily. Co vynulovalo naši výhodu nového regionu a nevýhodu La Coruni, že GUADEC už se ve Španělsku konal 3x v 8 letech, byla mnohem větší diplomatická síla.

Španělsko je taková jistota. Konference se tam konala už několikrát, celá řada známých vývojářů GNOME je ze Španělska. Nakonec jeden španělský zástupce je i v boardu, což hrálo také hodně důležitou roli. Nicméně Česko na tom taky není špatně. V Brně má Red Hat velkou vývojářskou pobočku, kde dělá na GNOME celá řada lidí. Někteří z nich jsou vysoko v různých ukazatelích aktivity (nahlášené bugy, fixy,…). Nikdo se však neangažuje v projektu více. Nesnaží se dostávat do pozic, kde mohou určovat vývoj a podobu projektu, nejezdí na konference, kde se vytvářejí kontanty. Ve výsledku jsou potom jenom jmény v bugzille. Kdybychom neměli v našich řadách Andreho Klappera, který shodou okolností žije v ČR a byla mu naše kandidatura blízka, tak jsme pro všechny úplně neznámé nebo matně známé jména a tváře. Španělsko je v diametrálně odlišné pozici. Pokud chceme ČR zviditelnit na mapě světového open source a v budoucnu přilákat velké mezinárodní konference, bude se muset česká komunita otevřít světu, více se zapojit do mezinárodní projektů a vytvářet kontakty. Nikdy se nebudeme velikostí základny rovnat státům jako Španělsko nebo Francie, ale potenciál hrát hrát důležitou roli máme.

Toto logo už asi nikdy využití nenajde :-/

2 komentáře: „Proč jsme nedostali GUADEC“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Vlastimil Ott writes:Máme poučení pro příště. Díky za energii, kterou jsi tomu věnoval, pro mě je to důležité zjištění. Jezdit ven.

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Radek writes:Zkusil bych to znovu za dva roky. Aspoň vime na cem zapracovat. Třeba se i to logo využije.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *