(Mé první) zkušenosti s Firefoxem

Před několika týdny jsem se po 10 letech rozloučil s Operou. Nová verze pořád nemá linuxovou verzi a ta stará ještě s jádrem Presto nezadržitelně zastarávala. Rozhodl jsem se tedy přesedlat na Firefox. Psát o prvních zkušenostech s Firefoxem může vypadat snad i trochu směšně, protože je tu s námi už roky. Pro mě to jsou ale opravdu první zkušenosti z intenzivnějšího používání.

Rozhraní – Firefox nevypadá ve výchozím stavu ve Fedoře zrovna dvakrát atraktivně a příliš nezapadá do prostředí GNOME. Naštěstí se dá prostředí velmi dobře přizpůsobovat a zrovna pro integraci do GNOME existuje hned několik rozšíření. Nakonec jsem se dopracoval do stavu, s kterým jsem spokojenější než s Operou. Dokonce jsem o tom na fedora.cz napsal článek.

Rychlost vykreslování – ze začátku mi přišel Firefox oproti Opeře takový těžkopádný. Dlouho jsem nemohl přijít na to, čím to může být, a potom jsem brouzdal nastavením a narazil na „jemné posouvání“. Když jsem tuto vlastnost vypnul, najednou Firefox působil mnohem svižněji. Ale asi to bude jen otázka zvyku. Tak trochu jsem čekal, že Firefox vyřeší problémy s výkonem na hodně náročných stránkách, jako je třeba Facebook, kde měla stará Opera už docela problémy. Zjistil jsem ale, že na nich má Firefox zhruba stejné problémy jako Opera.

Speed Dial – ta věc ve Firefoxu, která má napodobovat Speed Dial z Opery, je asi největší propadák, na který jsem ve Firefoxu narazil. Zástupce stránek si člověk nemůže navolit sám, ale nastaví se automaticky podle toho, jak často na ně člověk chodí. Nicméně jsem vypozoroval, že ve Speed Dialu chci mít i stránky, na které tak často nechodím. Navíc se náhledy u většiny stránek nevygenerují, nedá se to nijak přizpůsobit. Prostě zoufalost, nějaká prázdná stránka jen s vyhledávacím polem by byla lepší.

Synchronizace – ta zase funguje na jedničku. Mám k ní připojené asi čtyři zařízení včetně mobilních a synchronizace všeho funguje na jedničku. To bylo milé překvapení a zlepšení oproti Opeře, jejíž Link mi nikdy pořádně nefungoval, především sychronizace hesel. Připojil jsem dvě zařízení, v jednom jsem měl hesla a v druhém ne. A místo, abych měl hesla potom v obou, neměl jsem je ani v jednom 🙂

Rozšíření – to vždycky byla silná stránka Firefoxu. A pořád je. Pro člověka, který přechází z Opery, to bez rozšíření nejde. Snažím se ale vyjít s naprostým minimem, protože prohlížeč je dnes nenasytná aplikace, tak to nechci ještě zhoršovat. Momentálně mám povolených pět rozšíření. Kromě těch, které integrují Firefox do GNOME, také FireGestures pro gesta myší a potom ještě rozšíření pro použitelný Speed Dial. To mi víceméně stačí. Škoda je, že na rozdíl od Opery neexistují rozšíření pro speed dial, kde si člověk mohl dát místo náhledu stránky o počasí přímo widget, který aktuální počasí ukazoval, nebo místo náhledu Facebooku widget, který ukazuje výpis posledních příspěvků, upozornění,… zkrátka Opera speed dial vymyslela a pořád ho má o řád lepší než Firefox.

Mobilní verze – zkoušel jsem také přechod na verzi Firefoxu pro Android. Synchronizace s desktopovými verzemi funguje na jedničku a Firefox má IMHO nejpodařenější rozhraní ze všech prohlížečů pro Android. Bohužel na mém telefonu Samsung S4 Mini, který se opravdu nená označit za úplné ořezávátko, nevykresluje při scrollování plynule, což opravdu dost tahá oči. Z toho důvodu v mobilu a tabletu i nadále používám Operu Mobile, která takové problémy nemá a navíc má funkci Off-road, která dokáže komprimovat přenášená data, což se na mobilních zařízeních pořád hodí.

Zatím jsem tedy v Firefoxem převážně spokojený. Přesto ale pořád ve skrytu duše doufám, že desktopová Opera pro Linux opět bude a že v Opeře opět dostanou rozum a udělají trochu vlastní prohlížeč, plný vlastních inovací, ne jen skin pro Chromium. A proč vlastně nepoužívám Chrome/Chromium? Tak nějak se mi nechce používat prohlížeč od velkého bratra. Navíc Mozilla zaměstnává celou řadu open-source vývojářů a přispívá do řady open-source projektů, tak raději budu podporovat ji. Podpora Firefoxu ve Fedoře je taky na mnohem lepší úrovni než u Chrome/Chromia.

2 komentáře: „(Mé první) zkušenosti s Firefoxem“

  1. Kamil Páral avatar

    Ad speed dial: Můžeš si přetáhnout URL nebo bookmark do speed dialu na konkrétní pozici. Je pravda že to vůbec není zřejmé.

  2. […] měsíc to bylo 10 let, kdy jsem vyměnil Operu za Firefox. V té době byl Firefox světovou trojkou mezi prohlížeči s podílem přes 20 %. Od té doby […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *