Nazrál čas dát Firefoxu druhou šanci

Minulý měsíc to bylo 10 let, kdy jsem vyměnil Operu za Firefox. V té době byl Firefox světovou trojkou mezi prohlížeči s podílem přes 20 %. Od té doby jeho podíl setrvale klesá a člověk si říká, jestli se to někdy zastaví nebo míří k zániku. Je možné, že k pomyslnému odražení ode dna už došlo. Minulý rok podle StatCounteru Firefox zaznamenal růst. Myslím si, že to není náhoda. Dostal se totiž opět do stavu, kdy je to objektivně dobrá volba při výběru prohlížeče.

Firefox to nemá jednoduché. Nemá totiž oporu v milionech zařízení, na kterých by byl předinstalovaný, jako Safari. Nemůže se opřít o internetového hegemona, který by jej formou reklam doporučil stamilionům lidí, jako Google Chrome. Uživatel si jej musí najít a nainstalovat, což v době, kdy každé zařízení a systém přichází se solidním předinstalovaným prohlížečem, není zdaleka samozřejmost.

Uživatel na prvním místě

Tahle nevýhoda ale také představuje největší výhodu Firefoxu. Mozilla je stále primárně zaměřená na vývoj webového prohlížeče, může si díky tomu dovolit dát zájem uživatele prohlížeče na první místo. To ne vždy platí u konkurence, kde je prohlížeč jen podpůrnou komponentou a ne primárním zaměřením. Safari se například dlouhodobě brání podpoře pokročilejších webových aplikací, protože by tím mohli vývojáři na iOS obcházet AppStore a placení poplatků společnosti Apple. Na prvním místě tu není prohlížeč a jeho uživatel, ale ochrana aplikačního ekosystému. Google zase v prohlížeči Chrome plánuje udělat změny, které výrazně ztíží život blokátorům reklamy. Opět platí, že na prvním místě není prohlížeč a jeho uživatel, ale ochrana příjmů z internetové inzerce.

Tímhle Firefox netrpí. Mozilla sice nabízí další produkty jako Pocket, Firefox Relay nebo Mozilla VPN, aby diverzifikovala zdroje příjmů, ale jedná se stále víceméně jen o doplňky toho hlavního produktu – prohlížeče. Budoucnost Mozilly je pořád úzce propojená s úspěchem samotného prohlížeče. Když nebude mít spokojené uživatele Firefox, nebude nikdo používat ani doplňkové služby. Mozilla není jediným tvůrcem prohlížeče, pro kterého to je hlavní produkt. Je ale jediným opravdu nezávislým.

Poslední nezávislý webový engine

Důležitá úloha Firefoxu spočívá v tom, že je poslední nezávislou implementací webového enginu. Je krásné, že tu máme Vivaldi, Operu, Brave…, ale všechno jsou to prohlížeče postavené na Chromiu. Chromium je sice open source a otevřené příspěvkům vývojářů odevšad, ale vývoj řídí Google. Co Google do Chromia nechce, to se tam prostě nedostane. Příkladem budiž podpora formátu JPEG XL, kterou mají všichni ostatní, ale Google ji do Chromia odmítá zařadit, čímž tento formát, který je objektivně lepší než AVIF, odsuzuje k nezdaru.

Kdyby skončil Firefox, zůstane vývoj webu pod kontrolou dvou firem – Googlu a Applu. Tento oligopol by měl také výrazně nakročeno k monopolu, protože tržní podíl by byl výrazně na straně Googlu. Vrátili bychom se do časů Internet Exploreru, které opravdu nelze označit za zlatý věk webu. Stejně jako tenkrát by se W3C mohlo domlouvat na webových standardech, ale bylo by to jedno, protože by rozhodovalo to, co pustí a nepustí Google do Chromia.

Plakát z FOSDEMu 2024, autor Ludovic Hirlimann, CC-BY

Tohle jsou ale věci spíše dlouhodobějšího charakteru, které uživatele přímo netrápí. Jak jsem ale v úvodu psal, myslím si, že Firefox je dnes jako prohlížeč dobrou volbou i pro uživatele, který ho chce jen používat a neřešit širší souvislosti.

Smazaný technologický dluh

Dlouho bojoval s technologickým dluhem. Ještě před několika lety za Chromiem zaostával. Vyžadovalo to roky práce a rozhodnutí, která byla nepopulární, ale nezbytná, jako zaříznutí podpory po stará rozšíření, ale dnes si myslím, že je Firefox technologicky zpátky.

Jde to vidět i ve vývoji částí specifických pro Linux, kterého se účastníme i my. Dřív bylo Chromium často napřed. Samotný Google investoval do Linuxu podstatně více než Mozilla, asi kvůli ChromeOS. V poslední době se ale situace obrátila. Nové technologie rychleji podporuje Firefox. Je to Firefox, kdo dnes ve výchozím stavu běží na Waylandu. Je to Firefox, kdo už má podporu pro přístup k webkameře přes Pipewire, zatímco kdy tohle bude k dispozici v Chrome, zatím vůbec není jasné. Takových příkladů bych mohl uvést daleko víc.

Killer feature na mobilu

Tržní podíl Firefoxu trpěl tím, že nezachytil nástup mobilních platforem. Je těžké na nich uspět, když váš prohlížeč není předinstalovaný. Jaká výhoda to je, ukazuje prohlížeč od Samsungu, který nevyniká vůbec ničím. Samsung ho ani nijak výrazně nepropaguje, ale přesto má globální tržní podíl v jednotkách procent jen proto, že je přeinstalovaný na mobilech od Samsungu. Firefox si ale nevedl dobře ani v porovnání s konkurencí, která tuto výhodu také nemá.

Používám Firefox 10 let i na mobilu, vždy mi přišel jako slušná volba, ale v poslední době pozoruju zvýšené úsilí s postavením Firefoxu na mobilech něco dělat. Nedávné změna dostupnosti rozšíření ve Firefoxu pro Android na stovky (718 v době psaní článku) je velká věc, protože tohle relevantní konkurence prostě nemá. Díky tomu můžete mít užitečné vychytávky i v mobilním prohlížeči. Já jsem díky tomu mohl nasadit Consent-O-Matic, který mi odklikává souhlasy s cookies tak, jak jsem si nastavil.

To samé zatím nedostanete na iOS, protože Apple doteď blokoval používání jiných webových enginů. Firefox v iPhonu ve skutečnosti neběží na vlastním vykreslovacím jádře, ale na WebKitu. EU ale společnosti Apple nařídila umožnit používání i jiných webových enginů, takže minimálně v EU bychom se mohli dočkat plnohodnotného mobilního Firefoxu na iPhonu včetně věcí jako široká nabídka rozšíření.

Zaměření na ochranu soukromí

Na Firefoxu ale ze všeho nejvíc oceňuji zaměření na ochranu soukromí. Informace o chování uživatelů jsou dnes zlatý důl. Proč se tomu bránit, jsem nedávno sepsal tady na blogu. Firefox sice neobsahuje přímo blokátor reklamy, ale nabízí ve výchozí instalaci ochranu proti sledování, kterou z pochopitelných důvodů v Chrome nenajdete. Blokátory reklamy sice musíte doinstalovat ve formě rozšíření, ale Mozilla jim nijak nestěžuje život. Na ochraně soukromí se profiluje také u navazujících služeb jako Firefox Relay a Mozilla VPN.

Statistiky ochrany proti sledování ve Firefoxu.

Je tu i Vivaldi

Firefox není jediným prohlížečem, který považuji za hodný pozornosti. Hodně se mi líbí také Vivaldi. Je to skutečný nástupce staré dobré Opery. Založil ho spoluzakladatel Opery, dělá na něm řada bývalých zaměstnanců Opery. Jedná se o malou softwarovou společnost vlastněnou zaměstnanci. Líbí se mi jak samotný prohlížeč, tak jeho autoři. Přesto dávám přednost Firefoxu a to z několika důvodů.

Zaprvé používá vlastní vykreslovací jádro, díky čemuž má větší nezávislost než Vivaldi, které používá Chromium a je kvůli tomu do určité míry závislé na společnosti Google. Zadruhé mi přijde uživatelsky přívětivější. Vivaldi je prohlížeč pro powerusery, obsahuje řadu nastavení a funkcí, kvůli čemuž je ale také méně přehledný než Firefox, který má jednoduché a přehledné rozhraní, které zvládne každý. Je ale dobře, že oba prohlížeče jsou v tomto tak odlišné. U Vivaldi tak můžou najít druhý domov ti, pro které se Firefox až příliš zjednodušil. V neposlední řadě Firefox preferuji také proto, že je kompletně open source. Vivaldi do určité míry taky, ale ne zcela.

38 komentářů: „Nazrál čas dát Firefoxu druhou šanci“

  1. Zdenda Sazovský avatar

    @sesivanyblog Technicky dobrý. Co uživatel?
    Umí se synchronizovat včetně nastavení mezi zařízeními?
    Chrome nebo Edge, přihlásím se a vše se nahraje.
    Ve FF to bylo složité jak hovado, proto se ptám.
    Jinak Samsung v mobilu je velmi slušný. Za mě lepší než Chrome.

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @sazy @sesivanyblog Tohle si myslím, že mají pěkně vychytané. Stačí se přihlásit a během chvilky má člověk data sesynchronizovaná. Dokonce člověk nemusí ani vyplňovat přihlašovací údaje, stačí naskenovat QR kód, který mu to zobrazí.
      Ani jsem to nezmiňoval, protože to dnes považuju za standard, který má i konkurence, ale ve Firefoxu to teď IMHO funguje fakt pěkně.

      1. Štěpán Škorpil :skorpil_cz: avatar

        @sesivany @sazy @sesivanyblog ale search providers se nesynchronizují a je celkem neohrabaný je tam vytvářet.

        Na druhou stranu lepší než ve Vivaldi tam se sice searche stáhnout, ale toho nastavení co se nestáhne je mnohem víc…

      2. Honza avatar

        @sesivany @sazy @sesivanyblog taky se nesynchronizují sbírky, což je za mě na mobilu neskutečně lepší než běžné záložky. Desktop verze je asi vůbec nemá.

    2. Marián Kyral avatar
      Marián Kyral

      Už nějakou dobu má Mozilla Firefox Sync.
      https://accounts.firefox.com

  2. Štěpán Škorpil :skorpil_cz: avatar

    @sesivanyblog Souhlasím.
    Jen teda jedu teď na Vivaldi, protože mi Firefox často padá ma Waylandu s Nvidií. ☹️
    Vivaldi to ustojí i když se spouští asi 3 minuty a nasype při tom do logu spoustu chyb.
    Ještě jsem nezkoumal čím to je, ale pravděpodobně prostě proprietární driver Nvidia na Waylandu no…

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @stepan @sesivanyblog Tohle si myslím, že by nás jako bug report zajímalo! Může to být taky zapnutou nějakou hardwarovou akcelerací, kterou ten ovladač nedává, a její vypnutí by to vyřešilo.

        1. Štěpán Škorpil :skorpil_cz: avatar

          @sesivany @sesivanyblog Tak jsem na kouknul. 🔎 Pokusama jsem došel k tomu, že to spadne vždycky když je na stránce nějaký webgl prvek.
          Vypnutí hw akcelerace pomohlo, ale nakonec jsem došel k pravděpodobně lepšímu řešení.
          Nastavil jsem proměnnou MOZ_DRM_DEVICE=/dev/dri/card0 a tím (jestli to dobře chápu) donutil Firefox použít integrovanou grafiku na hw akceleraci.

          1. Štěpán Škorpil :skorpil_cz: avatar

            @sesivany @sesivanyblog
            Btw nikdy jsem si neuvědomil kolik webů má někde nějaký webgl efekt.
            Z mého pohledu prostě najednou spadl web na běžné stránce nebo doplňku. Například když jsem se pokusil Graze doplněk propojit s Mastodonem.
            Až teď jsem zjistil, že po propojení vyhodí webgl renderované konfety a to způsobilo pád. 🎊

          2. Štěpán Škorpil :skorpil_cz: avatar

            @sesivany @sesivanyblog
            Jo a ještě musím kouknout jestli nemám něco blbě nastavený v systému, protože mi přijde divný, že Firefox videa v pohodě přehrával přes integrovanou grafiku, ale na webgl zkoušel použít nvidii.

            Jo a ještě mě zlobí, že Firefox občas bliká když okno ztratí focus. Mám pocit že mi to dělaly některý apky na XWaylandu, ale zdá se že Firefox jede přímo na Waylandu. 🤷

  3. Jan Korbel 🇨🇿 🏴‍☠️ avatar

    @sesivanyblog Jedu FF dlouhodobě. Jiné než Chrome jádro potřebujeme jako sůl.
    Nezkoušeli jste Librewolf?

  4. Vojtěch Horký avatar

    @sesivanyblog Já momentálně používám převážně Safari, ale plánuji přechod na Firefox na všech zařízeních, jakmile bude na iPhonu dostupný Firefox s Geckem.

    1. Jiří Fiala Total Landscaping avatar

      @VojtechHorky @sesivanyblog Firefox na Macu má už skoro dvě dekády libový bug na české klávesnici – cmd-1 namísto přepnutí na první tab (kde mám odnepaměti Gmail a nebudu to měnit) udělá zoom in.

      Reportoval jsem to napříč věky několikrát a nic.

  5. Miroslav Hylš 🇺🇦 🇹🇼 avatar

    @sesivanyblog Žel FF totálně zabili na Androidu, ten polofunkční hnus, co z něj udělali, to se prostě nedá.

  6. Martin Bodlák 💙💛 avatar

    @sesivanyblog Firefox používám a mám rád. Co mi ale hodně vadí je Mozilla a její politické aktivity, a také nedostatek podpory vývoje Firefoxu, což se pak projevuje setrvalým poklesem počtu uživatelů…

    1. Adam Štrauch avatar

      @babaq @sesivanyblog O jaké politické aktivity se jedná?

    2. Ondřej Kolín avatar

      @babaq @sesivanyblog Jirka psal v článku: "Je možné, že k pomyslnému odražení ode dna už došlo. Minulý rok podle StatCounteru Firefox zaznamenal růst."

  7. Milu P. Pragerova avatar

    @sesivanyblogFF používám na PC v podstatě odjakživa, a jsem maximálně spokojená.

  8. Tomáš Vičar avatar

    @sesivanyblog na soukromém PC Firefox, na pracovním Edge. Edge je rychlejší ale přecpán reklamama. Na androidu ale Firefox fakt nefunguje.

    1. Jiří Eischmann avatar

      Můžu se zeptat, co ve Firefoxu na Androidu tak nefunguje? Používám ho 10 let a přijde mi v pohodě. Nemám ale žádné intenzivní srovnání. Jen občas zkusím Vivaldi nebo Chrome.

      1. Ondřej Kolín avatar

        @sesivanyblog taky mám podobnou zkušenost, používám dokonce nightly sestavení.

  9. Jan Peterka avatar

    @sesivanyblogMě pořád ve Firefoxu chybí rozumný profily (resp jejich rozumný používání).Proto ji teď používám na osobní věci (a mobilní verze je fakt skvělá), ale práci projekty mám pořád oddělený ve Vivaldi profilech.Pak taky doufám že začnou podporovat passkeys a PWA. ale to jsou teď přeci jen okrajový věci. Jo a ještě mě občas při vývoji vadí, že divně pracuje s autocompletem. Několikrát mi trvalo dlouho zjistit že problém není v kódu, ale v prohlížeči.Díky za článek, pěkně sepsaný!

  10. Jaro K. avatar
    Jaro K.

    Ač mekař, Safari jsem už před lety nahradil. Pokukoval jsem po Firefoxu, ale rychlost a zejména stabilita byla pod macOS tragická. Skončil jsem u Opery a na iPhone u iCabu. Nicméně Firefoxu držím palce a doufám, že časem najde odvahu a zdroje zapracovat i na macOS verzi, evidentně se orientuje na Win/Linux.

  11. Martin B. avatar

    @sesivanyblog nič z toho čo si napísal, na nepresvedčí zmeniť môj primárny browser…

    Bo Firefox som nikdy neopustil a dokým bude podporovaný, ani nikdy neopustím 😎 Fakt bych sa nerád dožil chvíle, kedy bude celý internet bežať výhradne na Blink/WebKit jadre. Nehovoriac o tom, že život s prehliadačom bez rozšírení si neviem predstaviť, a to ani na mobile. Takže potrebné ako píšeš, dúfam, že nastane renesancia Firefoxu, internet ako taký by to potreboval ako soľ.

    #Firefox

  12. Jan avatar

    @sesivanyblog Firefox mám jako sekundární prohlížeč zejména za účelem využití videí v režimu PiP, která v něm fungují snad úplně dokonale.

    Jinak ale možnosti @Vivaldi a pohodlnost práce s ním (a i jistá důvěra ohledně soukromí) mě ale drží u chromového jádra.

  13. Logout avatar

    Na desktopu jsem Firefox používal už v době, kdy se nejmenoval Firefox 🙂 S výjimkou nadšených let 2009 a 2010, kdy jsem podlehl Chrome a pak několikaletého ko-používání Safari a Firefoxu na Macu je to team FF a tak to zůstane, než se na to Moziila úplně vykašle, nebo to naopak úplně podělá 🙂

    A jelikož Firefox a jeho Gecko jsou aktuálně jediná browserová jádra z první pětky browserů, která jdou přeložit na strojích s procesory v big endian módu, tak je pro mě vlastně většinu mé výpočetní existence FF nutnost, prostě používám divný hardware 🙂

    Firefox používám i na iOS, ačkoliv je to jen obalené Safari, ale ten obal je důležitý – syncované bookmarky, přístup k tabům na jiných zařízeních, syncovaná hesla. Co mě vysloveně zamrzelo bylo, že jsem před pár lety převedl všechna svoje hesla do Lockwise, dokonce jsem vypnul na mobilu klíčenku od Apple a jako hlavní storage hesel v systému nastavil právě Lockwise, tak Mozilla tuhle aplikaci zrušila. A to ještě tím nejnešťastnějším způsobem: Lockwise dál už nevyvíjíme, nepodporujeme, ale na iOS jinou možnost nemáte, tak ho používejte, dokud to jde a až to nepůjde, máte smůlu.

  14. Jan Drlík avatar
    Jan Drlík

    Osobně se vždy k FF vracím, ale zkouším alternativy, neb třeba chromácká větev má prvky, se kterými se mi dobře pracuje jako worspace (ano rozšíření toto také dodají, ale nebylo to nikdy ono). Dost často vítězilo Vivaldi, Brave má zase dobrý blokátor a taková nejhezčí a nejinovativnější je Opera, ale tam nedůvěřuji securitě.

    Nicméně funkčnost FF nikdy u mě nebyl problém, blokace sledování a hlavně bezkonkurenční kontejnery. A na mobilu to jistím pomocí Fennec.

    Ale myslím, že poslední dobou se pozice FF zlepšuje i na poli dalších projektů. Zkoušel jsme Wolfa, ale ten byl na mě až příliš striktní. Aktuálně jsme si velmi oblíbil projekt z Japonska „Floorp“. Trošku rozšířené nastavení pro securitu, ale hlavně dodává workspace a postraní lištu tak, jak jsem zvyklý např. u Vivaldi.

  15. Lukáš Václavík avatar

    @sesivanyblog Používám FF přes 15 let, poslední roky už ale ne jako hlavní osobní prohlížeč, ale mám v něm veškeré pracovní věci a profily, abych to měl oddělené.

    Mám jej rád, ale myslím si, že Gecko je spíš břímě než nějaká výhoda. Srovnání uzavřeného jádra IE s otevřeným Blinkem se mi taky nelíbí. IE byl brzdou pokroku a implementoval řadu věcí jinak, než jak to stanovovaly standardy. Blink se naopak vyvíjel rychle a jeho technologie se pak stávaly standardy, protože už bylo brzdou W3C. 🙂

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @lukasvac @sesivanyblog já jsem dostatečně starý na to, abych si pamatoval časy (konec devadesátek), kdy byl tahounem pokroku IE. Taky si implementoval nové věci a pak chtěl, aby je přijala W3C. Až to potom nepotřeboval. Nerad bych si to zopakoval. Standard, který má jednu implementaci, není zdravý standard.
      Že je Blink open source je pěkné, ale IMHO to v tomto případě nehraje moc roli. Jde o kontrolu a tu má Google. Někdo to může forknout, ale pak se opět bude potýkat s vývojem vlastního jádra.

      1. Lukáš Václavík avatar

        @sesivany @sesivanyblog Do původního postu se mi to už nevešlo, ale rozdíl oproti dřívějšku je i v tom, že tu máme jinou významnou sílu – Safari/Webkit. Apple je navíc dostatečně vymezený proti Googlu, aby neskákal, jak on píská. Gecko je dnes něco jako Vorbis. Je fajn, že existuje, ale vedle AAC a MP3 je zcela nedůležitý. 🙂

        1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

          @lukasvac @sesivanyblog Safari/WebKit má problémy: 1. je jen pro hardware Applu, zbytek by zůstal pod monopolem Chromia.2. pokud se naplno prosadí volnost webových enginů v iOS, může jeho tržní podíl velmi rychle erodovat. Stačí se podívat, jak si vede Edge proti Chrome na Windows. Situace, kdy jedno jádro bude mít 95 % trhu jako v dobách IE, není tak nepravděpodobná.BTW přes Vorbis se dnes distribuuje mnohem více audia než přes MP3. 😉

          1. Lukáš Václavík avatar

            @sesivany @sesivanyblog Na iOS se to podle všeho moc fragmentovat nebude. Už to Google i Mozilla kritizují, že Apple se striktně drží toho euronařízení a jiné enginy dovolí jen v EU. Tj. prohlížeče by musely udržovat dvě verze podle regionů. Google by si to asi dovolit mohl, ale Moziila spíš ne.

            A na Webkitu běží i Gnome Web a Krusader, ne?

            Tak si místo Vorbisu dosaď Opus, no. 🙂

          2. Jiří Eischmann :fedora: avatar

            @lukasvac @sesivanyblog V současné podobě to WebKit moc nepoškodí, ale zároveň si myslím, že EU se se současných kočkopsem nespokojí a donutí Apple k větším ústupkům.

            Jinak ano, existuje i WebKitGTK, které je i pro Linux a snad i Windows, ale to není moc použitelné, jeho relevance je ještě o dva řády níž než Gecka.

  16. FifiSch avatar

    @sesivanyblog Na mobilu používám jenom Firefox.

    Na desktopu jsem se k němu už plánoval vrátil, ale pak jsem se stal naprosto závislým Edgeovských vertikálních tabech. Vím, že na to ve Firefoxu existuje plugin, ale je to dost clunky.

    Až tam tohle bude fungovat tak dobře jako v Edgi, přejdu rád…

    1. Logout avatar

      Snad to panu domácímu nebude vadit, ale v pondělí jsem o tom psal, protože jsem se konečně dokopal si vertikální taby do Firefoxu po letech vrátit. Proti Edge, který mám vnucený v práci, v tom nespatřuju rozdíl: https://i-logout.cz/20240205-1600_Vertikalni_taby_ve_Firefoxu

  17. David Heidelberg avatar

    @sesivanyblog Mozilla půjde bez dotací od Googlu (největšího konkurenta) okamžitě ke dnu. Google dotuje Mozillu jen z důvodu že by jinak mohl být označen jako monopol (jiný nevidím, podíl FF je mizivý). Pro Google by největší problém byl pokud stoupne podíl Firefoxu, což by znamenalo, že by musel Mozille začít platit za ponechání Googlu jako výchozího vyhledávače a ztratil by kontrolu nad trhem. Když si je platí, proč by se vystavoval takovému riziku? Není lepší přestat hrát tuhle hru?

    1. David Heidelberg avatar

      @sesivanyblog Připadá mi, že by lepšího výsledku se dalo dosáhnout šíření osvěty mezi těmi zbylými několika procenty uživatelů o tom, jak se situace má, než se snažil zvýšit podíl o několik stovek až tisíc lidí.

      Podporovat management Mozilly mi přijde spíše trestuhodné než užitečné (aneb úkol **ne**vyvinout konkurenci a jen držet přiměřeně krok s Chrome).

      Osobně bych spíše přivítal akceptaci porážky v bitvě (a nechal Mozillu Mozillou) a raději plánoval co dál, než si nalhávat že vyhráváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *