Telegram

Před měsícem jsem psal, že jsem přešel od Googlu ke standardnímu Jabber serveru. Zmínil jsem se ale, že už ale primárně používám Telegram. Dnes se tedy trochu rozepíšu o této síti a proč ji používám raději než Jabber nebo jiné sítě pro rychlé psaní zpráv.

Telegram_Messenger

Na začátek bych se chtěl trochu věnovat srovnání Telegramu a Jabberu. Telegram je v poslední době mezi příznivci open source nabírá na popularitě. Je to především díky tomu, že má otevřený protokol, otevřené API, open source klienty pro prakticky všechny používané platformy. Nicméně nemalá část lidí mu vyčítá, že neumí federaci, tedy není to síť nezávislých serverů, kteří spolu dokáží komunikovat.

Bohužel tato na jednu stranu velká výhoda Jabberu je také jeho hrobníkem. Pokud totiž máte neurčitou množinu serverů, kde každý podporuje něco jiného, skončíte u toho, že se můžete spolehnout jen na podporu naprostého minima. V případě Jabberu to je prakticky jen textová komunikace. Ani posílání souborů se za těch deset let, co Jabber používám, nestalo zcela spolehlivým. Není tedy divu, že Jabber nikdy neoslovil masy uživatelů. Kromě otevřenosti, federace a podpory OTR nemá uživatelům, co nabídnout. Neříkám, že je to úplně málo, ale jen pro malou cílovku.

Navíc ta federace dnes ztrácí jednu z hlavních praktických výhod – nezávislost na poskytovateli služby. Celá řada sítí dnes používá jako identifikátor telefonní číslo a seznam kontaktů máte fakticky uložený mimo ně (ať už lokálně v mobilu nebo někde v cloudu). Telefonní číslo vám zůstává a přelévání uživatelů mezi sítěmi je mnohem dynamičtější než dřív. Hodně uživatelů jich používá několik naráz. Dnes je hrozba vendor-lockinu výrazně menší než v dobách ICQ.

Telegram jsem si vybral, protože to je takový dobrý kompromis mezi otevřeným, ale funkčně omezeným Jabberem a uzavřenými, ale funkčně pokročilými sítěmi jako Messenger, Skype, Hangouts atd. A vůči těm uzavřeným sítím není Telegram žádný kompromis. Naopak si myslím, že čistě po funkční stránce to je opravdu nejlepší IM na trhu. Je nejrychlejší, můžete posílat až 1,5 GB soubory (bez ohledu na to, jestli je druhá strana online), sdílet v chatu polohu, má nejlepší sadu emotikon a „nálepek“, kterou lze velmi jednoduše rozšiřovat o vlastní. Dveře neomezených možností otevírá Bot API, pomocí kterého si můžete napsat bota, který bude vám a/nebo ostatním dodávat nějaký obsah, nebo vás bude na něco upozorňovat. Existují ale i takoví, pomocí kterých ve skupinovém chatu vytvoříte jednoduchou anketu apod.

Tím, že má Telegram otevřené API a protokol, mohla pro něj vzniknout celá řada neoficiálních klientů, z nichž někteří jsou lepší než ti oficiální. Minulý týden mi vyšel článek o klientech pro Fedoru. Díky této otevřenosti lze najít Telegram prakticky všude – Linux, OS X, Windows, Android, iOS, WP, BB, FirefoxOS, SailfishOS, Ubuntu Phone,…

Cutegram, jeden z klientů pro Linux.

Telegram se vymezuje vůči ostatním populárním sítím jako bezpečnější a více dbající na soukromí. To asi vůči většině z nich platí, ale nepovažoval bych ho za nejbezpečnější službu. Nabízí end-to-end šifrování v podobě tzv. secret chats, ale kryptografové je kritizují za použití vlastního šifrovacího mechanismu místo prověřených řešení. Nicméně ač je jejich bezpečnost diskutována už dva roky a Telegram vypsal několik peněžních odměn, zatím „secret chats“ nikdo neprolomil. Telegram IMHO poskytuje nadstandardní bezpečnost, ale pokud chcete maximální, je asi lepší si vybrat nějakého specialistu, třeba Tox.

To samé platí i o soukromí. Zakladatelé jsou bratři Durovovi, otcové VKontakte, které museli z VKontakte nakonec vystrnadit, protože nechtěli předat data uživatelů ruské tajné službě. Servery jsou distribuované po celém světě a klíče k zašifrovaným datům uživatelů jsou vždy uložené v jiné jurisdikci. Telegram je provozovaný nezávislou neziskovkou se sídlem v Berlíně. Momentálně se provoz pokrývá a prý ještě dlouho bude pokrývat z velkého finančního vkladu Pavla Durova do neziskovky. Až peníze dojdou, chtějí se obracet na uživatele s žádostí o příspěvěk, jako to dělá třeba Wikipedia.

Používám Telegram dva měsíce a už je v něm seznam kontaktů několikanásobně delší než v Jabberu, který používám 10 let. Na FUDCon APAC jsme ho používali jako hlavní komunikační nástroj, na právě probíhající Akademy má to samé postavení. Dostává to slušnou dynamiku.

2 komentáře: „Telegram“

  1. benitto avatar
    benitto

    skoda, ze se pres to neda volat a videovolat, pak by to pohrbilo whatsapp kompletne. troufam si tvrdit, ze i jiny sluzby.

  2. […] bohužel boj o uživatele s centralizovanými službami prohrály (tomu už jsem se na blogu věnoval). A Facebook i tady má hodně žhavá želízka v ohni. Vlastní nejpopulárnější službu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *