GNOME 3.20, Wayland a Fedora 24

Je tu jaro. Teploty rostou, po měsících pošmourna konečně nějaké to slunce, venku to začíná zelenat… a správný ajťák zatáhne žaluzie a jde zkoušet nové věci 🙂

Fedora_logo

Minulý týden mi vyšel na LinuxEXPRESu článek o GNOME 3.20. Tyto články o vydáních GNOME píšu už 8 let, poprvé jsem psal o GNOME 2.22 12.3.2008. Pěkná tradice, v které bych rád pokračoval.

GNOME 3.20

Za tu dobu se GNOME posunulo neuvěřitelně dopředu. Nedá se říct, že by nové vydání obsahovalo nějakou novou věc, kterou bych musel mít. Už to není o nějakých radikálních změnách, ale o řadě detailů. Přesto těch změn přichází stále hodně. Letos poprvé jsem musel některé změny, které bych jinak zmínil, z článku vypustit, protože bych jinak napsal text na několik článků.

GNOME 3.20 je po dlouhé době vydáním, do kterého jsem přímo nepřispěl ani řádkou. Snad jsem to alespoň trochu zachránil tím, že jsem do výchozí sady wallpaperů dostal opravdu povedenou fotku vodopádu na Islandu od Heleny Bartošové.

Od minulého roku mám v Red Hatu na starosti taky KDE a tam podobný vývoj bohužel nevidím. Pořád je to o velkých změnách, platforma se rozděluje, přejmenovává. Sotva se ustálí KDE 4, přijde neučesané KDE 5. Vývojáři slibují světlé zítřky. I já jsem někdy kolem roku 2005 věřil po přečtení rozhovoru s Aaronem Seigem, že KDE 4 bude zcela ultimáltní desktopové prostředí. Jenže on ten kýžený cíl ne a ne přijít a KDE (Plasma) stále působí hodně jako „work in progress“, což uživatele frustruje. Přijde mi, že v poslední době u KDE zůstávají jen skalní fanoušci a i někteří z nich utíkají (dlouholetý člen KDE SIGu Kevin Kofler používá Xfce, na stejné prostředí utekl i Vojta Trefný, který nedal ještě nedávno na KDE dopustit, jeden člověk z mého Qt/KDE týmu zase utekl ke GNOME). Snad se KDE opět vrátí na správné koleje. Pro linuxový desktop to je důležitý projekt.

Wayland

S přechodem na mém osobním notebooku na Fedoru 24 jsem začal opět používat Wayland. Chvíli jsem ho zkoušel i ve Fedoře 23, ale drobnosti mě nahnaly zpátky do náruče X. Po zhruba týdenním používání můžu konstantovat, že GNOME na Waylandu už je opravdu hodně blízko. Při běžné kancelářské práci už prakticky nepoznáte rozdíl.

Nicméně ještě není vše dotažené. Z toho důvodu taky není Wayland ve Fedoře 24 výchozí. Nebudou fungovat aplikace, které závisí na funkcích specifických pro X. Např. s Shutterem neuděláte screenshot. Narazil jsem taky s video přehrávači. Výchozí Totem funguje na Waylandu pěkně, ale zkoušel jsem GNOME MPlayer a Snappy a oba padaly na ústa.

Fedora 24

Na svém domácím notebooku si můžu dovolit trochu experimentovat a na novou Fedoru přecházím vždy kolem alfy. Tentokrát jsem na vydání alfy ani nečekal. Oficiální metoda upgradu funguje zcela bez problémů už nyní. Jen se odinstalovalo 6 balíčků z RPM Fusion, které měly rozbité závislosti.

Jinak není víceméně o čem psát. Zatím jsem nenarazil (kromě výše zmíněných) na větší problém. Většina drobností v desktopu se vyřešila aktualizací z vývojového GNOME 3.21.9x na GNOME 3.20. Používání alf už není dneska žádný adrenalin 🙂

 

3 komentáře: „GNOME 3.20, Wayland a Fedora 24“

  1. Marek Majer avatar
    Marek Majer

    tiez som skusal F24 na waylande a vyzera to na dobrej ceste – este sa to musi trosku „utriast“ a myslim, ze koncom roku to bude v pohode 🙂

    Inac suhlasim s tym KDE. Takto rozbit WM – to sa len tak nevidi, pripada mi to, ako keby doslo k rozpadu vyvojoveho timu. Mozno sa len mylim, mozno to suvisi s rework-om KDE na Wayland …

    Inac vdaka za pekny zhrnujuci clanok – pekne a realne opisany

  2. Tobiáš Potoček avatar

    Tak já se dobrovolně přihlásím do týmu KDE 🙂 Používám ho už možná 10 let, začínal jsem ještě na trojkových verzích a na nové verze jsem přecházel vždy poměrně rychle. Samozřejmě byly lepší momenty a byly horší momenty, ale vždycky jsem mohl nadále používat svůj zavedený a navyklý styl práce s desktop managerem, a to mi stačilo. Razil jsem přístup, že nemá cenu se ohlížet zpět, a tak jsem byl schopný i dočasně oželet některé funkce výměnou za „shiny new toy“.

    Srovnávat s ostatními prostředími bych se neodvážil, protože jsem jednoduše strašně dlouho nic jiného nevyzkoušel. Gnome 3 případně Unity mě nikdy nelákaly. Z mého patří do jedné rodiny s OSX a mně vždy vyhovoval spíše Windows 9x/XP přístup: tedy jedna lišta, a to zásadně bez launcherů (vše spouštím přes KRunner). KDE mi vyhovuje i vzhledově. V poslední době mě skutečně oslovily pouze Windows 10 (už jsem váhal nad switchem) a KDE je tomu nejblíže.

    Zajímavé je to, že s postupem času používám z celého toho ohromného prostředí méně a méně součástí. Google Music místo Amaroka, WhatsApp/Facebook Messenger/Hangouts místo Kopete, Google Tasks místo nějakého Plasma widgetu… všechno to běží jako ořezaná Chrome okna a jediné, co potřebuji, je si jednoduše nastavit potřebné launchery. Role celého prostředí se skutečně zredukovala na management oken a spouštěč aplikací (primárně browseru a IDE). Což ale dělá KDE dobře, tedy nemám důvod přecházet.

    Jen tak mimochodem, jaké jsou hlavní argumenty, na základě kterých lidé KDE opouštějí?

  3. Enrico avatar
    Enrico

    KDE už představili další „vizi“ do budoucna :
    https://dot.kde.org/2016/04/05/kde-presents-its-vision-future

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *