Linuxový desktop roste

Dnes vyšlo GNOME 3.24, v kterém je opět hodně naší práce. Co mě ale dnes taky docela potěšilo, jsou výsledky letošního průzkumu mezi uživateli Stack Overflow, kde si Linux vedl nad míru dobře. To mě přivedlo k úvaze, jak si vlastně Linux dnes na desktopu stojí.

laptop-762548_640

Stack Overflow je jedna z největších platforem na pokládání otázek, čistě technicky zaměřených, převážně o programování. Každý rok mezi uživateli dělá průzkum, v kterém se ptá, jaké technologie používají a mají rádi nebo jakých se naopak obávají. Jednou z otázek také je, jakou platformu používají.

Loni měl Linux 21,7 %. Myslím, že už to byl hodně slušný výsledek. Letos ale (desktopový) Linux dosáhl na 32,9 %, což je hodně velký posun nahoru. macOS prodělal přesně opačnou cestu. Loni měl 26,2 % a letos jen 18,4 %. Linuxový desktop zabodoval také v „nejmilovanějších platformách“, kde získal 69,6 % a skončil dokonce první.

Stack Overflow samozřejmě představuje jen malý segment uživatelů, čísla za celý jsou výrazně posunutá k Windows. Nicméně třeba pro nás to je jeden z nejdůležitějších segmentů. Takový, na který se Fedora zaměřuje primárně. Poslední roky byl linuxový desktop dost marginalizovaný i v tomto segmentu. Všichni přece už utekli k macOS, ne? A je fakt, že i na open-source a linuxových akcích jablíčka svítila opravdu hodně.

Nicméně podle mých pozorování se tento trend poslední dva roky mění. Samozřejmě je hromada lidí, kteří přešli na macOS, chrochtají si a říkají, že už nic jiného nechtějí. V poslední době se ale objevuje taky hodně comebacků, kdy lidi zjistili, že na Macu to taky není všechno růžové a naopak je v mnoha ohledech oproti Linuxu omezený.

Do značné míry to souvisí s hardwarem. Já patřím do generace, která se zamilovala do Thinkpadů. Svého času nabízely nepřekonatelnou kvalitu a doteď oceňuji jejich veskrze technický design. Většina ale chce raději něco tenkého z nablýskaného hliníku. V tomto neměly Macbooky dlouho konkurenci. V poslední době ale začali i ostatní výrobci nabízet hodně srovnatelné modely a na nich Linux zpravidla běží výrazně lépe než na Macboocích, na některých z nich je dokonce předinstalovaný.

Vliv na to má bezesporu také software. Před pěti lety byl linuxový desktop v krizi. GNOME udělalo dost radikální řez, vyrojily se nejrůznější klony apod. První verze GNOME 3 měly pěkně ostré hrany. Do toho přišly další narušující změny jako přechod na systemd, letité X11 neměly jasného nástupce atd. Od té doby si věci sedly. GNOME hodně vyspělo. Pořád má své kritiky, ale prostě už to vypadá jako desktop z roku 2017. To o GNOME 2 neplatilo. Měl jsem ho rád, ale v roce 2010 mělo vzhled systému z roku 2000. Na konkurenci se nechytalo. Jasně, staromilcům vyhovovalo a vyhovuje dodnes, ale staromilci nejsou většinovým uživatelem a to ani mezi vývojáři.

c7inuouxkaajcou
GNOME 3.24 (od Open Source Feed)

V poslední době se začaly zlepšovat další věci, v kterých Linux dlouhodobě zaostával. Valve neuvěřitelně posunulo oblast her. Kdo by před pěti lety řekl, že budeme na Linuxu moct hrát stovky komerčních her? S tím se zlepšují také ovladače, minimálně ty od AMD. Letité X11 mají svého nástupce, který se zdárně rozvíjí a umožňuje nám dělat věci, které jsme s X11 dělat nemohli. Flatpak jakožto nový způsob distribuce desktopových aplikací také významně dotahuje konkurenci. Dnes můžete vytvořit instalační soubor, který nainstalujete na všechny významné distribuce. K tomu dostanete sandboxing, systém pro updaty, integraci do katalogu aplikací atd.. V mnoha odhledech konkurenci i překováná. Musíme dělat jednu menší aplikaci pro všechny tři platformy – Windows, macOS a Linux (Flatpak) a s Flatpakem jsou ve výsledku nejmenší problémy.

Linuxový desktop si nevede úplně špatně ani z pohledu celého trhu. Ano, stále se jeho podíl pohybuje v malých jednotkách procent, ale stále pomalu roste. Nejpopulárnější distribucí se nakonec stal ChromeOS. Ten posunul podíl Linuxu na desktopech někde mezi 2-3 %. Linux bez něj má zhruba 1,5 %. I to je slušný výsledek vzhledem k tomu, že se roky pohyboval kolem 1 % a trh jako celek pořád roste. Potenciál má také EndlessOS. Je to první linuxová distribuce po mnoha letech, která je zaměřená na opravdu běžného uživatele a má komerční rozměr. Dělají opravdu zajímavé věci, ale bez giganta v zádech to mají výrazně těžší než ChromeOS. Pokud se jim ale podaří prorazit v rozvojových zemích, na které se snad jako jediný desktopových systém zaměřují, mohlo by to Linuxu na desktopu hodně pomoct.

Stěžovat si nemůžeme ani my ve Fedoře. Jsou distribuce, které si počítají uživatele přes UID, ale my to v respektu k soukromí neděláme, takže máme jen několik nepřímých indikátorů toho, jak se uživatelská základna rozvíjí. Za poslední 2-3 roky stabilně roste a mohli jsme za tu dobu nabrat 50 % navíc. A podle statistik přes 80 % uživatelů Fedory ji používá právě na desktopu.

Pořád se čeká na rok linuxového desktopu. Záleží na tom, co si pod tím představujeme. Pokud si představujeme to, že Linux na desktopu za rok vyskočí z 2 % na 20 %, tak jestli jsme se něco za ta léta naučili, tak je to to, že nic takového se nikdy nestane. Na to je tento trh příliš nehybný. Jestli si pod tím představujeme to, že je Linux na desktopu silnější než kdykoliv před tím, tak si myslím, že zažíváme už několikátý rok linuxového desktopu v řadě. Jen to je bez těch přehnaných nadějí a zájmu médií jako před 10-15 lety.

2 komentáře: „Linuxový desktop roste“

  1. Josef Kadleček avatar
    Josef Kadleček

    …k poslednímu odstavečku – tak počkej, až budou Piráti v Parlamentu, to bude teprve raketový vzestup Linuxu 😀

  2. […] spojená. Dozrávají i další technologie jako Flatpak nebo Wayland. Linuxový desktop také roste jako celek a vypadá to, že úprk uživatelů k macOS, kterého jsme byli svědky před několika lety, se […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *