Linuxový desktop: co vám chybí

Vstupů pro to, na čem máme v desktopovém týmu pracovat, máme několik: požadavky zákazníků, požadavky výrobců hardwaru, testy uživatelské přívětivosti, bug reporty a také prostě naše intuice, co by mohli uživatelé potřebovat. Někdy je hodně přínosné se uživatelů přímo zeptat. Můj šéf to dělá pravidelně, tak jsem si říkal, že to zkusím v češtině taky.

laptop-762548_640

Vše, co vyvíjíme, je primárně dělané pro Fedoru a Red Hat Enterprise Linux, takže by to mělo být mířeno primárně na uživatele těchto distribucí, ale vzhledem k tomu, že Red Hat je hlavní vývojářskou silou v linuxovém desktopu, většina toho, co děláme pro Fedoru a RHEL, se časem v nějaké formě objeví také v ostatních distribucích, takže se to dá vztáhnout na většinu uživatel Linuxu.

Momentálně připravuju plán vývoje pro Fedora 27 Workstation, která by měla vyjít na konci tohoto roku. Hodně věcí se tak projeví v GNOME 3.26, ale také hromadě dalších projektů, do kterých přispíváme. Proto by mě docela zajímalo, co uživatele na Fedora Workstation a na linuxovém desktopu obecně trápí a co bychom my mohli zlepšit (chápu třeba, že hodně uživatelů by chtělo Photoshop, ale to může změnit jen Adobe).

Pokud máte nějaké podněty, napište je prosím do komentáře, rád si je přečtu a v rámci možností se pokusím odpovědět. Nemůžu slíbit, že se budeme všem podnětům věnovat, ale můžu slíbit, že to bude seriózní vstup pro moje plánování. Prosím zachovejte konstruktivní přístup. Hejty budu ignorovat nebo rovnou mazat.

216 komentářů: „Linuxový desktop: co vám chybí“

  1. Dave avatar
    Dave

    Důležitost vidím v jednoduchosti instalace a distribuce aplikací třetích stran, jako se o to snaží Flatpak. BFU a nesjspíš i mnoho pokročilejších uživatelů (jako já) nechce trávit čas opravováním závislostí a podobným neduhům tradičního pojetí aplikačního ekosystému, ale efektivně využívat OS jako pracovní nástroj.

    1. Standa avatar
      Standa

      Naprostý souhlas! instalace aplikací, které nejsou v repozitáři není moc user-friendly.

      1. X avatar
        X

        Súhlasím aj ja nejaký čas som strávil na Linuxe, nakoniec v Archu, ktorý som si spravil podľa seba od základu. Teraz už rok bežím na macOs a ako bežný užívateľ by som sa už naspäť na Windows/Linux nevrátil. Samozrejme keby som musel, tak by sa dal Linux znovu spraviť pekne, ale na macOS sa mi páči, že ho človek kúpi a môže hneď používať. Nepotrebuje riešiť prehliadač, adobe pdf, rozumný prehrávač, atď, všetko tu už, je. Systém beží rýchlo a je veľmi jednoduché ho ovládať. Plus gestá s touchpadom..mmm. Aplikácie, ktoré nie sú v obchode sa len stiahnu a presunú do zložky s aplikáciami. Žiadna inštalácia (väčšinou). Keď teraz bežím vo windows alebo Linuxe najviac mi asi chýbajú touchpad gestá pre rýchly presun medzi oknami a obrazovkami.
        Takže čo sa mi páči na macOS: jednoduchá aktualizácia, inštalácia programov, práca so systémom.

        Pre zistenie rozdielov, bude najlepšie ak človek pobeží pár mesiacov na macBooku a pochopí. Asi mesiac mi trvalo, kým som sa vyznal v sýstéme ako funguje a ako s ním pracovať, ďalší už bol v pohode ako na normálnom notase a teraz keď pripárne používam iba macOs a prejdem na iný systém tak hneď sa teším, keď prejdem naspäť do macOs.

  2. lkocman avatar
    lkocman

    Za mě power management na macu 🙂 nejde poweroff, suspend atd … jinak se na tom f26 da pouziat

  3. Sid avatar
    Sid

    Za mna:
    1) pouzitelny komunikator, pouzivam pidgin ale tam sa nejako zastavil cas.
    2) realne fungujuci remote desktop s wayland
    3) nastavovania v gnome ked momentalne su tri rozne tooly normalny gnome control center,gnome tweak a potom este gconf. Navyse ked gnome tweak neobsahuje iba „exoticke“ volby

    1. sesivany avatar

      1) tím už jsem se před časem zabýval: https://eischmann.wordpress.com/2015/04/24/instant-messaging-in-fedora-workstation-2/
      Realita je bohužel taková, že služeb, pro které by se dal obecný komunikátor dělat, je málo. Hodně z nich dneska není vůbec otevřených (Messenger, Whatsapp,…), ti, co jsou (Telegram, Signal,…), mají tolik specifických funkcí, že je těžké na ně naroubovat obecný komunikátor. Pidgin třeba Telegram podporuje skrze plugin, ale pokrývá jen hodně malou množinu funkcí. Z toho důvodu už asi neuvidíme žádného nástupce Empathy a Pidgin taky asi nebude mít nějakou zářnou budoucnost.

      2) to je jedna z našich priorit, ale přesně časově usazený plán zatím nemáme, takže zatím nemůžu slíbit, jestli to bude v F27 nebo F28…

      3) chápu, že roztříštění do těch tří nástrojů, vypadá nevhodně, ale logiku to má v tom, že v gnome-control-center jsou pouze nastavení, u kterých GNOME garantuje 100% funkčnost a podporu. gnome-tweak-tool a gconf potom mají další volby, které sice momentálně fungují, ale GNOME k nim většinou nedává žádné garance. Proto jsou „na vlastní nebezpečí“ a ty nástroje by měly být jen pro uživatele, kteří ví, co dělají. Samozřejmě ta hranice mezi tím, co by mělo být pro všechny a co jen ty, kteří ví, co dělají, je k diskusi.

      1. Peter Fodrek avatar
        Peter Fodrek

        Ďakujem za ten Wayland

    2. Tim kutil Taylor avatar

      Zkuste Franz:
      http://meetfranz.com/
      Ja ho sice nepouzivam, ale nejspis toho umi hodne a je multiplatformni.

  4. Jakub avatar
    Jakub

    Pro mě by bylo fajn, kdyby mě Gnome Software nenutil kvůli aktualizaci restartovat počítač.

    1. sesivany avatar

      Chápu, že je to otravné, ale tak, jak věcí fungují nyní, nelze garantovat 100% spolehlivost u aktualizací za plného běhu systému. Měli jsme docela dost případů, kdy uživatelům po aktualizaci Firefoxu aktuálně běžící instance spadla s neuloženými daty, nebo ještě hůře během aktualizace spadla celá Xka. Dalším důvodem je to, že dokud se samotná aplikace nebo služba nerestartuje, tak se v ní oprava neprojeví. Uživatel si může nainstalovat kritickou záplatu, ale pak nemusí několik týdnů restartovat a stále používá tu zranitelnou verzi. Běžné uživatele je těžko instruovat, které služby si mají po aktualizaci restartovat. Pokud aktualizace instalují offline, mají to automaticky zajištěné.
      Např. Flatpak umožňuje bezpečnou aktualizaci za běhu aplikace a tyto už umí GNOME Software aktualizovat rovnou, bez restartu. V budoucnu tak bude potřeba restart jen kvůli aktualizaci klíčových systémových komponent a pokud se bude používat atomická aktualizace, tak už nebude probíhat ani žádná instalace aktualizací. Člověk prostě vypne počítač a příště nabootuje do aktualizovaného systému.
      Pokud vás současné chování otravuje a nemáte problém s určitou mírou rizika, tak doporučuji vypnout aktualizace v GNOME Software a používat tradiční „dnf update“, buď manuálně nebo si na to nastavit timer, aby se to dělalo automaticky.

      1. Peter avatar
        Peter

        Ja restart kvoli aktualizaciam tiez nemusim. Pouzivam dnf update, nasledne dnf needs-restarting + restart sluzieb/programov, u ktorych je to potrebne, resp. ak treba aj cely restart systemu.

  5. Roman Rakus avatar
    Roman Rakus

    Obecne – musi byt i pro bezne uzivatele a ne jen pro Powerusery. Myslim, ze z toho duvodu je Ubuntu oblibene. Proste to funguje a nikoho nezajima jak.
    Pamatuju si, jak jsem musel opravovat grub po prechodu na novou verzi. Bezny uzivatel by uz Fedoru preinstaloval. Uz dlouhou dobu na desktopu linux nepouzivam, tak se to asi dost zlepsilo (flatpak vypada nadejne).
    A posledni myslenka – pokud desktop bude jen komunitni projekt, tak to nejspis nebude fungovat, Red Hat na desktop musi vylozene cilit, ridit vyvoj a podobne.

  6. Jozef Mlich avatar
    Jozef Mlich

    Gui pro recovery bootu, efi nebo nejak jinak poskozeneho OS (treba relabeling rozbiteho SELinuxu), to cele by melo byt preinstalovane na LiveCD.

    1. sesivany avatar

      Něco jednoduchého na opravu zavaděče by se hodilo. Předám Albertovi, který to má na starosti. Díky!

  7. David avatar
    David

    Neco srovnatelneho s „Microsoft Office VISIO“ ( https://products.office.com/cs-CZ/visio?legRedir=true&CorrelationId=aee0af20-54ed-4876-97ab-8d8f4f25b6a8&tab=tabs-1 ). Jen projistotu – mam na mysli tu „klasickou“ verzi (nikoliv Online/Cloud).

    1. Polish avatar
      Polish

      Celkem jsem spokojeny s dia.

      1. Peter avatar
        Peter

        Rovnako, aj u mna je dia vyhovujucou nahradou.

  8. Ivan Halvon (@ivanHal) avatar

    Lepsiu integraciu MS OneDrive, pripadne dalsich projektov

    1. sesivany avatar

      Poznamenám si, ale třeba podpora Google Drive zabrala půl roku práce. Integrovat to přímo v gvfs není úplně triviální. Připravujeme ale novou podporu pro cloudová úložiště v Nautilu a potom by to mělo být výrazně jednodušší.

      1. Sid avatar
        Sid

        Google Drive funguje super len nezvlada dvojkrokovu autorizaciu co by bolo super keby sa dalo integrovat do spravy online uctov.

  9. kozzi11 avatar

    Podpora pro 64bit arm notebooky, napriklad Acer Chromebook R13, Samsung Chromebook Plus …

    1. sesivany avatar

      U ARMových zařízení je bohužel problém s ovladači. Např. Fedora používá striktně jen kernel z hlavní větve. Nic jiného se nedá dlouhodobě podporovat. Pokud tam ovladače pro dané zařízení nejsou, tak ono zařízení nebude Fedora podporovat.
      Doufám, že se situace na trhu změní a dodavatelé budou ovladače uvolňovat, protože oproti platformě Intel je to pak pro klasický Linux docela nepřístupné. Popravdě jsem v tom docela pesimista :/
      Tady je aktuální seznam podporovaných armových chipsetů: https://fedoraproject.org/wiki/Architectures/ARM/F25/Installation/Hardware_Status

  10. HM avatar
    HM

    Používám sice KDE(dnešní Gnome mně prostě nevyhovuje), ale snad mohu přispět.
    Co chybí? Hlavně důraz na stabilitu. Neustálé vydávání nestabilních nedodělků je ten největší zabiják. Čert vem různá – mnohdy nesmyslná – „vylepšení“, když to padá a nedá se na to spolehnout.
    Ve chvíli, kdy to jakž-takž doiteruje ke stavu, kdy se s tím dá pracovat, následuje další rozvrtaná polofunkční verze, překotně nasazená do všech větších dister. To mě celé ty roky velmi mrzí 🙁
    Časy dobře funkčních KDE3 a Gnome2 jsou bohužel nenávratně pryč.

    Je nutné se zaměřit na testování před vydáním a nehonit se za pofidérními inovacemi ve chvíli, kdy práce nebyla dokončena. Vývojářům tohoto softwaru by nepochybně prospěla alespoň roční praxe ve firmě, která dělá software pro průmysl, letectví, automotive apod… Jinak to asi nepochopí…

    1. sesivany avatar

      Za KDE mluvit nemůžu. Máme v celém týmu jednoho jediného člověka, který pracuje na KDE, takže toto prostředí příliš neovlivníme.
      Nicméně vězte, že mezi našimi desktopovými zákazníky je třeba řízení leteckého provozu, takže víme, co je to dělat software pro takové odvětví.

  11. Ondra 'Satai' Nekola (@satai) avatar

    z aplikaci
    – lehky emailovy klient, co funguje
    – outliner srovnatelne prijemne pouzitelny s omnioutlinerem

    a z infrastrukturnich veci
    – vetsi moznost sandboxovat aplikace
    – HUD

    1. Tim kutil Taylor avatar

      ad email klient: claws-mail funguje dobre … az na vyhledavani, to mne totalne vytaci, zlatej Thunderbird, kterej zas neumi MH/Maildir. Takze vlastne jo, dobrej mail klient chybi 🙂

    2. sesivany avatar

      Vyvíjíme Evolution a do dalšího klienta neplánujeme investovat. Poptávka totiž slábne a už dnes velká část lidí preferuje webové rozhraní.
      Lidi z elementaryOS vyvíjí fork Geary Pantheon Mail, který ale používá stejný backend jako Evolution – evolution-data-server, takže se tam hodně práce sdílí. To by mohl být dobrý kandidát?
      BTW co nevyhovuje na Evolutionu? V posledních vydáních se docela slušně vyladil a přijde mi dost rychlý i s desítkami tisíc emailů.

      Ad HUD: myslím, že už se pro to vyvíjí nějaké rozšíření pro GNOME Shell. Do defaultu se to asi nedostane.

      Ad sandboxing: plný sandboxing přináší Flatpak, ale ještě to bude chvíli trvat, než budou aplikace zcela izolované a budou komunikovat jen přes jasně definované kanály.

      1. Peter avatar
        Peter

        Tiez by som privital vacsiu moznost sandboxovania, ale mimo Flatpaku.

      2. Robert Smol avatar
        Robert Smol

        Add evolution, ja to take (snad) vubec nepouzivam, ale zabira mi to cca desitky MB RAM:

        $ ps -eo pid,rss,comm –sort=-rss | head -n 200|grep evo
        2884 50928 evolution-alarm
        2787 46184 evolution-calen
        2822 43704 evolution-calen
        2856 43244 evolution-calen
        2929 41752 evolution-addre
        2849 40972 evolution-addre
        2707 40324 evolution-sourc

      3. eischmann avatar

        Evolution je dnes v podobě evolution-data-server backend pro řadu komponent v GNOME, které potřebují pracovat s kontakty, kalendářem, úkoly,… takže člověk nemusí přímo používat Evolution, ale backend běží a je používaný jinými komponentami.

  12. jirik avatar

    Osobně bych uvítal funkční zvuk u live distribucí i po nainstalování linuxu či upgrade na novější verzi
    včetně HDMI podpory
    Malý příklad Devuan v beta verzi 1.0.0 fungoval zvuk po instalaci ve verzi Devuan jessie 1 rc je zvuk zcela nefunkční (instalace na identický notebook).

    1. sesivany avatar

      Myslím, že toto bude spíš distribučně specifický problém. Aby mi zvuk přestal fungovat po aktualizaci nebo upgradu se mi ve Fedoře nikdy nestalo (tím nechci říct, že se to nemůže stát). Do Devuanu nepřispíváme, takže to nemůžu dost dobře zhodnotit nebo s tím něco udělat.

  13. Nemo7 avatar
    Nemo7

    Nějaké jednoduché nastavení asociace souborů, které bezproblémově funguje pro aplikace v obou hlavních prostředích (GNOME, KDE). Ikony adresářů, které opět budou bez problémů fungovat v obou hlavních prostředích. Jednotné nastavení vizuálního stylu pro obě hlavní prostředí. Prostě jednotný desktop s jedním nastavením pro aplikace, ať už jsou napsané s podporou jakýchkoli knihoven.

    1. sesivany avatar

      Přesně toto bychom chtěli také! A ve Fedoře to řešíme pomocí QGnomePlatform. Vzhledem k tomu, že je pro nás primárním prostředím GNOME, řešíme integraci Qt/KDE aplikací do GNOME. Nevím o nikom, kdo by podobně komplexně řešil integraci GTK aplikací do KDE. Už podporujeme třeba nastavení stejného tématu (i v různých variantách – tmavé, vysoký kontrast,…), stejné vykreslování písma. U ikon to zatím funguje tak napůl, protože některé z nich má KDE pojmenované jinak a nejde to automaticky.
      Budeme rádi za jakékoliv připomínky, jak to zlepšit, v podobě bug reportů: https://github.com/MartinBriza/QGnomePlatform

      1. Martin avatar
        Martin

        > Nevím o nikom, kdo by podobně komplexně řešil integraci GTK aplikací do KDE.

        Jestli ono to nebude tim, ze GNOME lidi radi bez upozorneni rozbijeji API a maji radost, ze prace jinych lidi prijde vnivec:

        https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Oxygen-GTK3-Killing

        To se pak neni cemu divit, ze se na to ti jini lidi vykaslou.. 🙁

        V Qt svete se API breakage netoleruje.

      2. sesivany avatar

        To by už nemělo platit. GTK+ počínaje verzí 3.22 má verze s dlouhodobou podporou garantovanou stabilitou API. Zhruba 2-3 roky. Není to věčnost, ale výrazné zlepšení oproti předchozímu stavu, kdy se API mohlo měnit každých 6 měsíců.

  14. MarekD avatar

    Já bych uvítal lepší podporu tiskáren Canon abych nemusel po každé aktualizaci jádra vše nastavovat znovu. Určitě podpora chytrých hodinek Garmin 🙂 Nějakou jednoduchou aplikaci pro správu telefonů s androidem. A rozhodně lepší synchronizaci s Google Drive mohla by být volba pro soubory do off-line aby se pokaždé nenacitaly znovu. Je to na pomalejším připojení peklo, raději řeším přes web.

    1. sesivany avatar

      Ad Canon: pokud používáte Fedoru/RHEL/CentOS a myslíte, že by to šlo nějak z pohledu distribuce vylepšit, tak budu rád za bug report s podrobnostmi. Tisk má na starosti zrovna můj tým. Akorát se bojím, že to bude spíš tím, jak jsou ovladače dělané. Já osobně bych to dnes už asi řešil připojením k nějakému Raspberry, které pak může sloužit jako tiskový server pro zbytek zařízení v síti. To jednou nastavíte a poběží.
      Ad Google Drive: vymýšlíme teď novou, jednodušší integraci podobných služeb do Nautilu, s ní by to mělo jít, pokud bude mít služba nějaký connector.
      Ad Android, Garmin: toto momentálně neplánujeme. Ne, že bychom to nechtěli, ale prostě nejsou zdroje na všechno.

  15. Pavel P. avatar
    Pavel P.

    Linux používám sporadicky ve virtuálu, protože vyvíjím primarně pro Qt5/win, ale tak od roku 2005 skoro vůbec, takže mě lze s klidem považovat za BFU. Chybí mi pár věcí
    1) Stabilní KDE5 (zkusil jsem rok, dva zpět Fedoru, KDE5 hrůza, instalátor taky … pak kubuntu, KDE5 nic moc, zbytek ok, OpenMandrivu – KDE5 bez problémů, ale je to zjevně strašně minoritní distro, Manjaro17 – vypadá fajn, jednoduchá instalace, ve virtualu jede out-of-the-box a s KDE asi dva menší problémy).
    2) Lpění na „čistotě“. Nehodlám používat distro v kterém nejsou záměrně podporovány MP3 a patentově sporné formáty, tuším to byl kdysi problém Fedory Sulphur (jestli si dobře pamatuju) a Debianu.
    3) Kvalitní aplikace. Bohužel není náhrada za prohlížeč obrázků FastStone (který umí dávkové konverze, anotace a přitom má velmi jednoduché ovládání), za Total Commander, MS Visual Studio, něco jako TortoiseGit,
    4) Hry
    5) Že vlastně Linux nepotřebuju, dost multiplatformních aplikací z Linuxu mám na Windows, není to dokonalý systém, ale dnes se mi zdá jako celek OS+ovladače+desktop stabilnější, uhlazenější a … hodnocení odezvy raději vynechám, protože Linux jsem téměř vždy měl na horším PC nebo virtuální a nebylo by to fér.
    6) Argument, že Linux je zdarma neberu – pokud jsou s tím spojené náklady na čas, protože ty 3000-4000Kč za Windows jednou za osm let nejsou velká částka

    1. sesivany avatar

      Ad KDE: Stabilitu KDE bohužel příliš neovlivníme, protože naše zapojení je relativně malé (máme na to jednoho člověka) a i KDE ve Fedoře je spíše otázkou komunity.

      Ad lpění na „čistotě“: věřte, že to neděláme schválně. Nejde o žádné lpění na čistotě, ale čistý pud sebezáchovy. Red Hat je už dost velká společnost a stává se cílem patentových útoků. Distribuovat patentově chráněný software si může dovolit komunitní distro, na kterém si nikdo nic nevezme. Ne my. Víme, že je to pro uživatele problém a snažíme se to s tím v zákonných limitech něco dělat. Už podporujeme MP3, AC2, plánujeme H.264…

  16. wsh avatar
    wsh

    Hlavně stabilita. Vyřešit různé race-conditions v network-manager a spol.

    1. Peter avatar
      Peter

      Ano, Network-Manager potrebuje riesit rozne race-conditions + ine prevazne malickosti. Kazdopadne v tomto musime pomoct aj my nahlasovanim chyb a testovanim.

    2. Lubomir Rintel avatar

      Dobry den, tu vyvojar NetworkManager.
      Ake race conditiony mate prosim na mysli?
      Dakujem

  17. Boo avatar
    Boo

    Nevim nakolik je to vec desktopu, ale bezproblemove uspavani a probouzeni, hibernace na disk a bezproblemovy BT a wifi je zaklad. Dalsi vec jsou fonty, patenty sem patenty tam, jejich vykreslovani na urovni macOS by nemel byt problem. Dnes uz i podpora HiRes displeju a zoomu by mela byt samozrejmost bez toho aby clovek neco musel nastavovat a smejdit po konfig souborech. To jak se desktopem pracuje uz je spise ve volbe desktop environmentu ci okenniho manazera.
    No a pak chybi uz snad jen aplikace Adobe, Microsoftu a nejaka Pohoda.

    1. sesivany avatar

      „bezproblemove uspavani a probouzeni, hibernace na disk a bezproblemovy BT a wifi je zaklad“
      Bohužel toto nemůžeme garantovat u všeho, protože prostě nejdou otestovat všechny modely notebooků. Proto jsme oficiální podporu omezili na Thinkpady X1 Carbon a T4x0, Delly XPS13 a XPS 15. U těch by se to nemělo rozbít na Fedoře nebo RHELu nikdy, protože je pravidelně testujeme.
      HiDPI by mělo být podporované slušně, pokud máte skutečné HiDPI. Pokud máte jen pseudoHiDPI monitor, tak to může být horší, protože GNOME a GTK zatím neumí škálovat po menších skocích než integery, ale i na tom se pracuje.

      1. Boo avatar
        Boo

        Normalni 4k externi monitor, mne osobne 2x zoom staci ale mit 1.5x by bylo taky plus. Co ty fonty? Standardne dodavane nebo stahnute z repozitare obvykle vypadaji obstojne, ale kdyz tam hodim nejake vlastni *.otf, *.ttf tak je to osklivejsi nez v osx nebo windows 🙁

      2. sesivany avatar

        K fontům: u nás bohužel neplatí patenty sem, patenty tam. Porušit nějaké patenty by pro nás byla sebevražda. Jak jsem psal výše, na komunitním distru se nikdo nic nevezme, na nás ano. Poctivě aplikujeme všechny změny do FreeType, které už nejsou patentově chráněné. Za tipy na to, jak zlepšit vykreslování v rámci těchto limitů, budeme rádi.

  18. Petr MIkulášek avatar
    Petr MIkulášek

    Na Fedoru jsme přešli s manželkou po konci Win XP a (já ve verzi 17, ona 19, mládě od 21). Všechno nějak funguje, až na pár drobností:
    1) Ženu vytáčí to, že v GNOME, kdykoliv najede do pravýho horního rohu kurzorem, dle jejích slov se „zmenší okna“. Šikovný check box v nastavení by se celkem hodil.
    2) LibreOffice se nainstalují v angličtině. Bylo by super mít menu v jazyce, co zvolím při instalaci (testováno minulý týden na FC25).
    3) Zoufale chybí něco pro správu a synchronizaci souborů v lokální síti. Zálohování je nemastný neslaný nekonfigurovatelný (co by člověk chtěl po něčem z Ubuntu). Unison je krypl a nic rozumnějšího jsem ještě neviděl.
    4) Chce to nějaký intuitivní přehrávač pohádek pro děti (z disku namontovanýho přes SSHFS/SMB). Zatím máme Kodi, ale to dělá všecho pro sebedestrukci…
    5) Na noťasu nemám kontrolky na num lock a caps lock. Mít je v horním pruhu vedle jazyku klávesnice by bylo fajn, ale to je spíš třešnička na dortu.
    6) Není konfigurátor domácí sítě s GUI pro autofs

    1. Pavel Zahradník avatar
      Pavel Zahradník

      Ad 1) a 5) Je řešitelné přes rozšíření. Např. Activities Configurator (https://extensions.gnome.org/extension/358/activities-configurator/ ), kde „zmenšování oken“ nastavíte volbou „Disable Hot Corner“, pro ty kontrolky pak třeba Lock Keys (https://extensions.gnome.org/extension/36/lock-keys/ )

      Ad 3) Záleží, co všechno od toho očekáváte, mně nakonec nejvíc vyhovuje rsync, k tomu též existuje rozšíření (https://extensions.gnome.org/extension/1067/sincrodirs/ ).

    2. sesivany avatar

      Na 1) už odpověděl kolega výše. Existují na to rozšíření.
      2) Ano, je to uživatelský nedostatek, který jsme dosud nevyřešili. Na instalační ISO se nevejdou všechny lokalizační soubory pro češtinu a musí se doinstalovat ručně příkazem: sudo dnf install langpacks-cs Na to, že jsme toto ještě nebyli schopní vyřešit, moc pyšný nejsem.
      3) mě Deja Dup přijde docela v pohodě, co je na něm špatného?
      5) https://extensions.gnome.org/extension/36/lock-keys/

      1. Petr Mikulášek avatar
        Petr Mikulášek

        Tak ono jenom nastavení zálohování je docela zajímavý, nikde jsem nenašel, jako udělat detekci dostupnosti disku (externí s LUKS na desktopu, na NTB sshfs přes automount), nikde jsem nenašel nastavení času, kdy to má jet, jenom periodu (1x týdně),…

        Když při vytváření první zálohy spadla síť, spokojeně v /mnt/petr-remote/backup/ vytvořil prázdnou zálohu, která nešla přečíst a tvářil se, že je všechno v rychtyku. Což je blbě.

        A co chybí, tak to, čemu říkám „semi-offline záloha“. Ta by se hodila třeba na archivaci dokumentů (např. naskenovaná smlouva) a fotek. Princip je, že si vytvořím účet, třeba Archivář. Pak si někde nadefinuju pravidlo „V sobotu večer projdi ~/Obrázky/fotky a co je starší než 30 dní, zkopíruj do adresáře /mnt/server/fotky, nastav vlastníka Archivář a práva RW pro vlastníka, RO pro skupinu a ostatní. Pokud ale soubor se stejnou cestou existuje, nepřesouvej jej.“ A mám jistotu, že:
        1) fotky jsou zveřejněný i pro ostatní (ln -s /mnt/server/fotky ~/Obrázky/archiv)
        2) fotky neodejdou s HDD – jsou u mě i na serveru
        3) Na serveru existuje kopie, kterou v případě útoku ransomware nic nepřepíše – /mnt/server/fotky je standardně RO, Archivář se běžně nepřihlašuje a login není bez klíče a hesla pro ssh možný.

        Zatím řeším shell scriptem, který rsyncne adresář na server a pak na serveru aplikuje rekurzivně chmod a chown, ale pokud by „archivář“ byl default účet v systému, BFU dostal možnost naklikat adresář, vzdálenou lokalitu, stáří souborů pro mirroring a kde ten mirror vidět, usnadnilo by jim to i sdílení, zálohování a trochu to i chránilo před ransomware…

        ——————

        A co se langpacku pro LO týká, 44M po rozbalení pro češtinu je opravdu docela dost. Nestačilo by, kdyby Anakonda řekla DNF, že ho chce po připojení instalovat, nebo během instalace, pokud je stroj offline (třeba jako chybějící závislost, kterou se DNF pokusí doplnit)?

      2. eischmann avatar

        K LO: nějak tak to chceme řešit. Chtěli jsme to zahrnout do instalace, ale tam ještě nemusí být nutně k dispozici Internet. Jako jeden z kroků toho úvodního dialogu pro nastavení systému by to asi bylo vhodnější, protože jedním z kroků je taky nastavení sítě.

  19. JP avatar
    JP

    používám Debian8, CentOS7 – proti Fedoře, hlavnímu tahounovi, výlety do historie.

    Píšu o GNOME,
    KDE nepoužívám, nemám přehled – nezbavil jsem se pocitu, že je to jen pro domácí použití.

    Wayland vs rychlý remote desktop.
    Možnost vypnout „efekty“ – animace, stíny, to bylo první co jsem po přechodu na gnome3 hledal
    – snížit grafickou náročnost pro remote desktop(virtualbox,Xkové VNC)

    Levý horní roh vs aplikační menu – když mi ujede myš/touchpad, skáče mi tam panel s ikonami a náhledy ploch – mám pocit, že se rozebíralo u CentOS7/Redhat7 u Gnome classic.

    Možnost zamknout UI, v rozumném rozsahu(něco už lze) – nechci klikací nabídku, Gconf bohatě stačí – aby smečka uživatelů nerozrýpávala nastavení.
    Kiosk režim – neznám aktuální stav, ale vždy jsem musel řešit přes XFCE, to šlo osekat.

    „sloučit“ gnome control center a tweak tool – režim základní(pro Pepu z depa) a rozšířený režim(ale moc to nepřehánět, aby to nebylo přeplácané).
    Window list(doplněk) – nevím jak Fedora, ale u Debian8/CentOS7 je to šupa. Vzhledově mi tam vůbec nesedí

    Nasazení enterprice – jsem windows admin(asi diagnóza), ale mít někdy v budoucnu možnost hromadně údržby/přenastavení by mi fakt nevadilo(např mapování síťových jednotek a jiné hlouposti – nečekám Mikrosoftí AD/group policy management. )

    Ubuntu zklamalo, po příchodu Unity – od té doby mám pocit, že je toho ohýbání a narovnávání příliš mnoho. Mam rád čisté řešení.
    Chybí mi distribuce ve stylu Fedora, jen s delší podporou – něco mezi CentOS a Fedorou. …částečně to třeba pořeší FlatPack, no uvidíme.

    Mám rád jednoduché věci, méně funkcí, ale pořádně.

    1. sesivany avatar

      CentOS 7 není zase takový výlet do historie, desktop tam pravidelně upgradujeme, takže je tak 1-2 roky za Fedorou.

      Na levý horní roh a vypnutí efektů existují rozšíření: https://extensions.gnome.org

      Zamknout nastavení jde pomocí konfiguráku v dconfu: https://help.gnome.org/admin/system-admin-guide/stable/dconf-lockdown.html.en

      Pro enterprise nasazení připravujeme Fleet Commander, který hromadnou správu linuxových desktopů výrazně zjednodušuje: https://wiki.gnome.org/Projects/FleetCommander

      Co se týče délky podpory Fedory, tak tu se momentálně nechystáme natahovat. Je to opravdu nákladná záležitost, pokud člověk dělá podporu pořádně. Když se bavíme s uživateli, tak drtivá většina z nich nám řekne, že chtějí dlouhou podporu, protože se bojí upgradů. Takže jsme se rozhodli zaměřit na jejich spolehlivost. Myslím, že s Fedora Workstation se to docela slušně daří. U velkých nasazení, kde se cení neměnnost, je lepší volbou RHEL nebo CentOS.

  20. Creep73 avatar
    Creep73

    Zrušit dekoraci okna pokud je ono okno aplikace maximalizováno. https://gist.github.com/tuxor1337/74e76d3d153c67593454

    Gnome-software je poněkud podivný za korporátní proxy. Zvláštní, že přebírá jen něco z nastavení systému. Někdy vyhledá apliakce, ale nestáhne k tomu obrázky a v journalctl je vidět proč (nevyužívá proxy). Zrušit zbytečné restarty, třeba kvůli aktualizaci tématka.

    1. sesivany avatar

      Na to gnome-software se podíváme. Nějaký bug report k tomu asi není, že?

      1. Creep73 avatar
        Creep73

        Není, protože to neumím a necítím se na.

        gnome-software s proxy nastavením, kde je definován jako Manual, ale okno pro autentifikaci nevyskočí. Třebas jako ve Firefoxu.

        org.gnome.Software[1292]: 06:32:40:0837 Gs Result of screenshot downloading attempt with status code ‚407‘: Proxy Authentication Required

        Stejně tak neumím správně zadat že jádro 4.10.9 mi hází logovací okno na správný monitor, když mám notebook v zavřený v dokovací stanici, ale 4.10.10 a 4.10.11 to dává na zavřený displej.

  21. Honza avatar
    Honza

    Teda jsem uživatel XFCE. Sice jsem spokojený uživatel MidnightCommanderu ale uvítal bych i srovnatelnou náhradu za Total Commander. Jinak velmi postrádám PDF prohlížeč, který dokáže zobrazovat a ověřovat elektronické podpisy a pracovat s vyplnitelnými formuláři bez chyb.

    1. Ondro avatar
      Ondro

      Nahrad za Total Commonader existuje viacero. Najlepsi je asi Double Commander.

      Za ten PDF prehliadac sa podpisujem. To je jedna velka bolest linuxu a pritom sa tomu nikto poriadne nevenuje. To by linuxu velmi pomohlo.

    2. Standa avatar
      Standa

      Zkuste Double Commander. Má mnoho funkcí a nastavení.

  22. Petr avatar
    Petr

    Na komunikaci pouzivam Gajim a XMPP (ejabberd, je treba ho dobre nastavit – carbon copy, archiving management, etc). Spolu s Conversations na Android to funguje krasne. Proprietarni sluzby jako Messenger a Whatsapp je cesta do pekel, FB by chtel aby jste si psali pres web, pakarna. Je treba tem lidem vysvetlit aby nepouzivali FB pro komunikaci!

    Ja jsem s GNOME spokojeny, akorat:
    – aktualizace extenzi by mela byt integrovana do Gnome a ne pres web
    – chce to lepsi podporu notifikaci, pouzivam Dash to dock a nevidim v ikone aplikace, ze Gajim ma neprectenou zpravu nebo ze mi prisel email v Thunderbird

    1. sesivany avatar

      Instalovat rozšíření lze nyní už i v GNOME Software a myslím, že to podporuje i jejich aktualizaci. Ale ověřím si to.
      Co se týče notifikací, tak u Dash2dock by to chtělo nahlásit jejich vývojářům, je to přece jenom 3rd party rozšíření.

  23. Jan Pokorný avatar
    Jan Pokorný

    Vyřešení problémů s ovladači grafických karet , přepínání mezi integrovanou a dedikovanou
    a problémy s uspáváním a probouzením. Přijde mi že to je první problém, na který nový uživatel narazí a totálně ho odradí.

    1. sesivany avatar

      Souhlasím. Ovladače grafických karet jsou asi největším problémem. Pokud člověku ani nenajede grafika, tak už mu UX přijde jako podružnost.
      Pokud jste měl problémy s přepínáním karet, doporučuji vyzkoušet Fedoru 25 a novější, kde už by měla být podpora na solidní úrovni. Pokud narazíte na nějaký problém, tak budeme rádi za report. Máme lidi, kteří se tomu intenzivně věnují.
      Uspávání a probouzení je bohužel něco, co závisí na hardwaru. My pro Fedoru oficiálně podporujeme Thinkpady X1 Carbon, T4x0 a Delly XPS13 an XPS15, na nich by to mělo fungovat vždy. Samozřejmě se snažíme, aby to fungovalo všude, ale nemůžeme bohužel to garantovat.

  24. Filip Bartmann avatar
    Filip Bartmann

    Mi chybí placená podpora pro Fedoru, tj nemuset používat zastaralý RHEL/CentOS a zároveň mít možnost zajistit si opravu problému.

    1. sesivany avatar

      Nejsem si vědom toho, že by se připravovala komerční podpora pro Fedoru. IMHO by bylo pro jednotlivé chyby efektivnější využít nějaký bounty systém.
      Co konkrétně vám přijde na RHELu zastaralé? Desktop i aplikace se snažíme upgradovat, kernel také dostává nové verze ovladačů. Přijde mi, že RHEL 7 není zase tak nemoderní systém, rozhodně je v tomto na tom mnohem lépe než jeho předchůdci.

  25. Robert Šmol avatar
    Robert Šmol

    Tak za mne to jsou urcite tyhle veci, laptop pouzivam zasadne na praci (full stack vyvoj):

    – stabilita
    – lepsi brightness (od urcite doby mi laptop meni brightness automaticky, ale skace to hrozne a dost to rusi. kdyz to nastavim manualne, tak to stejne zacne menit automaticky)
    – vydrz na baterie (sice pouzivam powertop, ale tam zase po rebootu musim pokazde jit a vypnout autosuspend pro mys..)
    – always on keyboard brightness (alespon pres setting)

    Mam Intel HW (Lenovo Yoga + dockistation), bezne se mi posledni dobou stavaji tyto veci (F25):

    – kompletni zasek PC https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1442359
    – neprobuzeni po uspani
    – pri zadokovani kompletni restart waylandu do login screenu
    – nefungujici clipboard (cas od casu, hlavne mezi chrome/vscode a terminalem)

    Jinak je to bezva nastroj. Asi bych byl ochoten si koupit novy laptop, ktery by byl oficialne podporovan a vymazlen Dell/Lenovo (cca do 40 000,-).

    1. sesivany avatar

      Jak už jsem psal výše, momentálně Fedora hardware enablement team oficiálně podporuje Thinkpad X1 Carbon, T4x0 a Dell XPS13 a XPS15. Obecně člověk neudělá chybu s tradičními Thinkpady (řady T a X). Mám/měl jsem T61, T400s, X201, X240 a všechny fungovaly až na drobnosti bezvadně včetně dockin station. Nejlépe se z hardwarových výrobců chová Dell, který má i vlastní tým linuxových vývojářů, kteří se o podporu starají.

  26. Gakithekiller avatar
    Gakithekiller

    No budu opakovat to co tu bylo řečeno a plus něco odemne.

    1. Jednodušší a stabilnější instalace proprietárních ovladačů grafik

    2.U Gnome bych ocenil lepší možnosti rozdělení oken a tenčí horní lišta (zbytečně zabírá místo.

    3. Sjednocení Gnome Control Center a Gnome Tweak Tool

    4.Flatpak by mohl mít kratší a jednoduší příkazy (Snappy oproti tomu rozhodně vede)

    1. sesivany avatar

      1. na tomto intenzivně pracujeme. Má to zpoždění. Původně to bylo ohlášeno pro F25, ale nešlo všechno tak rychle, jak jsme předpokládali. Po této zkušenosti nechci nic slibovat, ale doufám, že pro F26 by to mohlo být. Každopádně si jsme vědomi toho, že je to pro uživatele velký problém, a je to pro nás priorita.

      2. Do GNOME 3.26 se myslím plánuje možnost roztažení oken do 4 čtverců tažením do rohů jako doplněk k současnému roztažení na polovinu tažením do strany.

      3. Na to jsem odpovídal úplně nahoře.

      4. Toto už se výrazně zlepšilo. K instalaci aplikace tak dnes potřebujete třeba už jenom flatpak install telegram-desktop.flatpak. To mi přijde dostatečně krátké. Doufáme ale, že běžní uživatelé nebudou muset používat příkazy vůbec. Už dnes GNOME Software umí instalovat a aktualizovat Flatpaky. Stačí jen poklepat na stažený soubor.

      1. Tomáš Moravec (@otoman70) avatar

        Ad 2. bylo by taky dobré, možnost měnit velikost roztaženého okna. Už teď sice existuje doplněk, ale obščas se to chová divně…

      2. Nemo avatar
        Nemo

        2. Jó, super, díky! 🙂

  27. Jiri Vitek avatar

    dell xps, hybridni grafika a dokina pripojena pres usb3.. Velice by se mi libila podpora prave pro monitory na te externi dokine. Je to nejaky displaylink driver, ale nerozumi si s tou hybridni grafikou.

    1. sesivany avatar

      Toho grafický stack v Linuxu AFAIK ještě standardně neumí. Bude to jedna z priorit, protože toto bude standardní záležitost u notebooků v brzké budoucnosti. S největší pravděpodobností to ale bude podporované pouze na Waylandu. Rozchodit toto na X by bylo hodně náročné.

      1. Jiri Vitek avatar

        Ono uz to bohuzel aktualni je, muj firemni business laptop jinou dokinu nez usb3 neumi.
        btw nepodarilo se mi k tomu nic poradneho najit, muzes poskytnout nejaky zdroje? Minimalne s testovanim rad pomuzu.

      2. eischmann avatar

        Bohužel k tomuto nic konkrétního nemám. Dost taky záleží na tom, o jaký notebook a dockinu se jedná. Někdy je dockina pouze pasivní, ale čím dál častěji se dělá aktivní se samostatnou GPU a přenos notebook-dockina může klidně být nějaký proprietární formát (myslím, že Macbooky to tak mají). To je pak jen na reverse engineering.

  28. KejPi avatar
    KejPi

    Fedoru sice nepouzivam, ale:
    – HiDPI support je jeste docela v pohode v Plasma, ale GTK aplikace casto vypadaji dost bidne (Gimp je katastrofa, GVim male ikony, atd.)
    – sjednoceni vzhledu prostredi – GTK aplikace vypadaji v Plasma jak pest na oko, i kdyz jsem se to snazil srovnat
    – fonty – i na linuxu muzou vypadat dobre (infinality), ale nakonfigurovat je do toho stavu neni uplne jednoduchy
    – dual grafika na NB – nastaveni je komplikovane a stejne to ve vysledku poradne nefunguje
    – power management – na stejnem HW je vydrz na baterce mensi nez ve Windows (oboje bez komplikovanych nastaveni pomoci powertop apod.)

    1. sesivany avatar

      O integraci GTK a Qt aplikací se snažíme, ale nad GNOME, protože to je náš primární desktop. S Plasmou bohužel moc nepomůžeme. Máme tam jednoho člověka. GIMP a GVim na HiDPI monitoru vypadají špatně, protože pořád používají GTK2, které žádnou podporu HiDPI nemá. Dokud nebudou portované na GTK3, tak s tím nikdo nic neudělá. Třeba takový Gimp už se dá používat v nightly verzích, které GTK3 mají.
      Co se týče duálních grafik: Zkoušel jste to na Fedoře 25 nebo něčem novějším? Tam by to mělo fungovat out of the box.

  29. AW avatar
    AW

    Kvalita lokalizace. Česká lokalizace Fedory a GNOME je sice dnes již na dost dobré úrovni (nicméně třeba ta slovenská je na tom již hůře), ale perfektní to stále není a navíc se o ni stará často pouze jeden člověk – pan Černocký, jemuž za to patří obrovské díky. Je bohužel znát, že lokalizace do jiných jazyků není pro RedHat priorita, což je škoda.

    1. sesivany avatar

      Pokud máte konkrétní výhrady k lokalizaci, tak prosím nahlásit. O překlady GNOME se rozhodně nestará jen Marek Černocký, připravených je nás víc a rádi to zlepšíme. Drtivou většinu překládá Marek, protože je tak aktivní, ale není to tak, že by to bylo jen na něm.

  30. AW avatar
    AW

    Další důležitý bod je, jak zde již zaznělo, jednoduchá a pohodlná distribuce a instalace aplikací třetích stran. Tohle snad alespoň částečně vyřeší Flatpak.

  31. Radek avatar
    Radek

    Naprosto minimalistický desktop, v podstatě jen launcher a lišta. Na tom si chci provozovat vlastní výběr programů, a zde trvám na bohaté funkčnosti (třeba Evince aspoň v Ubuntu neumí ani otočit stránku nebo vybrat obrázek z PDF – takže přechod na Okular, aspoň že v Ubuntu drží možnost provozovat taby v Nautilu). Takže za mě netlačit na prostředí a dělat funkčně bohaté aplikace provozovatelné v podstatě pod libovolným desktopem, tak jak si je uživatel vybere.

  32. Standa avatar
    Standa

    Co třeba udělat nějaké hlasování, které funkce / zlepšení by měly mít prioritu pro další vývoj? Ať uživatelé rozhodnou.

    1. sesivany avatar

      Nemyslím si, že určování priorit vývoje pomocí ankety je šťastná volba. Zpětná vazba je cenná a já si vždycky rád poslechnu potřeby a názory uživatelů, ale pak to musí někdo zasadit do reálného rámce a udělat rozhodnutí a to dělají vždycky lidi, kteří na tom přímo pracují.

  33. Adolf Kernel avatar
    Adolf Kernel

    sysvinit !!!

  34. Evžen avatar
    Evžen

    Jsem běžný Evža uživatel používající LinuxMint. S Fedoru jsem si kdysi také hrál ,ale protože mi nechtěla přehrát mp3-ku dal jsem ji papa. Ubuntu ,Cent , Manjaro , Zorin …. hledal jsem všude možně ale vždy se vrátil k Mintu. Mám prostě rád tu jednoduchost a rychlost prostředí. Co bych si do budoucna na desktopu přál … asi ať neumře protože mobil a tablet dává pěkně zahulit PC. Moje mamina zapomněla i to kde je Enter 🙂 Hudbu si přehraji , film si pustím ,na web se dostanu , domácí video sestřihám v OpenShot , grafiku zmáknu v Gimpu a Inkscape , zprávu pošlu na Telegram , lanku nějak zmastím se Sambou pár her na Steamu taky zahraji. Tak co si přát …asi ať vývojáři mají chuť psát hry a sw pro linux to že odpiskali třeba Dooma který používá OpenGL a Vulkan je škoda. Přeji si aby linux sjednotil sílu a dal světu lehké prostředí a pevné když dám vypnout ať vypne když probudit tak šup ať to jede když dám zformátovat tak ať to všude maká. Takže hodně štěstí a ať se daří.

  35. Pali avatar
    Pali

    Podpora súčasne zapojených viacerých monitorov s rôznymi DPI a možnosť presúvať okna medzi monitormi. Ideálne aby si užívateľ v prípade potreby mohol prenastaviť multiplikatívne konštanty pre každý jeden pripojený displej a aby sa hodnoty zapamätali (napr. párovali voči EDID).

    1. sesivany avatar

      Různé škálování na různých monitorech už je podporováno na Waylandu. Má to ale několik omezení. Nefunguje to pro aplikace běžící na XWaylandu, protože X různé škálování na různých monitorech neumí. Nefunguje to u aplikací, které jsou postavené na frameworcích, které škálování nepodporují (Qt4, GTK2,…). A nefunguje to, pokud jeden z monitorů není dostatečně HiDPI (DPI >= 192), aby se zaplo automatické škálování na 2. Bohužel jemnější škálování než po celých číslech GTK a GNOME zatím neumí. Ale pracuje se na tom. Obecně je tato oblast v poslední době hodně prioritní.

      1. Pali avatar
        Pali

        V podstate XRANDR pre každý pripojený monitor oznamuje jeho aktuálne rozlíšenie a jeho veľkosť v milimetroch. Z toho ide pre každý monitor dopočítať príslušné DPI.

        Problém predpokladám nastáva v tom, že samotná aplikácia si musí sledovať na ktorom monitore ma okno a pri presune medzi monitormi patrične preškálovať geometriu.

        To jemnejšie škálovanie je v podstate nutnosť, bez toho je to dosť na nič.

  36. Josef avatar
    Josef

    Píšu jenom svůj názor proč Fedoru nepoužívám. Při zkoušení asi před třemi roky se mi moc nelíbil instalátor. Možná je dnes vylepšený. Obával jsem se vyčlenění partišen pro Fedoru. Oproti Ubuntu a všem jeho odnožím mnohem méně přehledné. Druhá věc, která se mi nikdy nepodařila byla instalace nesvobodného ovladače Nvidie. Poslední věc která mě odradila po instalaci byl velice omezený repozitář sw v základu. Podle mě naprosto nesrovnatelný s Ubuntu také v základu. Nechci vůbec nic kritizovat jenom píšu proč jsem Fedoru zkoušel jenom krátkou dobu. V Suse to bylo mnohem a mnohem intuitivnnější na správu. Nakonec jsem stejně skončil u Kde-neonu a jsem velice spokojený bfu 🙂

    1. sesivany avatar

      Díky za názor. Vaše zkušenost se víceméně shoduje s tím, co jsme od uživatelů slýchali jako slabiny Fedory. Instalátor byl před třemi lety zcela nový a měl hodně problémů. Hodně z nich si časem sedlo. Navíc ve F26 bude možné spustit klasický „rozdělovač“ disku, pokud člověku způsob, jakým to dělá instalátor ve Fedoře, nevyhovuje.
      Instalace ovladačů od Nvidie je taky problém, který se řeší. Viz. jeden z mých komentářů výše.
      Co se týče omezené nabídky sw, tak by mě docela zajímalo, co konkrétně vám chybělo. Fedora nemá tak rozsáhlé repozitáře jako Ubuntu/Debian, ale nepřijde mi ten rozdíl nějak dramatický.

  37. Vlado avatar
    Vlado

    Nepouzivam Fedoru ale Ubuntu derivat, takze neviem ktorymi problemami trpi aj Fedora. Tu je zopar veci co mi vadia:
    – Bugy na ktore existuje workaround sa bud vobec neopravuju alebo len velmi pomaly. Nemam cas cely den hladat workaroundy na zname bugy.
    – PDF prehliadac s podporou vyplnovania formularov a podporou digitalnych podpisov.
    – Podpora Self encrypting drives (SED) s TCG OPAL a TCG Enterprise cez GUI. Chcem pouzivat HW enkrypciu HDD/SSD (vsetky nove SSD od Crucial podporuju TCG OPAL) http://www.anandtech.com/show/6891/hardware-accelerated-bitlocker-encryption-microsoft-windows-8-edrive-investigated-with-crucial-m500
    – OS by sa mohol vediet opravovat sam, ked na Windows robim daku vacsiu zmenu tak si vytvorim Restore point. Keby sa pri mojich zmenach nieco posralo tak jednoducho mozem vratit cely OS do povodneho stavu po nabootovani z instalacneho DVD windows (samozrejme cez GUI)
    – Podpora grafickych kariet je stale dost mizerna, Radeony HD5000 a HD 6000 maju v MESA podporu iba OpenGL 4.1 (aj to iba tie co maju HW podporu double precision, tie co nemaju double precision HW podporu su limitovane na OpenGL 3.3)
    – OpenCL v opensource ovladacoch AMD
    – Wayland remote desktop
    – Sleep/uspavanie/hybernacia – nepouzitelne
    – v poslednom case je Windows bezpecnejsi ako Linuxove distribucie lebo MS meni architekturu celeho OS proaktivne aby zlepsil bezpecnost, zatial co Linux riesi bezpecnost len reaktivne. Mozno by stalo za zvazenie pouzivat grsecurity kernel. (napr. do Ubuntu bolo pridane Kernel ASLR az v 16.04)
    – HiDPI podpora je mizerna

  38. Milan Zink avatar
    Milan Zink

    Fedoru používám jako primární OS od verze 18.

    Vadí mi ve výchozím stavu otevřený firewall po instalaci! (porty 1025+ TCP/UDP)

    Ve Wayland-u:
    – podpora pro ‚color picker‘
    – share screen / remote desktop
    – chybí něco jako ‚xdotool‘ – chtěl bych přes klávesovou zkratku třeba zobrazit/skrýt okno konkrétní aplikace.

    Všechno by to mělo být implementováno na straně GNOME (kvůli designu Waylandu), ale když už se podařila podpora screenshot & screencast, pak nechápu na čem stojí výše uvedené:)

    1. sesivany avatar

      Firewall: od určité verze je firewall ve Fedora Workstation otevřený. Je to z toho důvodu, že si hodně uživatelů stěžovalo na nefungující síťové služby a ve výsledku se ukázalo, že je to problém s blokujícím firewallem. Navíc to nebylo vyhodnocené jako výrazné oslabení bezpečnosti. Samozřejmě v nastavení sítí si člověk může několika kliknutími nastavit přísnější politiku.

      Wayland: share screen a remote desktop jsou teď rozhodně velké priority. Zvažuje se, že se minimálně pro share screen použije Pinos, což by mělo být takové PulseAudio pro video, které dokáže přesměrovávat a předávat video streamy. U xdotool nevím. Asi by bylo nejlepší udělat request for enhancement v bugzilla.gnome.org na Mutter. Myslím, že by na to šlo i napsat rozšíření pro GNOME Shell.

  39. Pali avatar
    Pali

    Správa SSL/TLS certifikátov na jednom mieste a pre všetky aplikácie (od konzolových ako wget/curl až po desktopové ako Firefox/Chrome, mailové klienti, …). Súčasne možnosť nastaviť certificate pinning pre konkrétne domény a opäť globálne pre všetky aplikácie. K správe certifikátov mať jedno pohodlné GUI.

  40. Josef Marianek avatar

    Pouzival jsem Fedoru, ale preferuju stabilitu pred novinkami a dlouhotrvajici (roky) podporu, proto jsem presel na CentOS. Z meho pohledu by potesilo:
    a) delsi podpora (ale to je asi proti filosofii fedory, asi tedy ad a) beru zpet 🙂
    b) stabilita, treba oddeleni toho fakt dulezityho (boot, jadro, systemd) aby se to fakt nerozbilo, tj. at je fedora pokrokova ve vsem ostatnim ale aspon at nastartuje (problem s UEFI byl duvodem odchodu jednoho myho kamarada od fedory k debianu)
    c) KDE – vim, mate na to jednoho cloveka, tak asi taky beru zpet 🙂 jinak ale Qt neni opravdu spatna technologie.
    d) flatpak – urcite ano, nebo proste neco jineho na kontejnerech zalozeneho co smaze piskoviste napric linux distribucemi co se aplikaci tyce (viz vzor android)

    1. sesivany avatar

      Je možné, že za tou nestabilitou může být použití KDE? GNOME je výchozí, tak většina testovacího úsilí se vrhá tam. Jinak stabilita obecně je rozhodně naše priorita v poslední době a hodně se pro to dělá. Desktopový tým průběžné sleduje statistiky pádů a snažíme se ty nejčastější zachytit a opravit co nejdřív. QA zase hodně postoupilo s automatickým testováním. Podle mé zkušenosti udělala Fedora za poslední tři roky hodně velký pokrok ve stabilitě, ale týká se to primárně oficiálních edicí. Ty spravované čistě komunitou se mohou lišit kvalitou podle toho, kolik lidí se jim věnuje.
      Pokud vám vyhovuje CentOS, tak je to naprosto v pořádku. Nebereme RHEL/CentOS jako konkurenci, ale jako distribuci, která se s Fedorou dobře doplňuje. Fedora vždy bude kompromisem mezi novými věcmi a stabilitou, takže úrovně stability RHELu/CentOS asi nikdy nedosáhne, ale snažíme se, aby ten kompromis byl co nejlepší a zcela přijatelný na pracovním počítači.

  41. Petr avatar
    Petr

    Jako uživatel CentOS jsem rád za dokumentaci od RH.

    Jenomže tato dokumentace je ve skutečnosti „mýdlová opera“, vata, výplň papíru, obecné plky.

    Takže bych uvítal skutečně dobře zpracovanou dokumentaci.

    Nejhorší je to u systemd a k SELinuxu.

    Obojí je zřejmě těžce utajováno. 🙂

    1. sesivany avatar

      O tomto nemám příliš přehled, protože se to netýká přímo desktopu, ale můžu vyřídit kolegům, kteří na systemd a SELinuxu pracují.

  42. v6ak avatar

    Můj hlavní Linux-related painpoint se současným notebookem i s výběrem dalšího je GPU. Nepotřebuji sice dedikovanou GPU, ale v dané kategorii se těžko hledá laptop bez ní. Co jsem pročetl, někde to vypadá nadějně, někdo píše o horší podpoře nových modelů. A to jsem celkem nenáročný – nechci od GPU výkon, stačí mi, když nebude zbytečně topit a nebudu ji muset nijak řešit (hledat speciální repo pro ovladače / Bumblebee / bbswitch / …).

    Další problém s tím spojený je možná specifický pro starší hardware: HDMI mám připojené přes dedikovanou Nvidii. Nepodařilo se mi do HDMI dostat výstup, aniž by mi spadla Xka a systém se dostal do stavu zralého na restart. Ale u nových integrovaných GPU vidím spíše tři grafické vystupy, takže snad u nových notebooků nebude důvod pro napojení třetího grafického výstupu na dedikovanou kartu.

    1. sesivany avatar

      Co se týče podpory dedikovaných grafických karet, tak ta by měla být ve Fedoře 25 a novější. Nevím, jak v jiných distribucích, ale vzhledem k tomu, že F25 s tím přišla první, tak to asi ještě tolik rozšířené nebude. Kombinace Intel+Nvidia(Nouveau) i Intel+AMD(amdgpu) by měly fungovat bez problémů. Pokud preferujete spotřebu před výkonem, tak rozhodně doporučuji používat ovladače Nouveau, které umí tu dedikovanou vypínat, pokud se nepoužívá. Více detailů naleznete na blogu vývojáře, který na tom pracuje: http://hansdegoede.livejournal.com/16668.html

      K tomu druhému odstavci: co popisujete, bude bohužel brzo realita u všech notebooků a grafický stack v Linuxu s tím zatím pořádně neumí pracovat. Aby na nových modelech Fedora a RHEL mohly běžet, je to pro nás jedna z nejvyšších priorit. Nemáme zdroje na to, abychom byli schopní implementovat podporu jak pro Wayland a X. Vzhledem k tomu, že pro Wayland je implementace jednodušší a je to budoucnost, budeme to pravděpodobně dělat jen pro Wayland.

      1. v6ak avatar

        Ke spotřebě dedikovaných GPU: Díky za dobrou zprávu! Snad mi to rozšíří okruh kandidátů, zatím byl jeden. (Teď už se jen dočkat F25 v Qubes OS…) Takže dříve (2010) jsem instaloval proprietární fglrx kvůli spotřebě, za chvíli kvůli spotřebě bude naopak nutné použít OS driver.

        K HDMI: Myslel jsem, že je to naopak. Na starém notebooku mám iGPU s podporou dvou výstupů, ale notebook má celkem tři výstupy (integrovaný monitor, VGA a HDMI). U novějších procesorů jsem viděl spíše tři výstupy (byť jsem se díval na malý vzorek), navíc novější notebooky často nemají např. VGA, takže by pro to nemusel být důvod. Možná u notebooků s podporou docku to bude jinak – pokud má monitor, dva výstupy přímo na notebooku a třeba dva výstupy na docku, hned máme celkem pět výstupů, a tady je nutnost další GPU jasná. Ale jinde by to nemělo být moc potřeba. Nebo jsem něco přehlédl?

      2. sesivany avatar

        Ano, u novější grafické karty by měly zvládat více výstupů. Bohužel informace, které zatím dostáváme od výrobců notebooků, jsou takové, že dedikovaná grafika bude mnohem více integrovaná než doposud a připojit třeba jen jeden externí monitor bez ní už ani nepůjde.

  43. Migilenik avatar
    Migilenik

    Pouze pár drobných věcí, které stejně neuspějí, protože jsou vám neúspěšně vyčítány už roky:
    1) Najměte si designera.
    2) Přestaňte rozmisťovat prvky tak, že by mezi nimi přistál Boeing 747.
    3) Přestaňte všechny důležité a praktické prvky schovávat do menu.

    Dále jen takové drobnosti, které mi nevadí.
    Anaconda je nelogická a pomalá, hlavně co se editace disku týče. Trochu mi chybí možnost Upgradovat verzi z chrootu, tuším od Fedory 22 to není možné. Jinak se systemd jsem spokojenej, pozdravujte Lennarta. 😀

    1. sesivany avatar

      Designéry máme 🙂
      Anaconda bude mít od F26 tzv. Advanced partitioning, který spustí Blivet-gui, které má rozhraní hodně podobné tradičním nástrojům ala GParted. To by mohlo hodně lidem, kterým vadí řešení v Anacondě, vyhovovat.

  44. lzap avatar
    lzap

    Nekolik modelu laptopu ktere budou oficialne podporovany, tzn. Fedora nevyjde pokud QA neoveri funkcnost a nebudou tam blockery. Klidne at je to jen jeden model.

    1. sesivany avatar

      Oficiálně podporované modely máme, jsou to Thinkpady X1 Carbon, T4x0 a Delly XPS13 a XPS15. Přibude k nim asi taky Thinkpad X2x0. Zatím na nich, pokud vím, vydání Fedory blokované nejsou, ale máme lidi, kteří na nich Fedoru pravidelně testují a nalezené problémy řeší.

  45. Roderik Hikkel avatar

    Poriadny kancelársky balík ! Libre Office toto nespĺňa ani z ďaleka… najmä s kompatibilitou s doc a docx kde najhoršie sú na tom asi tabuľky….

  46. Luke avatar

    Taky se přidám. Mě by se líbilo, kdyby Fedora uměla normálně suspendovat na disk a pak se probudit. Od F21 mi to nefunguje, notebook se uspí, ale už se neprobudí.

    1. sesivany avatar

      O jaký notebook se jedná? Toto je bohužel hodně různé hardware od hardwaru. Já jsem měl např. za posledních 10 let 4 různé Thinkpady, které mají obecně podporu v Linux velmi dobrou, a s uspáváním a probouzením jsem nikdy problém neměl.
      Jediný způsob, jak to můžeme řešit my jako tvůrce systému, je vyhlásit omezený počet oficiálně podporovaných modelů, kde budeme zajišťovat, že na nich Fedora/RHEL funguje. Bohužel pro jakýkoliv model na trhu to zajistit nelze :/

    2. Petr Mikulášek avatar
      Petr Mikulášek

      Tenhle komentář píšu na PackardBell (= Acer) s dvoujádrem AMD E1/1200. Uspávání neřeším od chvíle, kdy jsem tam narval Schroedingerovu kočku – prostě zavřu noťas, usne. Otevřu, zmáčknu libovolnou klávesu, login a jedu dál… Jestli se uspává do RAMky nebo na HDD, neřeším. Baterka to udrží pár desítek hodin (a je tam původní, z 1/2031).

      Na desktopu neuspávám, nehoním rekordy v uptime a boot do minuty není problém… Kdyby si to ale pamatovalo, který aplikace na které ploše byly spuštěný, bylo by to super.

  47. Pavel Kysilka avatar

    zdravim,

    fajn blog. Dobrej napad se zeptat. Vcelku by me zajimala zpetna vazba od Vasich klientu, co pozaduji.

    Priznam se, ze za tech 18 let, co Linux pouzivam, ze hodne dozral. Skoro uz ani nepotrebuju moc veci navic.

    Nejvice chybi kompatibilita s dokumentovymi formaty od Microsoftu. Specielne v LibreOffice. Bez toho se Linux nehne. Toto je klicove. Mozna by to byl zajimavej kontrakt. Na cteni je LibreOffice hodne dobry. Ale zapis se nelze spolehnout.

    Par detailu:
    – overeni elektronickeho podpisu v evince u pdf dokumentu
    – 30 bit barvy (10 bpc a vice) na monitoru a podpora aplikaci. AMD grafiky.
    – Zkusil jsem si naimportovat do Eclipse CDT IDE vetsi C++ projekt (1-2M radku). Nejde to uplne hladce a trva to oproti Jave nez clovek zacne pracovat. Klidne to muze byt nejake Vase preferovane IDE.
    – zkuste si nainstalovat Linux na Intel NUC nebo na AMD Ryzen HW.
    – funkcnost kopirovani mezi virtualboxem a linuxem (hostitel). Obousmerne. Jak oznaceni mysi, tak Ctrl+C,V.
    – doladit GTK+ Look&Fiel pro Javu.
    – podpora GIT v komercnich nastrojich pro architekturu a kresleni UML.

    gf

    1. sesivany avatar

      Požadavky od zákazníků jsou různorodé. Asi v tom nemůžu moc zabíhat do detailu. Mnohem méně řeší třeba desktopové prostředí, respektive řeší spíš, aby to mělo věci důležité pro jejich provoz, než to, jestli má horní lišta 50 nebo 70px nebo jestli jsou ikony moc velké nebo ne. Věci, kvůli kterým se komunita dokáže dohádat v diskusích do krve, většinou vůbec neřeší.
      Hodně požadavků má se točí kolem podpory hardware. Podpora nových GPU, modelů notebooků, které ve firmě používají atd.

      Jinak díky za podněty. Projdu si je. Podpora pokročilejších věcí kolem PDF v Evince se tu opakuje, tak to je asi oblast, na kterou by se stálo podívat.

      1. Pavel Kysilka avatar
        Pavel Kysilka

        Klidne mailnete nebo zavolejte, kdyby bylo neco nejasneho. Kdyztak jeste zalovim v pameti, co bylo pro zakaznicky dulezite. Nejakych prechodu na Linux jsem se ucastnil.

  48. pesfilipes avatar
    pesfilipes

    Chybi poradna podpora nastaveni vicekanaloveho zvuku (5.1 a vice). PulseAudio je zabugovane v tomto uz roky, nepamatuje si konfiguraci po restartu u nekterych kanalu.. Instalace baliku, ktere nejsou v repozitari udelat co nejjednodussi – jen klikani. Mit za kazdou cenu vse v systemu lokalizovane – to je problem vetsiny distribuci.
    Zepta se Vas to na heslo anglicky.. Pritom se jedna o vec, kterou vsichni zajiste uvidi. Nebo odhlaseni, casti zakladni konfigurace systemu nebo dokonce instalace. Tohle se nesmi nikdy stat. Pokud ano, pusobi to jako beta verze. Rozhodne ne system vhodny pro pracovni nasazeni.

    1. sesivany avatar

      Ve Fedoře se snažíme mít všechno lokalizované. Minimálně to, co se dá považovat za součást systému. Všechny aplikace jsou už hodně široký cíl na 100% pokrytí. Přesto se může stát, že výjimečně na uživatele vyskočí třeba dialog SELinuxu, který ještě nikdo nepřeložil, protože to je dost komplikovaná věc. Pokud je to něco exponovanějšího, tak se to snažíme opravit hned. Kvůli tomu i používám systém v češtině. Už delší dobu jsem ale na něco takového nenarazil.

  49. Mira avatar
    Mira

    V Gnome chybí pořádnej file manager a textovej editor od doby, co se Gnome vydalo cestou zjednodušování. To mě trápí.

    1. sesivany avatar

      Nemyslím si, že by Nautilus byl špatný file manager. Ano, několik funkcí z něj bylo odstraněných a potom na několik vydání ztratil správce, takže si získal reputaci aplikace, která byla okleštěná o funkce. Poslední tři roky má ale hodně aktivního vývojáře, který odstraněné funkce implementoval (chybí snad jen dvoupanelový režim, ale Nautilus prostě vždycky byl jednopanelový správce a pokud chce člověk dva panely, má na výběr hned několik specialistů) a přidal řadu dalších. Nautilus dnes rozhodně nemá méně funkcí než Nautilus před 5 lety.
      Co se týče textového editoru, gedit má sice na první pohled jednodušší rozhraní, ale všechny funkce zachované a myslím, že na výchozí textový editor jich nemá málo.

      Jinak pokud máte na mysli nějaké konkrétní nedostatky, byl bych za ně rád, ať je můžeme zvážit.

  50. mirek avatar
    mirek

    pridam par postrehov za seba:

    1. veeeeeeeeeeeelmi by som uvital, keby v dialogu pre tlac pribudla volba vytlacit dokument ako booklet.
    2. ked pripojim bluetooth-ovy externy reproduktor, po sparovani sa v nom zacne zvuk prehravat okamzite. to, co sa ale automaticky neprepne, je ovladanie hlasitosti. takze zvuk sice hra v externom repraciku, ale ovladat ho nemozem. az ked si rucne prepnem zdroj zvuku v nastaveniach.
    3. podpora pre screen recording vo waylande. ale to je zrejme otazka casu a mozno nejake pilotne appky uz su (moj mocny skript vyuzivajuci ffmpeg uz zial nefunguje 🙁

    1. eischmann avatar

      1. Booklet musí být podporovaný tiskárnou. Pokud jej podporuje, tak se tato volba objeví buď na kartě Dokončení nebo v Pokročilých volbách.
      2. Podívám se, jestli to je obecný problém nebo jen problém konkrétního zařízení.
      3. Ano, je to jen otázka času. Je to jedna z našich priorit.

  51. t0kieu avatar
    t0kieu

    1. Integracia gest ako v macOS do zakladnych aplikacii npr. mail a pod. pomocou gesta viem rychle zmazat mail, oznacit ako neprecitany atd. Linux ma svoje caro len mu pridat veci a vychtavky co zvysuju produktivitu.
    2. Normalny klient na chat + konferencie, skupinovy chat kedykolvek, browser historie chatu, zdielanie obrazovky + kamery naraz, mat moznost si nahrat video. Nieco na styl M$ Lync a GoToMeating.
    3. Zoparkrat som siahol po wine. a zmazat „bordel“ po nom nie je celkom easy pre bezneho uzivatela. Proste pridem do menu chcem zmazat ikonku a nie je tam nic intuitivne.

    1. sesivany avatar

      GNOME 3.24 už podporuje multitouch a používá některá gesta přímo v desktopu (přepínání mezi plochami, přepínání do Činností). Myslím, že se budou prosazovat čím dál víc. Nicméně může to být jenom jako doplněk, protože na rozdíl od macOS Linux běží na mnoha počítačích, které toto neumí.

      K chatovací aplikaci už jsem se vyjadřoval výše.

  52. Peter Fodrek avatar
    Peter Fodrek

    Mne chýba sieťovo transparentný Wayland- Viem, že sa na tpm pracuje, pokiaľ to nie je hotové som odkázaný na X protokol.

    1 x host HP Proliant z roku 2006 a 21 x X-terminál. už ani kdm ani gdm ani lightdm nejdú po sieti, teda prednejšie XDMCP request prímu, ale nedokážu zobraziť login screen – potrebujú doplnky, čo nie sú sieťovo transparentné napr. openGL- ostáva mi len xdm a lxde/ openbox.

    Vcelku by ma zaujímalo na čo potrebuje login screen openGL..

    1. sesivany avatar

      Mrknu. Jestli to rozbíjí LibreOffice na X, tak mě to docela zajímá.

    2. eischmann avatar

      Slíbili mi, že to co nejdříve opraví aktualizací na 1.6.5, v Koji už jsou buildy: https://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=189

      1. Oldřich avatar
        Oldřich

        Palec nahoru! Buildy z Koji fungují. Fedoru mám rád a mrzí mě, když takové věci nejsou půl roku opravené. Tohle muselo nejednoho českého uživatele při zkoušení Fedory otrávit.

  53. Robert Smol avatar
    Robert Smol

    Jeste k te stabilitě, dnes mi opet spadnul wayland. Pouzil jsem abrt pro reporting (skvely nastroj), ten mi ukazal, ze muj crash uz je v systemu cca od 2016/10 https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1390198.

    Unvitr tiketu je napsano, ze to je mozna zpusobeno padajici Shell extension. Jedinou kterou mam je Topicons plus. Jdu to zablokovat, ale to, ze vubec muze extension shodit cely desktop neni asi idealni.

    Pravdou je, ze kdyz jsem si pod wayland nainstalovat extension pro screen recording, tak jsem se ani nemohl prihlast.

    1. sesivany avatar

      Jak je vysvětleno v ticketu, rozšíření upravují přímo kód GNOME Shellu, to jim dává prakticky neomezené možnosti, ale taky to má tu daň, že i malinké rozšíření může způsobit pád celého prostředí, pokud je špatně napsané. Jediným řešením by bylo výrazně omezit možnosti rozšíření, ale vzhledem k tomu, jak jsou oblíbená, by to asi nebyl příliš populární krok.

  54. Pavel P. avatar
    Pavel P.

    Tři týdny se k tomu určitě nedostanu, ale jestli to pomůže, zkusím pak věnovat pár hodin testování a napsat feedback. Fedoru jsem zkusil nainstalovat asi 2x do virtualu, ale patřila bohužel vždy k distrům s životností v desítkách minut a vím, že první dojem strašně kazil instalátor.
    Ale hádám bude dost feedbacku na různých fórech.

  55. RoHe avatar
    RoHe

    Par podnetu:
    1) Vylepsit hlaseni chyb (aplikacnich i systemovych)
    Napriklad dnes jsem resil problemy s WPA. GUI ani neceklo, jen chtelo porad dokola heslo. Hlaska v journalctl byla Error 23: . Jak se v tomhle ma vyznat radovy uzivatel? ask.fedoraproject.com mi o tom nic nerekl. Google v tomto smeru uz davno nepomaha (vybere milion odkazu na stare stranky/prispevky apod). Takze by bylo dobre zamerit se i na knowledge base s jasnymi patterny pro vyhledani. IBMka mel v SW jednoznacne identifaktory chyb neco jako „WSP011001 – Cannot read file …“ , diky tomu se dobre hledaly reseni.

    2) LibreOffice / MS Office
    I pres podporu ODS v obou systemech, je kompatibilita strasna. Chapu, ze je to tezky boj. Ale je dulezity. Vsechny dulezite documenty (zejmena wordove, popr presentace), musim pred odeslanim nakonec zkontrolovat v MS Officu. (export do jinych formatu, napr pdf, neni reseni, prijemce chce Word tecka.)

    3) Integrace do korporatniho prostredi.
    Delsi dobu jsem to nezkousel, tak je mozne, ze neco z toho uz se zmenilo. Ale …
    SSO/Kerberos – kinit & spol, pak povolit domenu v FireFoxu, Chromiu, filesharing … Tohle radovy uzivatel neda (a me to brzdi od skutecne prace 😉 )
    Windows Group Policy – nektere zdroje pozaduji integraci do Domeny a kontroluji nastavani GPO. Tady mi prijde, ze je to pole neorane.
    SSSD/PAM/Samba – autentizace/autorizace; chci nasdilet svuj disk kolegum, povolit pristu na svou web aplikaci, …
    Cele by to melo byt v jednom baliku s GUI. A opet je a bude dulezite hlaseni chyb (presne, jasne, unikatne).

    RoHe

    1. sesivany avatar

      1) Unikátní ID máme u pádů, které jsou nahlášené přes ABRT. U normálních chyb by to určitě pomohlo s vyhledáváním, ale otázka je, jestli je něco takového možné zprovoznit plošně nad něčím tak komplexním a různorodým jako linuxová distribuce.

      2) Vím, že toto je tradiční bolístka. Red Hat má 5 vývojářů, kteří pracují na LibreOffice, a jsme tak jeden ze dvou největších přispěvatelů do projektu. Momentálně není příliš reálné, že bychom tento počet navýšili.

      3) Tady bych zkusil poslední vydání Fedory s klientem SSSD. Cílem je přihlásit se jednou (klidně přes 2-factor auth) v přihlašovací obrazovce počítače a potom už heslo nikde nezadávat (člověk je automaticky přihlášený od VPN, dostane Kerberos ticket, Firefox je nastavený,…). Hodně z toho už funguje.

  56. Kamil Páral avatar

    Já si teda taky přidám request. Podpora českých znaků v PDF formulářích (co neobsahují český font), a podpora zobrazení PDF 1.7 (nyní se nezobrazí vůbec). Obojí je velká překážka při komunikaci se státní sférou, VZP, atd. Což v podstatě znemožňuje mít pracujícím lidem Linux jako jediný systém, aspoň v Česku. Víc podrobností o aktuálním smutném stavu lze najít v komentářích pod článkem https://www.linuxexpres.cz/software/cim-prohlizet-soubory-pdf-v-linuxu .

  57. Nemo avatar
    Nemo

    Přál bych si, aby přepnutí klávesnice (cs/en/de/…) nerušilo focus. Např.pracuji v geditu, chci hledat řetězec, stisknu ctrl+f, zjistím, že mám jinou klávesnici než potřebuji, stisknu meta+space čímž přepnu klávesnici, ale záreveň se tím zruší vyhledávání a pokud pokračuji v psaní hledaného řetězce, píši někam do souboru 🙁 V mnoha dalších programech je to podobně nepraktické, nejedná se o gedit, jde o Gnome, které je jinak báječné.

  58. Peter Mráz avatar
    Peter Mráz

    Čo sa týka HW uvítal by som lepšiu podporu skenerov ale aj napríklad čitačiek sd kariet.
    Uvítal by som rozpoznávanie hlasu – povely hlasom, vyhľadávanie hlasom aj prepisovanie hovoreného hlasu ale na začiatok by úplne stačilo zaintegrovanie kvalitného OCR do Libre Office
    V libre Office sa nedá efektívne a rýchlo urobiť dobre vyzerajúca tabuľka s orámovaním. Keď si porovnám počet úkonov ktoré treba na rovnakú vec v Exceli v calcu je to ako škrabať sa pravou rukou za ľavým uchom.
    V Gnome by som uvítal možnosť vzdialeného prístupu na pracovnú plochu – to je ten transparentný prístup k waylandu?
    Ďalej poriadnu podporu XPS a OpenXPS.
    Lepši transcóder multimédií a lepšiu podporu vp9

  59. Peter Mráz avatar
    Peter Mráz

    Zlepšit podporu RDP, zobrazenie len jednej aplikácie v okne, zobrazenie na viacerých monitoroch

    1. JP avatar
      JP

      Nevím, jestli je to problém i Fedory – přihodím to sem pod dotaz.
      Na debian8 jsem měl problémy s vinagre – více otevřených VNC rozhazovalo klávesnici / šlo to ssh tunelem.
      Záložky vinagre – uložilo si to přítupy, ale ne rozlišení RDP – přes záložku se na bodové rozlišení RDP neptal, skočilo to rovnou do 800×600 😀
      ..v debianu. …Fedora tím možná netrpí – někdo může vyzkoušet 😀

      Já tu Fedoru snad nainstaluju…

      1. JP avatar
        JP

        https://bugs.centos.org/view.php?id=12228
        ono toho bude víc, zdá se mi. Ty klávesnicové problémy u více současných RDP/VNC session jsou tu roky – už jsem si zvykl 😀

      2. sesivany avatar

        VNC a RDP podpora se momentálně implementuje v GNOME Boxes tak, aby byla minimálně na úrovni Vinagre. Ten je momentálně v maintenance módu a v dohledné době bude Boxes nahrazen. Ty by měly být jediným klientem pro připojení k fyzickým a virtuálním strojům, ať už běží lokálně nebo vzdáleně. Doporučuji vyzkoušet, jestli tím trpí Boxes a případně nahlásit bug. Vývojář, který na Boxes pracuje, je dost aktivní.

  60. v6ak avatar

    Díky za informaci, docela zajímavé vědět. Neměl byste k tomu nějaké odkazy (ideálně anglicky)? Zkusil bych to nadhodit u vývojářů Qubes OS, který na Fedoře staví, ale v dom0 používá ne vždy aktuální verzi. Konkrétně mi jde o něco k těmto tvrzením:

    * Nové notebooky budou pro HDMI apod. vyžadovat dedikovanou GPU. (Jednak by mě zajímaly důvody a jednak se bych rád odkázal na zdroj. Zjistit, jestli vyhlídnutý notebook je „příliš nový“ nebo naopak „dostatečně starý“, asi nebude jednoduché, že?)
    * Bude to vyřešeno snad brzy, nejspíš jen/prvně ve Waylandu. (Budu rád např. za link do Bugzilly, kde se to řeší.)

    Ještě mě napadá jedna věc: Nováček budou mít ohledně kompatibility trošku jiné požadavky než stávající uživatelé:

    Nováček bude typicky chtít hlavně to, aby to jelo na stávajícím hardwaru out of box.

    Já jako stávající uživatel překousnu, pokud budu muset něco nastavit, ale mám zase trošku větší požadavky na to, abych zjistil kompatibilitu ještě před koupí hardwaru. I pokud je hardware dokonale kompatibilní, může být problém se před koupí o tom ujistit. Zrovna o kombinaci integrovaných a dedikovaných GPU jsem získával z různých wiki a diskusí různé střípky a informace typu „toto by mohlo asi fungovat“, ale jistotu moc nemám. Poskládal jsem si z toho asi toto:

    * Na archaických AMD GPU a možná i NVidiích to řeší vga_switcheroo.
    * Na starých NVidiích to řeší Bumblebee nebo BBSwitch, které se ale nevyvíjejí a prý nefungují s novými GPU. Případně některé jsou podporovány i ze strany proprietárních ovladačů, ale na přepnutí je potřeba restart X11.
    * Na nových funguje přepínání jen s OSS ovladači, ale jen na nových distribucích jako Fedora 25.
    * Výstupy na externí monitory vedené přes dedikovanou GPU jsou zatím spíše hacky, které moc nefungovaly. To se má brzy (Fedora 26?) změnit, ale možná jen pro Wayland.
    * Tušení, co je „stará“/„nová“/„archaická“ GPU mám dost mlhavé.

    1. eischmann avatar

      Více informací o přepínání grafických karet naleznete na blogu Hanse de Goedeho, který se tomu věnuje. Napsal o tom několik podrobných zápisků na přelomu roku: http://hansdegoede.livejournal.com/

      „Nové notebooky budou pro HDMI apod. vyžadovat dedikovanou GPU.“
      Výrobci notebooků s námi pravidelně komunikují a sdělují nám, jak bude vypadat architektura připravovaných modelů. Bohužel všechno je to pod NDA a podrobnosti nemůžu sdělovat.

  61. JP avatar
    JP

    Zdravím – jen zkusmo jsem spustil Fedoru25 live – jak je na tom Wayland s rychlostí proti X? odezva mi připadá pomalejší.

    Touchpad tomu dojmu taky moc nepřidal – přenastavil jsem ťuknutí poklepem a přirozený posuv.
    Přirozený posuv mi to ignoruje. Možná to chtělo odhlásit, nevím. …už jsem zas na Debianu.

    V debian8 má lepší odezvu
    Grafika: Intel® Sandybridge Mobile – instalovaná z distribuce. Ta běží v pořádku

    Ještě to zkusím znovu. ..vlítla mi do toho práce.

    a ještě dozat – lze nějak nastavovat rychlost „kolečka“ myši? …prostřední tlačítko

    1. eischmann avatar

      Co se týče rychlosti Waylandu, tak asi záleží na konkrétním hardwaru. Obecně to vyjde s X zhruba nastejno nebo o trochu rychleji, ale už jsme měli sestavy, kde bylo GNOME na Waylandu pomalejší než na X.
      Co se týče přirozeného posunu, tak by restart systému neměl být potřeba, ale některé aplikace potřebují restart, aby jej začaly používat (např. Firefox), čistě GTK aplikace by měly změnu zaregistrovat hned.

  62. panp avatar
    panp

    Velmi mi chyba jedna funkcia na WACOM tabletoch. Nefunguje drag – drz a pust, pouzivane hlavne na scrolovanie vo firefoxe/nautiluse – ci uz na tlacidlo na pere alebo pri pritlaku pera. V oficialnych ovladacoch sa to na OSX vola Pan/Scroll. Bez toho sa velmi tazko pouziva wacom tablet ako nahrada mysi. Davnejsie som sa docital ze tuto funkciu nevie X server, Wayland by to mohol vediet.

    1. sesivany avatar

      Předám lidem, kteří na té podpoře pracují.

  63. Jakub avatar
    Jakub

    Uvítal bych lepší podporu pro dotykové obrazovky. Například při dotyku do adresního panelu Firefoxe by mohla automaticky vyjet klávesnice nebo by mohlo být tlačítko na zapnutí klávesnice na obrazovce jako ve Windows 10. Dále mi Firefox prakticky přestane scrolovat při dlouhém dotyku (simulace pravého tlačítka). Také se občas stane, že při větším používání dotykové obrazovky Wayland havaruje.

  64. panp avatar
    panp

    V LibreOfice mi tiez velmi chybaju nejake pekne integrovane graficke temy pre tabulky a grafy. Dosiahnut jednoducho pekne vyzerajuce a moderne grafy a tabulky je priam nemozne. Ciastocne to plati aj na temy v Impress prezentaciach.

    1. sesivany avatar

      Toto je věc, o které už nějaký čas přemýšlím, že navrhnu The Document Foundation, aby do ní zainvestovali. Na dalším TDF Advisory Board Meetingu to navrhnu.

  65. Jirka avatar
    Jirka

    Nějak jsem zatím nenašel sílu pročítat ostatní příspěvky, ale jelikož jsem na tuto stránku dospěl z https://www.linuxexpres.cz/software/cim-prohlizet-soubory-pdf-v-linuxu#post27529 , tak se vyjádřím krátce:
    na Linuxu mi chybí dokonalá podpora prohlížení PDF, konkrétně pak vyplňování formulářů u novějších verzí PDF a větší rychlost u některých velkých a graficky náročnějších souborů. Vyzkoušel jsem (a mám) v podstatě všechny dostupné prohlížeče včetně poslední nativní verze Acrobat Readeru pro Linux, dominantně ale používám Okular.
    Přimlouval bych se tedy za vylepšení toho Okularu… Nejlepší by asi bylo zvrátit ono stupidní rozhodnutí Adobe o konci vývoje AR pro Linux, ale chápu, že to je prakticky neřešitelné…

  66. Tomáš avatar
    Tomáš

    Možnost instalace nějakých aplikací z Androidu – např. navigace.

    1. sesivany avatar

      Na tom pracujeme.

  67. Pavel avatar
    Pavel

    Vytáhl jsem si na to poznámky. Ještě než půjdu spát.

    Předně by se mi víc líbilo opravování letitých chyb místo nových „převratných“ fíčur.

    Taky mě třeba zaráží, že EOG v roce 2017 neumí uložit GIF formát, v roce 2017 nejde nastavit stav NumLocku v GDM a v roce 2017 nemá GNOME použitelnou aplikaci pro jednoduché kreslení.

    Napadá mě taky nesnadná migrace dat mezi Thunderbirdem a Evolution (import, export)

    Při používání souborových dialogů opravdu občas potřebuji přejmenovat (konečně), smazat, používat poslední dokumenty (pro někoho asi překvapivě tam někdy potřebuji i uložit, nejenom otevřít), vložit plnou cestu ze schránky, atd.

    A ze zbytku starších poznámek v rychlosti, vesměs jsou to převzaté myšlenky:

    – tříštění sil, vývoj pod kontrolou, názvy aplikací, jednotný marketing + synergie

    – pozornost k detailu, kompletní systém, jednotný zážitek, prostě to funguje

    – promyšlené a propracované aplikace, kvalita aplikací

    – odstraňování chyb, odstraňování slabých míst vs. přidávání nových funkcí

    – GIMP, Inkscape, Scribus, Jokosher, Pitivi, OpenShot – každý pes jiná ves (+ Blender)

    – spolupracovat místo soutěžit

    – méně přístupu že vývojář ví nejlépe a uživatel neví a měl by tedy vývojáře poslouchat a ne stále požívat zažité postupy

    – nepokoušejte se vymýšlet znovu a znovu věci, které už jinde fungují, nepotřebujeme dalších 9 různých standardů pro uživatelské rozhraní a jejich změnu každé tři roky, „lidé“, chtějí věci, které fungují, a věci, které vypadají dobře

    – sadu integrovaných nástrojů pro správu systému, která je základní a nemění se s každou distribucí

    Snad jsem zase tolik nehejtoval. 🙂

    1. sesivany avatar

      „Snad jsem zase tolik nehejtoval.“
      Rozhodně ne, některé z vašim postřehů jsou fakt zajímavé. Díky za ně!

  68. emekas avatar
    emekas

    Nepochopil som preco v poslednych asi 3 verziach gnome3 sa pri SAVE dialogu (Ulozit ako) odstranila polozka RECENT. Ostala len pri dialogu OPEN. Tuto funkciu som predtym velmi casto pouzival. Ulozim jeden subor a pri dalsom zas musim listovat v ceste, ked ukladam viac veci na rozne umiestnenia. Predtym som si pekne klikol RECENT v save dialogu a vyberal v zozname adresarov z historie. Je to kozmeticka vec, ale taketo robia prostredie lepsie a pouzitelnejsie.

  69. Lukas avatar
    Lukas

    Mám dva tipy:
    1. Kvalitní a lehký emailový klient – ispirace u Geray a Nylas N1
    2. Nástroj na zapisování poznámek, typu OneNote.

    1. sesivany avatar

      1. K emailovým klientům už jsem se vyjadřoval dříve. Asi jedinou nadějí je Pantheon Mail, který vychází z Geary, ale sdílí backend s Evolutionem.
      2. Na pokročilejší poznámky používám Zim. Jinak existuje jednoduchý Bijiben, který lze synchronizovat třeba přes Nextcloud.

  70. emekas avatar
    emekas

    1. Vsade sa riesi dlhsia vydrz na baterku, tak by som privital keby uz konecne gnome3 pridal podporu power management profilov do gnome settings – POWER. Aspon ako to ma KDE, proste nastavim si jeden profil pre AC a dalsi pre baterku (podsvietenie, setrenie usb, governor cpu, automaticky suspend). Optimalne by boli profily ako ma NetworkManager, ale stacili by aj tieto dva – baterka/AC.
    2. Chcelo by to nejaky prezentacny rezim, ktory zakaze screensaver, notifikacie apod veci, ked sa nieco prezentuje na projektore.
    3. Firefox pouziva GTK3 tak preco nezapracovat na integrovani/skryti listy (Titlebar) pri maximalizacii. Na sirokouhlom monitore, hlavne s nizkym rozlisenim je kazdy pixel dobry, takto vidim titulok a X na zavretie okna. Aj win10 to ma integrovane. Zatial pouzivam rozsirenie Htitle, ale casom urcite nepojde, ked prejde firefox na chrome rozsirenia. Pekne to ma integrovane epiphany (web) do vrchnej listy – vsetky ovladacie prvky.
    4. Vo waylande mi gnome notifikacie pekne otvaraju aplikaciu, napr. pri novom maily thunderbird, ale v X rezime sa nic nestale, len sa zatvori notifikacia.

    Inak som s fedorou velmi spokojny, pre mna je to najlepsia distribucia a velmi sa za tie roky co ju pouzivam posunula. Za to Vam patri velke diky.

    1. sesivany avatar

      1. ve Fedoře může člověk použít Tuned (balíček tuned-gtk). Jinak my se snažíme, aby byl systém úsporný sám od sebe než aby to musel uživatel tweakovat. Máme nástroj gnome-battery-bench, který měří, co v systému spotřebovává energii, a podle toho děláme úpravy. Zajistit dobrou výdrž na baterku je ale komplikované, když nemáte kontrolu nad hardwarem.
      2. Předám.
      3. Pokud vím, tak se na tom pracuje. My přispíváme do linuxového Firefoxu velkou měrou, ale velké designové změny jsou čistě pod kontrolou Mozilly.
      4. Taky zajímavé… mrknu na to.

  71. Zdenek avatar
    Zdenek

    1. Možnost aktualizace firmwaru v HW zařízeních z desktopového prostředí (vím, že na tom pracuje Richard Hughes, ale je to stále v plenkách a funguje to jen pro pár výrobců…)
    2. Přidávám se k LibreOffice žádostem
    a) kompatibilita s MS (nutné zlo, ale bohužel většina populace jede práve na MS produktu)
    b) možnost vložit OLE objekt do dokumentu (https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=62702) – pro mě kritický nedostatek v práci, který mě nutí vracet se k MS Office
    3. Power management – chybí GUI pro nastavení různých profilů a tuning výkonu (jestli se nepletu, na tom se už nějakou dobu pracuje, ale nová vydání Fedory stále tuto možnost nepřináší.)
    4. PDF – zlepšení manipulace s dokumenty v Evince (editace pdf formulařů, vkládání podpisů)
    5. Pomalu lezeme do kognitivní éry – kdy Fedora dostane svou vlastní umělou inteligenci? 😉

    1. sesivany avatar

      1. infrastruktura pro distribuci firmwaru na linuxových strojích existuje. Teď je to na výrobcích hardwaru, aby ji používali. U některých to jde rychleji, u některých hodně pomalu.
      3. už jsem odpovídal, snažíme se, aby byl systém úsporný automaticky, pro manuální tweakování lze použít tuned-gtk.
      5. machine learning se u nás někdo věnuje, ale zatím nevím o žádném využití ve Fedoře 🙂

  72. Pavel Lisý avatar
    Pavel Lisý

    Díky za tuto možnost se vyjádřit. Linux na desktopu používám nepřetržitě od Redhat 6.0 CZ (to ještě nebyl Enterprize) a postupně přecházím z jedné verze Fedory na další. RHEL/CentOS 7 mi nyní připadá, jako velmi dobře použitelná alternativa – hlavně co se týká neměnnosti uživatelského prostředí po delší čas. Protože ale potřebuji otestovat novinky, abych nebyl překvapen na serverech, hlavní desktop je stále Fedora.

    1. Jedním z největších problémů, které mi znepříjemňují život je nestabilita Gnome-shellu. Bohužel nejsem schopen rozlišit, kdy je to vina Nvidia driveru, nestability novosti wayland nebo gnome-shell extenzí. Při celodenní práci se mi v podstatě každý den stane, že se grafické prostředí zhroutí (vícekrát) a restartne (zřejmě abrt něco zachytí a restartuje GS – vše kromě myši přestane reagovat ale naštěstí se po pár desítkách sekund okna zase obnoví). Bohužel se to stává mnohem častěji než před cca 2 lety. Jedna věc, která mi v těchto případech opravdu chybí je možnost nějakého debugování GS extenzí. Využívám jich opravdu hodně, ale neexistuje/nenašel jsem žádný způsob, jak odhalit, která z nich by to mohla způsobit. Možnost nějakou z nich vypnout a čekat, zda se to za několik hodin projeví je na nic. Zvlášť, když to může být nějakou jejich kombinací.

    2. Evolution používám také od začátku v kombinaci s mnoha imap účty. V podstatě jsem spokojen, ale při odhlášení a novém přihlášení (bez rebootu) se často stane, že že jsou Google účty nedostupné. Pomůže workaround:
    cd /tmp ; nohup /usr/libexec/goa-daemon –replace &
    ale než jsem na to přišel, stálo to dost času a problém hlášení bugů je, že se to projevuje občas a nevím, do kterého balíku to hlásit.

    3. Google drive a spol. : ve Fedoře (tuším 23/24) se po zapnutí online účtů z Google něco snažilo stále aktualizovat/synchronizovat Dokumenty/Fotografie/Soubory/Tiskárny, což vytěžovalo soustavně procesor >50%. Pomohlo nechat tyto volby vypnuté. Nyní ve verzi 25 nemám ještě stále odvahu to zapnout. Měl bych? Pokud to způsobí problém, do jaké komponenty nahlásit bug?

    4. Taková otravná drobnost. Když maximalizuji okno svisle, lze jeho velikost vodorovně bez problému měnit. Když maximalizuji okno vodorovně, nelze ho svisle zmenšit ani zvětšit. Něco se „zblázní“ a okno splašeně roste (i mimo obrazovku). Vyzkoušejte. Tato „vlastnost“ je tam již několik let. Zkoušel jsem to kdysi reportovat, ale asi se mi to nepodařilo pořádně vysvětlit, protože závěr byl, že to takto nikdo nepoužívá.

    5. Hlášení chyb je stále složité. Zvlášť v případě desktopu a chyb kdy se něco hroutí při různých příležitostech, takže se to nedá zopakovat. Navíc mi není často jasné, kam to vlastně hlásit. Pokud by se toto dalo nějak zjednodušit, bylo by to výborné.

    Možná to znělo trochu otráveně, ale používám Gnome3/Fedoru rád a doufám, že se ty věci podaří časem odstraňovat. Takovýto sběr námětů považuji za opravdu jeden z nejlepších nápadů, jak věci posunout kupředu. Díky

    1. eischmann avatar

      1. je těžké říct, kvůli čemu by to mohlo padat. Spíš bych to viděl na nějaké rozšíření. Pokud máte zapnutý ABRT, měl by tyto pády odchytávat. Po takovém pádu si ho otevřete a nechte si vygenerovat backtrace, z něj jde vyčíst, proč došlo k pádu.
      2. to je bohužel známý bug v systemd, dosud neopravený. Narážím na to taky a přiznávám, že je to docela ostuda, že ještě nebyl opravený.
      3. O indexaci se stará asi Tracker, ale může to být taky chyba v gnome-online-accounts. Pokud to náhodou nahlásíte na špatnou komponentu, vývojář to po triagi přesune na správnou komponentu.
      4. Bylo by možné nahrát screencast? Stačí stisknout Ctrl+Alt+Shift+R, natočit, co se děje, stisknout tu samou zkratku znovu, najít video v ~/Videos a nahrát to někam. Popravdě ani já jsem nebyl schopný přijít na to, jak toho dosáhnout.
      5. Pokud se jedná o pády, doporučuji používat již zmíněný ABRT. Dokáže vygenerovat backtrace, posbírat logy apod. a nahlásit problém do bugzilly (pokud tam máte účet). Hodně to celý proces zjednodušuje a vývojáři to většinou poskytne všechny informace, které potřebuje.

      1. Pavel Lisý avatar
        Pavel Lisý

        Ad 4, nahrál jsem to na náš server. http://ftp-hk.tmapy.cz/pub/gnome-shell_window_resize_bug.webm
        Je to takto jasnější?

      2. Pavel Lisý avatar
        Pavel Lisý

        Tak ještě oprava, teď jsem úplnou náhodou zjistil, že to dělá pouze gnome-terminal. Ostatní okna, např. nautilus, terminator, xterm podobnou chybu nevykazují.

      3. Pavel Lisý avatar
        Pavel Lisý

        Abrt jsem kdysi vypnul, protože mi to po čase zaplnilo diskový prostor. Zkusím mu dát ještě šanci.

    2. martin.k avatar
      martin.k

      ad 1. technicka – ABRT nikdy nic nerestartuje. ABRT jen sebere data k padu a vyhodi notifikaci

  73. Marek avatar
    Marek

    Ja by som videl priestor na zlepsenie v nasledujucich oblastiach

    1. zlepsit a rozsirit fonty vo Fedore – chybaju mi ekvivalenty Arial, Times New Roman fontov, ktore by boli tak pekne vyhladzovane ako vo woknach. Pri prezerani stranok su Serif a sans-serif fonty nejake divne – stranky sa nerenderuju tak pekne ako v Androide/Win (viem, ze z casti mozu za to weby)

    2. sustredit sa viac na testing a QA – doist casto sa cyklicky objavuju bugy, ktore boli niekedy fixovane a keby to niekto z RH bobec skusal, isto by sa na to prislo

    3. vydavat fedoru 1x do roka – malo by to pozitivny efekt na vyvoj a nasledne testovanie, co by sa prejavilo v kvalite distribucie. Takisto by sa menej muselo upradovat cez verzie

    4. neobjavovat „koleso“ zahadzovanim starych veci a programovanim idnetickych novych funkcionalit

    5. sustredit sa na testovanie race condtiion bugov a bugov, ktore podla retrace maju dost velky pocet vyskytov (napr, proiblemy s NM, VPN, GS, mutter ..)

    6. Zlepsit riesenie bugov zadavanych cez bugzillu – z mojho pohladu zadane bugy dost casto „vyhnivaju“ a nakoniec sa to uzavrie, ze dana verzia fedory je EOL. Aspon ja mam take skusenosti

    1. Marek avatar
      Marek

      este pridam bod 7 :

      – chyba mi LTS varianta – mozno by stalo za uvahy zmenit fedoru na LTS verziu, lebo 2x rocne upgradovat je dost otravne

    2. eischmann avatar

      2. Fedora má možná největší placený QA tým mezi komunitními distribucemi. Testuje se hodně. V poslední době se hodně tlačí taky na automatické testování, aby testovaly i mašiny. Věřte, testuje se hodně, ale dnes jsou operační systémy tak komplexní věci, že chyby se prostě objevují.

      3. Z druhé strany je tady ale tlak, aby vycházela pokud možno jako rolling release. F20 měla vývojový cyklus víceméně rok a uživatelé to nesli spíš špatně. Můžu se zeptat, proč jsou ty upgrady otravné? Je to tím, že to trvá nějaký čas, nebo se bojíte, že se něco rozbije, případně nechcete, aby se vám měnilo prostředí? Třeba takový Android vychází taky zhruba každého půl roku a stamiliony uživatelů s tím nemají problém. Snažíme se, aby to nebyl problém ani u Fedory.

      5. to děláme, oproti dřívějším verzím se seznam nejčastějších pádů od desktopových komponent hodně vyčistil, protože je přednostně opravujeme. Pokud tam něco visí, tak je to většinou kvůli 3rd-party komponentě (Chrome, Dropbox plugin do Nautilu,…).

      6. ano, to je problém. Realita je taková, že množství hlášení je u některých komponent vyšší než vývojář může reálně zpracovat. Co se týče GNOME komponent, doporučuji hlášení přímo do upstreamové bugzilly bugzilla.gnome.org, kde je ta šance, že to někdo zpracuje větší. Já osobně tlačím na to, aby stejnou pozornost měla i downstreamová bugzilla, ale pokud jsou někteří vývojáři zahlcení problémy, tak často preferují hlášení v té upstreamové, kde jich je méně a mají povětšinou větší kvalitu.

      1. Marek avatar
        Marek

        Fedora bolo moje oblubene distro (prakticky som ho pouziuval od verzie FC4).

        Ak to mam Fedoru niekomu odporucit, tak mam vsak problem s dlzkou podpory a to z dovodu toho, ze po upgrade sa niekedy rozbije dost veci (casto su to suvisiace veci s NM, pripadne nefunkcnost VPN, pripadne grafika o dualnych grafikach ani nevravim). Preto by som uvital, keby sa fedora tak casto nemenila po rukami, lebo to co si konecne pracne nastavim, skonfigurujem s prichodom novej verzie sa bud rozbije, alebo znefunkcni (napr. klasicky problem nautilu a jeho zamrzanie v directory listingu, pripadne problem s pripojenim viacerych USB 3.0/3.1 zariadeni, pripadne nefunkcne VPN L2TP, IpSec voci Cisco, fortinet deviceom – to uz asi ani nikdy fungovat nebude, z poslednej doby nefunkcna tlac via CUPS a HPLIP).

        Preto by som uvital LTS podporu, lebo zmeny by neboli tak zivelne ako je to nesutale.

        Na jednej strane chapem, ze fedora je pre RH ideal na vyskusanie si novych veci a odladenie in the wild, kym to daju do RHELu, ale na druhej strane tym neustalym zivelnym pristupom a kratkou podporou to ide proti beznym pouizvatelom, ktori pri prvom probleme rezignuju.

        Google uz davno nepomaha, ask fedor aje prakticky mrtva, fedoraforums tiez v blede modrom to iste – do deprimujuce je potom riesit nejake linuxoidne problemy, ked to skonci vo vacsine na poziadavke na zadanie bug reportu, ktory nikam nevedie.

        Aby som to nejako uzavrel : ak ma byt fedora idealnym/odporucanym distrom po ktorom siahnu bezni pouizvatelia, nemoze stavat na 1/2r podpore, nemala by sa menit pod rukami a zakladne veci by mali fungovat stale out of box (ale toto je skor prioritne problemom kernelu a venodorov). V sucasnosti linux (nech uz je to akekolvek distro) nevidim ako vhodneho adepta na bezny desktop z vyssie uvedenych dovodov.

      2. Marek avatar
        Marek

        Este by som dodal jednu vec – vcera som ju zabudol sem. capnut.

        Fedoru ako taku mam rad, som sice dochovany od roku 1997 na Debiane a poritom na desktope pouzivam Fedoru. Za ten cas som zvyknuty na LTS verzie, ktore nemaju tendenciu sa rozbijat pri velkych upgradoch – Debian je v tomto smere o dost dalej.

        Preto znamym instaluje primarne debian. Bol by som preto rad, aby Fedora popracovala na celkovej stabilite a nerozbijala veci tak ako som hore pisal

        Inac drzim Vam palce, nech sa podari najpaclivejsie problemy vyriesit (napr. PDF CEE forms, stabilitu GS na waylande atd..).

        Sam som zvedavy na pripravovanu F26 – F25 zatial skusam, stabilita sa zlepsuje, ale este to stale mierne drhne

      3. eischmann avatar

        A RHEL/CentOS by nebyla možnost? My je bereme jako takovou Fedora LTS, jsou výrazně konzervativnější, podpora 10 let, věci se tak moc nemění, ale přitom na desktopu nejsou víc jak 2 roky za Fedorou (rebasujeme jak GNOME, tak nejdůležitější aplikace). Když se přidá EPEL, tak je i nabídka softwaru slušná.
        Snažíme se, aby byla Fedora co nejpoužitelnější pro běžné uživatele, ale je nám jasné, že nikdy nesplní požadavky všech. RHEL/CentOS pro nás není konkurence, ale distribuce, které se IMHO s Fedorou dobře doplňují.

  74. JP avatar
    JP

    Touchpad – byl jsem zvyklý na setvačnost posuvu – podporuje Wayland?

    Plánovač úloh – „crontab gui“ 😀

  75. JP avatar
    JP

    Prohlížeč obrázků – co by zvládal zobrazovat adresář(např. sken knihy 300 souborů) pod sebou, stylem evince – práce jako s pdf

    Optimalizovaný tisk do pdf – bitová mapa – fax(černá,bílá), stupně šedi, …

    Mám hromadu skenované dokumentace, mizerně se používá.

    1. Jirka avatar
      Jirka

      JP – ad prohlížeč obrázků: nějak jsem moc nepochopil, co vlastně chcete… Pokud všechny obrázky v jednom prohlížeči (okně) a stránkovat, tak proč z nich neuděláte třeba multipage tiff (nebo pdf či djvu) a nezobrazíte ho v Okularu?
      Toto se dá udělat např. v aplikaci gscan2pdf (navzdory názvu umí i jiné formáty). Poněkud odlišný, i když též výborný je scantailor. Ve Wine výborně funguje i ruský DJVU small (umožňuje různé módy uložení). Leccos se dá udělat i skriptem a pomocí aplikací jako jsou unpaper, imagemagick (mogrify) a řady dalších.

      1. JP avatar
        JP

        Samozřejmě stránkovat všechny obrázky v jednom prohlížeči, ne jako prezentaci, ale jako „knihu“

        Zkoušel jsem toho docela dost, výsledky byly tragické – horší kvalita nebo příliš velké pdf.
        Multipage tiff a djvu mi připadá nepraktický – pdf beru jako standard.
        Moc to neprožívám, jen si u toho vždy zanadávám 😀

      2. JP avatar
        JP

        Pro pocit jsem nainstaloval gscan2pdf – některé obrázky to naprosto rozbilo(rozpad do obarveného šumu), a to jsem jich zkusil jen 5, zpracoval 4.

        …teď jsem dal načíst 212 obrázků JPG, každá strana do 1MB …v polovině načítání se zastavil. Ke zpracování nedošlo, musel jsem gscan2pdf ukončit – seklý nebyl.

        pokus č.2 – hrdě píše Zpracování 211 z 421 :D:D:D …421? zajímavé počty …tak to opravdu nepotřebuji dál zkoušet.

        1. Jirka avatar
          Jirka

          Hmm… Můžete ty obrázky někam umístit (pokud nejsou soukromé)? Rád bych to zkusil taky…

      3. JP avatar
        JP

        https://uloz.to/!rZFDP8tSH0gF/test-zip

        našel jsem jiné obrázky, hodil jsem pár na uložto
        je tam i to PDF. Rozbit se mi povedla komprese PDF(LZW) – bezztrátová komprese …to jsem měl tuším jako výchozí, už nevím.

        Ten mi ani neotevřel 😀
        Wallpapers-room_com___industrial_steel_hd_wallpack_by_miatari_1366x768.jpg

        1. Jirka avatar
          Jirka

          JP: no takže o co vlastně jde? Na https://uloz.to/!JAuVC6F5O1Bf/test-obrazku-gscan2pdf-zip máte výsledek z gscan2pdf verze 1.8.0 na Kubuntu 14.04 64 bit. Jsou tam jak pdf, tak multipage tiff (oboje dobře zobrazitelné v Okularu). V názvu souboru za podtržítkem je použitý typ komprese. Problémy nastaly jen u některých obrázků a při při packbits nebo zip kompresi v pdf, jinde ne.
          Ono taky jaksi slučovat různé formáty obrázků do jednoho není tak úplně košer a je na sw, jestli si s tím korektně poradí…

          Víte, chtělo by to, abyste se trošku víc poučil v problematice grafiky, než budete chtít dosáhnout spolehlivých výsledků. Myslím si, že na amatérské i přinejmenším poloprofesionální využití je dnes v Linuxu nejen grafických programů dostatek. Chce to ale pochopit principy a naučit se vše dobře ovládat…

          Navíc (a vlastně především) to chce hodně pokory a vděku za to, že vůbec máme možnost svobodně využívat takové nástroje. To neznamená, že není možná kritika, ale prosím konstruktivní a ještě spíš s bugreporty apod…

          1. Jirka avatar
            Jirka

            Jo a ještě jsem zkusil tu konzoli (convert – využívá imagemagick/libmagick a je tedy potřeba je mít nainstalované).

            Přejmenoval jsem si všechny soubory na:

            imgcislo_puvodninazev.puvodnipripona

            v konzoli se postavil do adresáře s těmito soubory a napsal:

            convert img*.* output.pdf

            a pak pro porovnání

            convert img*.* output.tiff

            Výsledky máte na https://uloz.to/!K000BHeSuZE5/test-obrazku-convert-zip . V čem je problém?

            Příkaz convert můžete libovolně přizpůsobit s pomocí parametrů, napsat pro něj skript, udělat si na to odkaz přes ikonu na ploše, „implantovat“ to jako uživatelskou funkci do nějakého správce souborů….jak je libo.

            Jen musíte vždy a všude vědět, co, jak, proč a s čím děláte.

      4. JP avatar
        JP

        gscan2pdf

        Jen pro info – ve Fedoře25 se to chová výrazně jinak – ano, nainstaloval jsem Fedoru.
        Jen se nesmí mixovat formáty vstupních obrázků.

        …ale nemění to nic na tom, že v pdf je to nepraktické – to je ale můj problém

    2. JP avatar
      JP

      tiff je super, až na to, že to škaredě schytá bodové rozlišení 😀

      Vaše exportované pdf soubory
      pdf_lzw.pdf – můj evince zobrazuje špatně – strany 1 a 4
      pdf_zip.pdf – můj evince zobrazuje špatně – strany 1 a 4
      pdf_packbits.pdf – já pro změnu v pořádku
      všechny ostatní v pořádku

      můj Debian8
      Package: evince
      Version: 3.14.1-2+deb8u1

      —————————————————————————————–
      https://uloz.to/!JAuVC6F5O1Bf/test-obrazku-gscan2pdf-zip
      Může někdo další zkusit, jestli jsou ta pdf v pořádku a nahlásit?
      —————————————————————————————–

      Ty obrázky byly náhodně vybrané někde z netu, abych nahodil tu chybu, o které jsem před tím psal – chtěl jste otestovat, jestli vám to udělá taky.
      Nečekal bych, že mu různé formáty budou vadit – formát pdf jsem do hloubky nezkoumal.

      pdf, tif apod – samozřejmě vím, že to lze. Z jiných prohlížečů obrázků se dá i tisknout do pdf.

      Před tím se mi rozsypaly některé stránky, přitom 5, o kterých jsem na začátku psal, bylo z jednoho skenování do jpg …nějakých 300 stran
      O problematice grafiky mám celkem přehled – dělal jsem i předtiskovou přípravu pro ofsetové stroje, samozřejmě ne v linuxech – převodů do/z jiných formátů a barevných prostorů jsem zažil dost. Taky jsem zažil číslicové zpracování v Matlabu, ale s tím tu nebudu strašit.
      To bude asi důvod, proč jsem takový sw hned zavrhl. Na 3 pokusy těch chyb bylo docela dost, ztratil důvěru.
      U verze v1.2.6 bych to nečekal, možná u v0.XYZ

      Tím samozřejmě nechci shazovat práci na gscan2pdf, jen je pro moje účely nepoužitelný …nezkoušel jsem ho prvně, za posledních 5 let. Se skenama válčím pořád.

      Tohle se mělo řešit někde na foru

      Děkuji za váš čas

  76. kuba77 avatar
    kuba77

    Možnost určit pořadí v kterém budou doplňky na panelu zobrazené.

  77. Karel avatar
    Karel

    Už to tu někdo psal, ale aby to nezapadlo – chybí mi čeština v pdf formulářích (Evince). Když na pc nevyplním formulář, tak je to hodně špatné. To je základ.

  78. JP avatar
    JP

    Fedora ANACONDA – ocenil bych možnost výběru, kam umístit zavaděč systému.

    /boot jsem umístil na /dev/sdb1 …MBR to zapsalo na /dev/sda
    Nechtěl jsem, aby mi to na /dev/sda sahalo. Debian se zeptat umí.

    Disk, z kterého budu zavádět systém, si volím při startu počítače.

    Ještě dodám, že instalace na již šifrovaný disk z Debian8, který se mu povedl otevřít, dopadla špatně. Nevím, jestli se šifrovaný disk automaticky celý přepisuje(„maže“), než dojde k formátování – CPU na 100%, nevydržel jsem to. Fedora Live jsem musel několikrát restartovat, než jsem pochopil, že je lepší ten šifrovaný disk smazat a nastavit znovu – pak to prošlo.

    Z CentOS7 takové problémy neznám, ani na tomto stroji – překvapilo.

    a ještě drobnost.
    po čerstvé instalaci Fedory jsem ze zvyku napsal mc(Midnight commander) – vyskočila hláška, že není nainstalovaný, odsouhlasil jsem instalaci,chtělo to heslo na roota – mc spustil a nereagoval, CPU na 100% ..dlouho jsem to nevydržel, řešilo: killall mc. Při dalším spuštění v pořádku.

    1. eischmann avatar

      Možnost zvolit si, kde se nainstaluje zavaděč, v Anacondě je. Byť je poněkud schovaná, přiznávám. Když člověk klikne na rozdělení disku, zobrazí se mu seznam disků a vlevo dole je něco jako „Nastavení možností zavaděče“. Tam lze vybrat, na jaký disk se zavaděč nainstaluje.

      1. JP avatar
        JP

        …aaaaha, tak toho jsem si nevšiml. Dík
        Bylo by ale dobré, když se detekují i Windows v dualboot, kdyby se anaconda na ten zavaděč zeptala nebo alespoň upozornila – zápis do /dev/sda spolehlivě odstaví Windows – BitLocker Full Drive Encryption – bude to chtět obnovovací klíč, protože došlo „ke změnám hw“

  79. Wolf avatar
    Wolf

    Jednoduchá instalace grafických ovladačů NVIDIA pomocí GNOME Software, případně stejně jednoduchá instalace dalšího softwaru (Steam?), který je dostupný pouze v externích repozitářích (rpmfusion/negativo17), aniž by bylo nutné tyto repozitáře nejprve ručně přidávat.

    1. eischmann avatar

      Ano, to je v plánu, ale raději nechci slibovat kdy, protože to původně mělo být už v F25. Byl to spíš politický problém než technický. Musely se vymyslet pravidla, podle kterých se software takovýmto způsobem může do GNOME Software dostat.
      Konkrétně v případě ovladačů Nvidia se s RPMFusion řeší, aby byly zabalené tak, aby se předcházelo problémům, když uživatel skončí po aktualizaci kernelu s černou obrazovkou.

  80. Wolf avatar
    Wolf

    A když už jsem vzpomenul GNOME Software, bylo by fajn, kdyby přes něj bylo možné nainstalovat většinu aplikací. Mnoha balíčkům stále chybí AppStream appdata/metainfo soubory, které jsou, pokud se nemýlím, nutné k tomu, aby bylo tyto balíky možno vyhledat a nainstalovat pomocí GNOME Software.

  81. Jakub avatar
    Jakub

    Jasná komunikace v bugzille. Pokud na vyřešení bugu není kapacita nebo je považován za nepodstatný, prostě bug zavřete s resolution „WONTFIX“. Je nepovzbuzující, když první reakcí na bug je po roce zavření od robota kvůli ukončení životního cyklu verze Fedory.

    Spolehlivá práce s více monitory, dokovacími stanicemi a více konfiguracemi monitorů. Po připojení externího monitoru se monitor někdy nezapne, někdy je zapomenuto nastavení relativní pozice k monitoru notebooku.

    Skutečné opravování reportovaný problémů. Výše popsaná nefunkčnost s více monitory si pamatuji již ve Fedoře 20, a je i ve verzi 26. Testováno na dvou noteboocích, s různými monitory. Podobně se táhl problém nefunkčního zvuku po připojení dokovací stanice. Poprvé byl reportován na Fedoru 17, spolehlivě mi zvuk fungoval až s Fedorou 24.

  82. JP avatar
    JP

    gedit – chybí mi funkce zoom in / zoom out. …prostě lupa.
    Nevím, jestli je na to nějaký gedit-plugin… ale čekal bych to v základu.

  83. Johnny avatar
    Johnny

    Na desktopu v linuxu chýba lepšia podpora pre tlač do PDF. Editorov hlavne tých komerčných ako napr. pdf studio je dosť bohuziaľ ani jeden neposkytuje virtual pdf printer. Cups-pdf síce dokáže vytvoriť pdf ale kvalita je veľmi nízka. Pre zlepšenie kvality treba prepisovať konfiguračné súbory a pri novej požiadavke na iný výstup treba ich prepisovať znovu. Chýba pdf printer s GUI a nastaveniami tlače (t.j. nastavenie fontov, kompresie a zabezpečenia pdf výstupného súboru). Chýba teda kvalitná virtuálna tlačiaren do PDF niečo podobné ako poskytuje Adobe. Možno by stačilo vytvoriť GUI pre cups-pdf (nejaky backend/frontend pre tlač do postscriptu) a umožniť používateľom vykonať potrebné nastavenia tlače. Bohužiaľ aj kvôli tomuto nedostatku stále používam viac Windows ako Linux. Existujúce riešenia sú nedostatočné vid.projekt moonshiner v kombinácii s projektom tea4cups.

  84. S. avatar
    S.

    Zdravim, moc bych prosil o vyreseni bugu v poppleru, ktery zabranuje evince i okularu ve spravnem zobrazeni formularu v PDF souborech (https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=17913). Tento bug byl reportovan v roce 2008 a pripada mi dost zasadni.

    Sekundarne vyresit bug „gdm does not run /etc/gdm/Init/Default“ (https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=851769) aneb GDM v dokumentaci uvadi, ze tento je nacten a pritom to uz radu let tak vubec neni.

    Dale me v posledni dobe velmi velmi neprijemne prekvapilo, ze se napric ruznymi desktopovymi prostredimi bezne stava, ze nefunguje otevirani souboru v uzivatelem vybranych programech (asociace). Jestli se toto stava v GNOME to nevim, ale co jsem tak cetl tak se problem objevuje kdyz se michaji programy ruznych desktopovych prostredi/ruznych GUI toolkitu.

    Diky, S.

  85. nill avatar
    nill

    1) Notifikace – nejde rozkliknout na celý text. Vybrat akci později v menu taky nelze.
    2) Miracast – Viděl jsem nějaké plány, že by to snad mohlo časem fungovat, v závislosti na podpoře P2P wifi. Je na to nějaký časový plán?
    3) Android aplikace – Jaká je šance, že to skutečně bude v F27??
    4) Chápu, že Fedora na ARM nepojede out-of-box, ale velmi bych ocenil nějakou wiki třeba s 3-4 zařízeními, které někdo rozchodil. Minimálně bych věděl, jaké zařízení vybírat a co nepojede 😀

    1. eischmann avatar

      2) Miracast bohužel netuším… zatím jsem nic konkrétního nezaslechl.
      3) Popravdě nepříliš vysoká (minimálně ne v produkčním stavu). Zatím nejnadějněji vypadá Anbox, s kterým momentálně pracujeme i my, ale ten je pořád jenom v plenkách. ARC Welder od Googlu není zcela open source a uzavřené části se nám nepodařilo rozchodit na Fedoře.
      4) Fedora ARM SIG udržuje seznam podporovaných zařízení: https://fedoraproject.org/wiki/Architectures/ARM

  86. nill avatar
    nill

    Něco co netrápí mě, ale myslím, že by to pomohlo v rozšíření uživatelské základny. Myslím si, že rozšíření Gnome shellu jsou příliš geekovská, přitom je to něco, co potřebuje každý druhý uživatel hned po instalaci.

    Běžný uživatel nemá tušení, že existuje něco jako Tweak Tool, nebo extensions.gnome.org.
    Běžný uživatel nainstaluje Fedora/Gnome a když to nevyhovuje, zkusí třeba Mate/Cinnamon nebo Ubuntu/Unity, až najde něco, s čím je jakž takž spokojen.
    Myslím, že vhodným řešením by mohly být „styly desktopu“, např.:
    – Výchozí Gnome
    – Gnome classic
    – Styl Mac/Unity (Dash to Dock, …)
    – Styl Win (Dash to Panel, …)

    Styl desktopu by mohly jít vybrat při instalaci, resp. při prvním přihlášení a pak v nastavení.

  87. stereoit avatar
    stereoit

    Posledni dobou celkem casto narazim na problem, ze aplikace neumi sreen sharing s Waylandem. Zkousel jsem Skype, Google hangouts, Google Meets, Appear.in. V zadne nefunguje sharing celeho desktopu ci monitoru. Jedine co jde, je sharing jednoho konkretniho okna a to jeste lze vybrat jen ty co jsou pouze na soucasnem Workspace.

  88. tomas avatar
    tomas

    linux pouzivam od RH6.2 na Alfe do soucasne fedory 26. z pocatku pro spolupraci s AIX a SOLARIS a MS(database). nyni jen pro osobni potrebu. zda se mi, ze v posledni dobe neni o system dostatecne dbano. system modernisuji pomoci upgradu (mam vzdusny internet = spatny, drahy, maly fup). bohuzel jsem tento blog objevil az ted, kdy system prestal po upgrade po 10letech tisknout ((/usr/lib/cups/filter/pdftopdf) crashed on signal 11; tskarna canon cndrvcps ). s tim nemuze normalni uzivatel nic delat a musi prejit na jiny system. nedavno to zacalo bez upozorneni pozirat data (pkgd?). pred tim prestal jit internet z duvodu zmeny directory, u Waylandu se otvira okno Libreoffice male, neupozorneni na stare dobre xhost + pro grafiku. chapu, ze nektere problemy se objevuji kvuli starym konfiguracnim souborum. ale i toto je treba pri upgradu resit. asi mne takto bez pripravy vic nenapadne. ale uznejte, ze kdyz potrebujete tisknout a ono to netiskne tak musite ihned instalovat neco jineho. nebo kdyz po upgrade prestane jit internet, jak se to spravi? u notebooku musim pouzivat X, na Waylandu neni kurzor. Myslim, ze pokud si chcete udrzet uzivatele (testery), je nutno pohodu pri uzivani podstatne zlepsit. Kdo si nainstaluje neco s delsi a lepsi udrzbou se uz nebude vracet

  89. Tom avatar
    Tom

    Dobrý den, předně děkuji za skvělou práci, kterou v Red Hatu odvádíte.

    Dříve jsem používal Ubuntu a nyní jsem bohužel nucen používat Windows. Doufám, že ale brzy budu moci přejít opět na Linux. Stýská se mi hodně.
    Raději bych ale následně přešel na Fedoru než na Ubuntu.

    Chybí mi pouze pár drobností:

    – stejně jako v Ubuntu, už při instalaci použít swapovací soubor, namísto swapovacího oddílu

    – „minimální instalace“ jako v Ubuntu

    – teď si nejsem úplně jistý, ale myslím, že instalátor Fedory je oproti Ubuntu, ochuzen o kompletní zašifrování disku

    – zde taky nevím, jaká je situace (v Ubuntu jsem to musel nastavovat přes Compiz Enhanced Zoom Desktop), ale když otevřu nějaké okno, tak se prostě musí otevřít uprostřed obrazovky, a ne někde v rohu! Na větších monitorech je to utrpení.

    – skvělé bylo nastavení lupy přes Compiz. Dal jsem si to na Win + kolečko myši. To, co je součástí GNOME (usnadnění), nemá plynulé přiblížení podle toho, jak točíte kolečkem myši a taky mi přijde trochu moc „kostičkaté“.

    – jednoduše připojit síťové jednotky, jako je to ve Windows. Ale tím způsobem, aby se jevily jako běžně připojený disk v počítači (sudo mount -t cifs). Napsal jsem si na to script v bashi, ale takováhle věc by měla být součástí systému a fungovat na pár kliknutí.

    – už je to docela dlouho, co mi s USB zvukovkou v Ubuntu přestal fungovat S/PDIF passthrough. Narychlo jsem to zkoušel i ve Fedoře, ale nefungovalo to nikde. Jenom v OpenELECu. Tak už si raději hudbu ani filmy v počítači nepouštím. Jaká je situace dneska nevím.

    – taky si pamatuji, že když jsem měl v počítači puštěnou hudbu a došlo k časovanému vypnutí obrazovky, tak se zvuk na vteřinu přerušil, ale to už je dneska snad opravené.

    – celkově koukat, co „kutí“ v Ubuntu a následně přejímat užitečné vychytávky

    Předem děkuji za zvážení a odpověď.

    1. eischmann avatar

      – ano, swapovací soubor místo swapovacího oddílu Fedora nepoužívá, nevím o tom, že by se plánovala změna, ale možné to je.

      – stačí si stáhnout ISO pro síťovou instalaci a v instalátoru si vybrat Minimal Install

      – nevím, co myslíte kompletním šifrováním disku, Fedora používá LUKS, který zašifruje všechno kromě /boot.

      – pro desktop připojujeme disky přes GVFS. Minimálně v Nautilu mi to přijde jednoduché a rychlé přístupné.

      Pro zbytek nemám nějakou odpověď, protože danou oblast neznám.

      Co dělá Ubuntu, sledujeme, ale popravdě potom, co drtivou většinu desktopového týmu propustili, toho v této oblasti moc nedělají a výrazně víc přebírají věci od nás než my od nich.

      1. Tom avatar
        Tom

        Děkuji za odpovědi. Až se vrátím zpět na Linux, tak ještě vše prověřím.
        Nicméně nyní bych se rozhodně přimlouval za možnost, při instalaci Fedory, zvolit swapovací soubor. V době SSD disků a dostatečně velkých pamětí RAM, je tato možnost vhodnější.

        Rozhodně souhlasím, že Ubuntu od vás přebírá ve velké míře. Nicméně poté přidá své užitečné funkce. Myslím, že by tedy Fedora mohla na oplátku některé převzít z Ubuntu 🙂

  90. Tom avatar
    Tom

    Dobrý den, tak jsem přešel na Fedoru, jak jsem sliboval 🙂 A s radostí můžu říct, že je to mnohem lepší distribuce, než Ubuntu, které jsem si předtím opět vyzkoušel.
    Fedora funguje vážně skvěle a podařilo se mi vcelku snadno vychytat vše, co potřebuji. Také se mi líbí věci, jaké děláte a vaše vize. Děkuji.

    Nyní ještě prosím o zvážení několika drobných vylepšení.

    – Většina starých připomínek, jak jsem psal výše, již nejsou aktuální a některé jsou již od té doby vyřešené (např. otevírání oken na středu obrazovky se dá od Fedory 29 nastavit přes Gnome Tweaks).

    Ohledně minimální instalace jako má Ubuntu, je to ve Fedoře možná skoro zbytečné řešit. Sice preferuji aby byl systém ideálně bez aplikací, ale zbavit se jich je otázka jednoho příkazu. Já např. odinstalovávám tyto aplikace:
    gnome-contacts gnome-calendar gnome-clocks gnome-documents gnome-photos gnome-maps evolution totem rhythmbox cheese

    – Stále by se mi líbila, jako výchozí varianta při instalaci, swapovací soubor, namísto swapovacího oddílu. Já to sice vyřešil tak, že jsem nainstaloval Fedoru bez swapovacího oddílu a poté několika příkazy v terminálu vytvořil a připojil swapovací soubor ručně. Ale proč nemít tuto možnost jako výchozí, když je lepší.

    – Nevím, jak je Fedora v základu připravena na SSD disky, ale já měl za to, že je potřeba mít v /etc/fstab příkazy „noatime,discard“, které jsou vhodné pro SSD disky. Pokud stále dávají smysl, tak by zde měly být hned po instalaci. Nebo to má Fedora ošetřené jinak?

    – Vidím velký potenciál pro vylepšení výchozího nastavení klávesových zkratek. Jde o to, vhodně nastavit klávesové zkratky u levé ruky, hlavně v kombinaci s klávesou „Super“. Nyní je např. zobrazení oken v takovém tom vizuálním přehledu, nastaveno na stisk klávesy Super, dále na Super + S a do třetice na Alt + F1. Nechápu, proč je to tu třikrát. Já bych třeba nechal zobrazení oken z jedné virtuální plochy pouze na klávesu Super a zobrazení oken ze všech virtuálních ploch (to nyní vůbec nastavit nelze) na klávesovou zkratku Super + S. A třeba zkratka pro spuštění terminálu zde není vůbec (já zatím experimentuji se zkratkou Super + C). A další kombinace také nejsou využité. Bylo by vážně skvělé, kdyby se nad tím někdo zamyslel a hned po instalaci by byly klávesové zkratky nastavené opravdu promyšleně, aby vyhovovaly většině lidí.

    – GNOME Boxy – když už jsme u klávesových zkratek, tak mě pokaždé vypekla klávesová zkratka Ctrl + Q. Samozřejmě se tím rozbila celá aplikace GNOME Boxy, a to tak, že už poté ani nešla spustit. To musel vymyslet nějaký vtipálek. Když se pohybuji ve virtuálním systému, ideálně přes celou obrazovku, a funguje zde klávesnice a člověk je zvyklý zavírat programy zkratkou Ctrl + Q, těžko si zvykne ji nepoužívat 🙂 A nepřišel jsem na to, jak klávesové zkratky aplikace GNOME Boxy nějak zakázat, pokud se zrovna pohybuji ve virtuálním operačním systému. A jsou tu i další zkratky, které by mohly vadit, třeba Ctrl + F, kterou lidé také často používají.

    – Poté už mě zlobí jenom to, že se tvůrci např. Slack a Dropbox ještě nepřizpůsobili změně GNOME ohledně tray ikonek.

    Předem moc děkuji za odpověď a zvážení mých vylepšení.

    1. sesivany avatar

      Fedora Workstation lze nainstalovat i v minimální verzi, podívejte se na uživatelský návod ve fóru: https://forum.mojefedora.cz/t/minimalisticka-instalace-fedora-gnome-shell/7740

      Nasazení swapovacího souboru místo oddílu se zvažuje. Myslím, že k tomu v následujících vydáních dojde.

      Fedora by ve výchozím stavu měla být na SSD disky připravená. Uvedené parametry už AFAIK nejsou potřeba, řeší se to na úrovni řadiče.

      Jedna funkce může mít několik klávesových zkratek, protože je myšleno i na klávesnice, kde třeba klávesa Super vůbec není. O problémech s klávesovými zkratkami v Boxes jsem nevěděl, vyzkouším.

      Jinak díky za pozitivní hodnocení!

  91. Pavel Kysilka avatar
    Pavel Kysilka

    zdravim,
    par tydnu jsem stastny majitel 32 jadroveho CPU od AMD a vcelku to zmenilo v hodne vecech muj pohled na linuxovy desktop na pracovni stanici.
    Skvele je, ze HW funguje hned po zapojeni, kdyz pominu treba mereni teploty CPU.
    Do toho operacni system umi skvele vyuzit vice jader. Odezvy jsou okamzite.

    Po nejakem case pouzivani HW zjistuje, ze ne vse je na 15-30 a vice jadrovy svet pripraveno. Par programu skvele pouziva paraelizaci. Neco dost dre.

    Bylo by pekne poladit treba xpdf/evince, aby vyhledavalo paraelne po strankach a nejelo to jen na jedno CPU.
    GCC prekladac taky nejede obcas na plny vykon hardware. Tady je hodne moznosti na optimalizace.
    K vykonnym CPU patri i nejake vodni chlazeni. Nebo nejaka regulace vodnich pump a vetraku.
    Pokud si spustite gnome-system-monitor, tak ukazuje maximalne 50 CPU a dalsich 14 chybi. Mozna chyba layoutu. Nepovedlo se mi dohledat v rychlosti chybu nebo nejakou konstantu.
    Hledal jsem na internetu nejaky SW, ktery se dobre instaluje a dobre se konfiguruje, ktery umi ukazat grafy vyuziti CPU, pameti, souboroveho systemu (monitoring) treba za cely den. Predstava je, ze neco nainstaluju, pustim aplikaci a kocham se grafy.

    Urcite si prosim nechte zakoupit na vyvoj do Redhat-u masinu s 32c/64t + 128GB RAM na vyvoj. Podle me parallelni zpracovani bude neco, z ceho muze Linux do budoucna hodne tezit. Od 12-16 jader zacina jiny svet. Na 32 jadrech je to hodne videt.

    gf

    1. sesivany avatar

      My v desktopu takové mašiny nemáme (zatím jsme na 16-32 GB), ale kolegové, co pracují se SAP Hana, mají 512 GB (a prý je to málo) 🙂
      Jinak ty dlouhodobější statistiky využití systémových zdrojů se plánují u GNOME Usage, což by do budoucna měla být náhrada za System Monitor. Ale je to spíš vedlejší aplikace, tak vývoj nepostupuje tak rychle.

  92. Tom avatar
    Tom

    Dobrý den, napadlo mě ještě pár věcí, které bych rád zmínil a také další, které by stály za zvážení.
    Jinak Fedoru si nemůžu vynachválit. Je vážně radost ji používat 🙂 Nikdy jsem nebyl s operačním systémem spokojenější. Děkuji!

    – Minimální instalaci si představuji přesně jako to má Fedora Silverblue. Už se těším, až na ni budu moct přejít. Myšlenka mít čistý systém a aplikace nainstalované pouze Flatpakem se mi hodně líbí. Jenom mě napadá, jak si v této edici doinstaluji např. nesvobodný ovladač pro WiFi? A jak to bude s aplikacemi, které autor nabízí ke stažení ze svého webu pouze jako RPM balíček, eventuálně nabízí možnost přidání repozitáře. Snad všichni postupně přejdou na Flatpaky, ale co když jim to bude trvat příliš dlouho? Půjde to nějak obejít, aby kvůli jedné aplikaci, kterou ale člověk potřebuje, se zbytečně nepřipravil o používání této nové edice?

    – Zaznamenal jsem zrušení menu aplikací pod ikonou otevřeného programu vlevo nahoře. Nyní by mělo být menu aplikace pouze pod jedním tlačítkem přímo v jejím okně. To mi přijde jako rozumný nápad. Nicméně některé aplikace mají stále klasické menu nabídky a zřejmě je budou mít napořád, a to buď proto, že využívají Qt anebo proto, že jejich rozsáhlé menu by nebylo rozumné balit pod jedno tlačítko. Co to ale udělat tak, jako to má MacOS a prostředí Unity a přesunout tyto klasické menu nabídky doleva na horní lištu. Menu by se objevilo po najetí myši do levé poloviny této horní lišty a pokud by mělo zasahovat do kalendáře, který je umístěný uprostřed, tak by se jednoduše, po dobu zobrazení menu, schoval. Výhoda je v tom, že zbude více místa pro samotné aplikace a také, že budou tyto aplikace lépe zapadat do prostředí GNOME.

    – Před časem byla odebrána z Nautilu klávesa Backspace pro přechod o úroveň výše. Dost jsem ji používal. Tak jenom, jestli je šance, že by se vrátila, klidně ne ve výchozím stavu, ale jako možnost v nastavení.

    – Koukal jste na klávesové zkratky v GNOME Boxes, jak jsem psal minule? Je plánovaná v tomto směru nějaká změna?

    – Také mi z dřívějška chybí možnost nastavit si efekt „gumových oken“. Ještě používám efekt částečné průhlednosti oken pokud je přesouvám myší. Oba efekty jsou dostupné jako rozšíření GNOME, avšak efekt gumových oken hází glitche a tudíž je nepoužitelný. Je v tomto směru možné něco udělat? Co třeba nějaké základní efekty začlenit do GNOME Tweaks?

    Předem děkuji za odpověď.

    1. sesivany avatar

      – rpm-ostree, které Silverblue používá, umožňuje tzv. RPM overlay, tedy do OS obrazu doinstalovávat vybrané balíčky. Právě pro případy, kdy uživatel potřebuje něco, co není dostupné jinak než formou balíčku. Je to ale spíš pro výjimky. Pokud těch balíčků uživatel nainstaluje příliš mnoho, může se mu u nějaké aktualizace nebo upgradu stát, že se ty balíčky na novější verzi obrazu „nerebasují“.

      – nemyslím si, že by GNOME zavedlo globální menu po vzoru Macu nebo Unity. Obecně vývojáři nechtějí legacy věcem moc ustupovat a chtějí, aby co nejdříve zmizely. Ze stejného důvodu už v GNOME není systray. Nicméně to globální menu si člověk může přidat formou rozšíření: https://extensions.gnome.org/extension/1250/gnome-global-application-menu/

      – Boxy jsem zkoušel a skutečně se po stisknutí Ctrl+Q vypnou a po dalším spuštění nejsou v dobrém stavu. Nemám ale od vývojáře jednoznačnou odpověď, jak to řešit. Poptám se ještě jednou. Doporučuji to nahlásit na gitlab.gnome.org jako problém.

      – aktuální správce Nautilu mi tvrdí, že Backspace v Nautilu snad nikdy jako zkrátka nebyl, minimálně, co on pamatuje. Je to dost požadované uživateli, kteří přešli z Windows, protože Průzkumník to tak má. Nicméně jinde v GNOME se Backspace používá na operace vymazání, tak se k tomu designéři nestaví moc kladně.

      – nemyslím si, že se ty efekty dostanou do GNOME. GNOME Shell a Mutter má momentálně docela nedostatek vývojářů a výrazně prioritnější věci, na kterých musí pracovat.

  93. Michal avatar
    Michal

    Zdravím, na příspěvek jsem narazil až teď, ale vzhledem k tomu že to tu vypadá stále poměrně aktivně, bych taky přidal pár svých připomínek. Mou volbou pro desktopový linux bylo dlouhou dobu Ubuntu, proto hodně připomínek vychází právě z něj.

    – Vykreslování fontů na Fedoře mi stále přijde o dost horší než např. u Ubuntu, což je škoda. Vzhledem k tomu, že většinu času trávíme koukáním na text, řekl bych že pěkné vykreslování fontů dělá hodně co se týče celého dojmu ze systému.
    – Stále se mi na Fedoře nepodařilo rozchodit Nvidia ovladače na mé GTX 1050 Ti. Už dřív jsem se s tím pral i přes všemožné neoficiální cesty, a po hodinách neúspěchů jsem to nakonec vzdal. Nedávno jsem to zkoušel na Fedoře 29 přímo přes Software Center z RPMFusion po čisté instalaci systému, a stejně jsem skončil s černou obrazovkou po loginu. V Ubuntu je toto otázka zaškrtnutí jednoho políčka a vše funguje.
    – Taková prkotina, ale chtěl jsem změnit rychlost skrolování tlačítka myší, protože ta defaultní mi přišla moc pomalá. V nastavení jsem to nenašel, a po chvílí hledání zjišťuju, že to prostě libinput neumí, a jediná jednoduchá možnost jak tohoto docílit jsou hnusné hacky jako program imwheel.
    – Zkoušel jsem Mint, a docela se mi líbila funkce TimeShift. Nepřemýšleli jste o tom něco takového zavést do Fedory?

    Děkuji, a přeji pěkné svátky.

  94. Vladimir avatar
    Vladimir

    Zatím jen to předpokládám nejjednodušší, nová možnost změny teploty barev představující ikonou půlměsíce. Pokud to v ovl. centru nastavím, měsíc se ukáže v panelu, pokud to pop-menu chci dočasně deaktivovat už to celé zmizí a zase musím lézt do ovl. centra. Nejřív mě iritovalo, že tomu nedaly i možnost měnit teplotu, to jsem našel až náhodou v dconfu kde je to nastavené na 4000K protože to pro mě bylo až moc teplé a už nepřirozené dal jsem tam 5500K to už mi přijde přirozenější, ale je pravda, že iphone taky používá teplejší barvy. Zkrátka by se mi líbilo mít možnost tohle měnit pop-menu na panelu, podobně jako lze měnit jas nebo hlasitost.
    Co se týče to jasu, tam mě irituje (a nevím jestli je pouze u mne), že když myší posouvám jezdec ujíždí to kam chce až po chvíli se to ustálí v místě kde mám kurzor.

  95. Tom avatar
    Tom

    Zdravím a moc děkuji za to, jak Vy i celý tým pracujete na Fedoře. Za mě je to nejlepší operační systém, jaký jsem kdy viděl. Už jedu na Fedoře 32 a prostě paráda. Za poslední roky jste vyladili prakticky vše. Vlastně mě v tuto chvíli napadá pouze pár věcí, které by se mi líbily…

    1. Mám nainstalovaný gnome-shell-extension-appindicator a funguje to docela dobře. I když myslím, že by toto mělo být funkční již v základu. Další věc je Dropbox, jehož ikonka po kliknutí stále zobrazuje „Connecting…“ namísto nabídky. Na funkčnost to naštěstí vliv nemá, akorát nevidím podrobnější informace k synchronizaci. Bylo by to prosím možné opravit?
    https://www.dropbox.com/s/8kfimhoif6bz27h/gnome-dropbox.png?dl=0

    2. Když už jsme u rozšíření, tak používám ještě Clipboard Indicator, bez kterého si život už představit neumím a Sound Input & Output Device Chooser. Přijde mi, že by tyto funkce měly také být součástí základní instalace Fedory. Co myslíte? Takhle to vypadá u mě…
    https://www.dropbox.com/s/agj3ddfl5iihsrm/gnome-panel.png?dl=0

    3. A když jsme u výchozího nastavení, tak tohle bych nastavil také.
    sudo sed -i „s_#HandleLidSwitchExternalPower=suspend_HandleLidSwitchExternalPower=ignore_g“ /etc/systemd/logind.conf
    Bez této úpravy konfigurace, pokud mám notebook v nabíječce, zaklapnuté víko a připojený monitor, tak se mi po restartování notebook přepnul do režimu spánku. To platilo ve Fedoře 31, teď jsem tuhle konfiguraci vypínat nezkoušel.

    4. Líbí se mi jednoduchost aplikace Hudba GNOME. Nic jiného, než přehrávat hudbu nepotřebuji. Chybí mi u ní však dvě věci. Potřeboval bych si přidat hudbu i z jiného adresáře, než jen z výchozího Hudba. Mám jí v adresáři cloudového úložiště a nechci celou knihovnu duplikovat do adresáře Hudba. Další věc je, že hudbu taguji a třídím podle žánrů. Ty však Hudba GNOME zobrazovat neumí. Šlo by prosím tyto funkce přidat? A ještě mám jednu výhradu. Pokud skladbu označím jako oblíbenou, tak Hudba GNOME modifikuje přímo mp3 soubor. To se mi moc nelíbí. Myslím, že by se informace o oblíbené skladbě měla ukládat raději do nějaké „knihovny“.

    5. Nakonec můžu zmínit již pouze to, že mi aplikace Disky nezobrazí prakticky u žádného mého disku S.M.A.R.T. informace. Ale na to už je založené issue a brzy to snad bude vyřešeno.

    Podtrženo sečteno se jedná o drobnosti. Upřímně říkám, že jsem nikdy nebyl s operačním systémem spokojenější.

    Předem děkuji za posouzení a odpověď.

  96. […] jsem se tady na blogu před 6 lety ptal, co byste chtěli zlepšit na linuxovém desktopu, podpora pro české znaky v PDF formulářích […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *