Zkušenosti se Sony Xperia XZ1

Interval výměny mobilních telefonů mám dva roky. Mobily hodně používám, je to pro mě spotřební zboží, takže se k nim i podobných způsobem chovám a po dvou letech je automaticky nahrazuji novým modelem. Tentokrát jsem poprvé nesáhl po kompaktní verzi, ale pořídil „lopatu“ o 5,2″ Xperia XZ1. Jaké s ní mám zatím zkušenosti?

sony-xz1

Minule jsem zvolil telefon od Sony (Xperia Z5 Compact) kvůli tomu, že jako jedna z mála firem dělá high-end mobily v kompatním těle. Telefony od Sony jsem si na základě zkušenosti s tímto mobilem oblíbil. O důvodem jsem se taky před časem rozepsal.

Tentokrát jsem sáhl po standardní Xperii XZ1 s úhlopříčkou 5,2″, což už rozhodně kompaktní verze není a patří spíš k nadprůměru, co se týče velikosti. Hodně lidí mi říkalo, že si na větší mobil velmi rychle zvyklo a už by neměnilo, tak jsem si chtěl vyzkoušet, jestli to bude platit i u mě. Musím říct, že platí. Prvních několik dní bylo těžkých. Větší telefon už se neovládal jednou rukou tak snadno jako Compact. Chvíli jsem měl pocit, že si nezvyknu. Uběhly dva týdny a už mi to ani nepřijde.

A jak si XZ1 jinak vede?

Spotřeba – tu umí Sony z výrobců telefonů s Androidem snad nejlépe. Z5 Compact měla skvělou výdrž. XZ1 je na tom ještě líp. Hodně lidí hledí jenom na kapacitu baterky. Tu nemá oslnivou – 2700 mAh, ale Sony z toho dokáže vykouzlit hodně nadprůměrnou výdrž. Při průměrném používání končím někde na 50 % baterky na konci dni. I při tom intenzivním většinou celý den dá. A to mám k mobilu přes Bluetooth nonstop připojené hodinky.

XZ1 by si měla tyto parametry udržet až o rok déle, protože Sony má šetřící režim nabíjení. Několik dní sleduje, kdy mobil nabíjíte, a poté dokáže odhadnout, kdy jej potřebujete mít nabitý. Pokud jej nabíjíte přes noc, tak jej nenabije za 1-2 hodiny a pak jej nedrží na 100 % baterky, což jí moc nesvědčí, ale nabije jej na 80-90 % a do 100 % je dobije až v poslední hodině před předpokládaným probuzením.

Výkon – Z5 Compact mi nepřišel pomalý ani po dvou letech používání, ale je fakt, že výrazně lepší odezvu u XZ1 lze pozorovat. Snapdraggon 835 už se dneska prostě nezadýchá víceméně u ničeho. Na rozdíl od 810, která je v Z5 Compact, nemá ani problémy s přehříváním. 4 GB RAM je dnes taky adekvátních.

Disk – XZ1 má interní disk o velikosti 64 GB, což je na dnešní dobu dostačující. Méně bych u nového telefonu nechtěl. Z5 Compact měla 32 GB a i když jsem ukládal fotky a videa na SD kartu, i tak už mě ke konci velikost interního disku omezovala. K 64 GB jsem dokoupil ještě SD kartu o velikosti 128 GB a nejvyšší rychlostní třídě, takže mám ve výsledku 192 GB, což mi by mělo stačit až na půdu.

Obrazovka – předchozí telefon měl jemnost 320 PPI, což je víceméně hodnota Retina Displaye, o kterém Apple donedávna prohlašoval, že musí stačit všem a že víc lidské oko stejně nerozpozná. No a pak uvedli Super Retina Display 🙂 Je fakt, že 320 PPI lze ještě poznat, pokud má člověk trochu dobrý zrak. XZ1 má jemnost 424 PPI a to už mi přijde jako hodnota, kde to už je vážně jedno. Nižší rozlišení byl taky důvod, proč jsem si nekoupil XZ Premium, ale počkal si na XZ1. Mezi 424 a 806 PPI prakticky nepoznatelný rozdíl a vyšší rozlišení má dopad na výkon a spotřebu.

Obrazovka XZ1 také podporuje HDR a musím říct, že rozdíl je u videí a fotografií, které mají HDR, je opravdu znatelný.

Foťák – nemám přímé srovnání s ostatními špičkovými mobily. Podle DXOMark za úplnou špičkou o něco zaostává. Ale oproti Z5 Compact je rozdíl doslova propastný. Mobilem jsem nahradil kompaktní foťák a teprve nyní mám pocit, že mě jinak neomezuje. Rozdíl je daný také tím, že Z5 Compact mi z nějakého důvodu začal fotit ke konci méně ostře, což mohlo být poškrábaným sklíčkem nebo nějakým vychýlením čoček při jednom z mnoha pádů.

Sony má u foťáku také několik specialit: jako jediné zvládá videa o frekvenci až 960 fps, což je mnohonásobné zpomalení. Je to díky paměťovému chipu přímo na snímači. Videa, která s tím natočíte, vypadají fakt skvěle, ale je to spíše hračka. Stejně jako vytváření 3D skenů pomocí snímání kamery, které jsem zatím u žádného jiného výrobce neviděl. Zachovaná byla hardwarová spoušť, která je fakt návyková, protože má dvě polohy a chová se stejně jako ta na fotoaparátech.

ROM – Sony sice používá svoji nadstavbu, ale ta je docela minimalistická, takže se dost blíží vanilla Androidu. Bohužel stejně jako ROM jiných výrobců přichází s nějakým balastem navíc, který člověk musí odinstalovat nebo zakázat. Sony také patří k výrobcům, kteří se v aktualizacích systému docela snaží. Z5 Compact byla aktualizovaná celé dva roky, většinou tak 1-3 měsíce za upstreamem, což není ideál, ale stále hodně nadprůměr. U nových telefonů se snaží přinášet aktualizace rychleji (většinou do 10-14 dní po upstreamu). XZ1 už má říjnovou bezpečnostní aktualizaci. A mimochodem to byl taky první mobil, který se prodával s předinstalovaným Androidem 8.

Tělo – XZ1 je na rozdíl od Compactu téměř kovová. A jak u Sony bývá zvykem, zpracování působí bytelně a solidně. Jen horní a dolní hrany jsou plastové, což kvituju, protože na ty bude mobil dopadat nejčastěji a plast si s pády poradí lépe než kov. Už mi jednou spadl z metru na dlažbu a skončilo to jen téměř neznatelnou oděrkou.

Sony ještě nenaskočilo na vlnu bezrámečkových displejů a musím říct, že to spíše kvituju. Bezrámečkovým mobilům se nebráním, ale chci aby výsledkem byl mobil s displejem o 5,2″ v kompaktním těle. Současné bezrámečkové mobily jdou ale přesně opačnou cestou. Do stejně velkého těla se snaží nacpat co největší displej. A navíc jej roztahují jen do délky. Nudli o >5,5″ nechci už kvůli ovládání jednou rukou, které je u 5,2″ na hraně.

Z5 Compact měla taky první čtečku otisků prstů od Sony, která ještě nebyla 100% odladěná a občas se stávalo, že prostě na první pokus nepřečetla. S XZ1 jsem za prvních 14 dní neměl ještě ani jeden neúspěšný pokus.

Zvuk – XZ1 i nadále nabízí stereo reproduktory. Sony taky i nadále nabízí technologii, která dokáže rekonstruovat zvuk v komprimovaných formátech, a výsledkem je lepší kvalita. Funguje to ale jenom u lokálních souborů a já už téměř výhradně poslouchám jen Spotify. Pro Bluetooth je podporovaný LDAC, ale tím nedávno Sony přispělo přímo do Androidu, takže to bude brzo standard ve všech mobilech.

LDAC se mi hodí, protože Sony pro ty, kteří si mobil předobjednali, opět připravilo dárek. Tentokráte bluetooth headset Sony h.ear on 2, který normálně stojí 6 tisíc, což je pěkný dárek u mobilu na 17 tisíc.

Ještě bych doplnil, že XZ1 má velmi výkonný LTE modul, který údajně zvládne rychlost až 1 Gbps. Nemám to ale nijak ověřené, protože při takové rychlosti bych vyčerpal měsíční datový limit asi za půl minuty 🙂

Při přechodu na nový mobil mi hodně pomohl Xperia Transfer Mobile, což je nástroj na migraci dat. Migrovat data včetně aplikací lze i na přímo, aniž by je člověk musel zálohovat do cloudu Googlu, což je hodí, protože to nedělám.

Z5 Compact mezitím míří k dalšímu rodinnému příslušníkovi. Do důchodu má daleko, protože i navzdory mému bezohlednému používání je pořád v hodně solidním stavu. Mnohem lepším, než byl po dvou letech předchozí mobil – Samsung Galaxy S4.

2 komentáře: „Zkušenosti se Sony Xperia XZ1“

  1. jimmac avatar
    jimmac

    Ta poznamka o vypotrebovani datoveho limitu totálně zakalila mou mysl. Datová mobilita by mohla tak krasne predefinovat jak žijeme. Ale monopol.

  2. Luis avatar
    Luis

    S tím vnitřním úložištěm souhlasím (Z3 Compact). Mám 16GB a pravidelně přesouvám na kartu vše co jen jde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *