Nextcloud Talk: otevřeně na video konference

Open source nástroj na video konference byl docela problém. S vydáním Nextcloud 13 přichází také nástroj Nextcloud Talk, může to změnit?

nextcloud

Už rok a půl provozuji na vlastním serveru Nextcloud a stal se pro mě a moji rodinu takovou platformou pro různé online služby. Mám tam soubory, kontakty, kalendář, hesla, poznámky, úkoly, RSS čtečku. Vše zálohované a pod vlastní kontrolou. Nicméně co mi chybělo byla nějaká aplikace na video hovory

Na textovou komunikaci používám primárně Telegram. Ten umí i volat a umí to dobře, ale zvládá pouze zvuk a pouze hovor mezi dvěma lidmi. Dlouho jsem na hovory po Internetu používal Skype. Ještě teď si pamatuji, jak mi to v roce 2004 přišlo jako zjevení, když se objevil Skype, který uměl telefonovat po Internetu a prostě fungoval. Přijde mi ale, že dávno zaspal dobu. Je to zcela uzavřený nástroj, u kterého člověk netuší, jakým způsobem jsou přenášená data šifrovaná a jak je s daty nakládáno. Ještě nedávno jsem ho alespoň sporadicky používal na hovory ze zahraničí, ale to vyřešil Telegram. Video mi ovšem chybělo.

Až se objevil Nextcloud Talk. Je open source, můžu ho provozovat na vlastním serveru, používá standardní věci jako WebRTC, funguje v běžném prohlížeči a má také klienty pro mobilní telefony. Vypadá to jako ideální kandidát. Jaké jsou zatím zkušenosti?

Pokud už máte Nextcloud (je potřeba verze 13), instalace je triviální, prostě jdete do obchodu s aplikacemi a Talk jedním kliknutím nainstalujete. Aplikace vám umožňuje volat s uživateli dané instance Nextcloudu (případně přes federaci s uživateli jiných instancí), ale můžete také vytvořit konferenční místnost, do které můžete přes odkaz (je možné jej chránit heslem) pozvat kohokoliv. Volání mezi dvěma lidmi funguje spolehlivě. Jako bonus je podporováno také sdílení obrazovky.

Bohužel s konferenčním hovorem, kterého se účastnilo více lidí nemám tak dobré zkušenosti. Zkoušeli jsme to s kolegy a jeden kolega se nezobrazoval mně, ale druhému kolegovi zase ano atd. Toto očividně ještě není odladěné. Menší nedostatky se najdou také ve webovém UI. Talk nabízí k hovoru také textový chat. Pokud ale onen panel zavřete, je těžké ho znovu otevřít, protože se jedná o černé tlačítko na černém pozadí videa.

call-in-action

Nextcloud tuto aplikaci nabízí jako komerční produkt a nabízí možnost připojit se z normální telefonu (přes bránu SIP) a integraci se soubory a groupwarem. Tyto možnosti jsem ovšem v běžně dostupné verzi nenašel. Nicméně si dokážu představit, že v budoucnu bude možné rychle spustit konferenci pro lidi, kteří sdílí a editují nějaký konkrétní dokument.

Nextcloud Talk je momentálně dobrý nástroj na video hovory mezi dvěma lidmi. Nabízí sice pouze základní funkce a i rozhraní je zatím takové spartánské, ale v tomto ohledu funguje spolehlivě. Pro konferenční hovory už ho tak jednoznačně doporučit nemůžu. Snad se to časem zlepší.

Používáte nějaké jiné open source nástroje na video hovory a jak se vám osvědčily?

3 komentáře: „Nextcloud Talk: otevřeně na video konference“

  1. Creep avatar
    Creep

    Nevyzkoušeno, ale pokukuji po Jitsi. Umí totiž sdílet obrazovku pro prezentování. Je to peklo s Webexem na Linuxu v korporaci . Webex funguje na kdejaké ledničce s displejem, ale ne sdílení v Linuxu. 32bit, starý browser a stará java a nějak to jde… Ale…

  2. Zdenek avatar

    Souhlasím s komentářem ohledně Webexu. Vypadá a funguje perfektně až do okamžiku, kdy je uživatel nucen sdílet / prezentovat obrazovku – nejde to, sdílení na Linuxu není podporováno. Líp je na tom Zoom (https://zoom.us), který podporuje i Linux a dá se nainstalovat pomocí připraveného RPM balíčku.

  3. Miro avatar

    Jitsi. Hledal jsem alternativu ke Skype, která by uměla sdílení obrazovat a další „bižuterii“. Používám min. 1x týdně a zatím vždy ok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *