Školíme Linux učitele středních škol

Nedávno jsem se nachomýtl k dobrovolnickému projektu, který zní opravdu zajímavě: školení Linuxu pro učitele středních škol Jihomoravského kraje. Ukazuje se, že už i na středních školách cítí tlak, který vyvolává poptávka po lidech, kteří Linuxu rozumí.

Já jsem chodil na střední školu v období totální dominance Windows na desktopu. Měly tenkrát tržní podíl přes 97 % a cokoliv jiného byla naprostá minorita. Nebylo divu, že jsem se u nás na gymplu s Linuxem vůbec nepotkal. Na vysoké škole už to bylo jiné, ale i tak tam povědomí o Linuxu bylo menší než nyní.

Každý rok chodím na FIT VUT představovat prvákům Fedoru. Už v Základech programování je studentům řečeno, že by měli svoje projekty dělat v Linuxu, a setkávají se s ním v průběhu školy pořád. Já jsem do jedné z prvních hodin pozvaný, abych studentům představil Fedoru jako jednu z variant Linuxu, kterou můžou při studiu používat. V plné přednáškové místnosti pro 300 studentů jsem se čerstvých maturantů ptal, kdo už někdy používal Linux na desktopu nebo na serveru. Když jsem to před cca 4 lety začal dělat, zvedlo se ani ne 50 rukou. Když jsem se ptal naposledy, bylo to už 3/4. Většinou ale ne zrovna díky výuce na střední.

Jestliže na technických vysokých školách už se studenti s Linuxem setkávají běžně, na střední to zdaleka tak běžnou součástí výuky není. Přitom právě střední školy by měly vychovávat systémové administrátory, mezi kterými jsou ti se znalostmi Linuxu čím dál žádanější, protože počet služeb a projektů běžících na Linuxu raketově roste.

Projekt školení učitelů středních škol vzešel právě z tlaku vysokých škol a firem, které si stěžovaly, že absolventi IT středních škol nemají dostatečné znalosti Linuxu. Organizuje jej Střední průmyslová škola na Purkyňově v Brně, která sídlí pár desítek metrů od kanceláří Red Hatu. Díky této kolokaci jsme už dříve navázali spolupráci a právě proto jsme byli oslovení právě pro tato školení.

Zatím se to celé teprve rozjíždí. Udělali jsme jedno úvodní školení pro cca 25 učitelů v prostorách SPŠ. Byl to takový přehled nutný pro další školení (jak Linux vznikl, licence, distribuce, balíčkovací systém, instalace, základy používání…). Na školení se nám totiž sešli učitelé různých věkových kategorií a různých úrovní znalostí Linuxu. Od těch, co Linux aktivně používali, a školení pro ně bylo spíš opakováním, až po ty, pro které to bylo něco zcela nového. Bylo tedy potřeba nastavit nějaké minimální vstupní znalosti.

Další školení proběhne za 3 týdny a bude se věnovat základům příkazové řádky, aby se pak mohli učitelé efektivně zapojit do dalších školení, které se budou věnovat převážně administraci Linuxu a kde je příkazová řádka nezastupitelná.

Jako distribuci, na které budou školení postavená, jsme vybrali Fedoru. Chtěli bychom mít všechna školení v textové podobě a zveřejněná na wiki.mojefedora.cz. Na forum.mojefedora.cz bychom chtěli rozjet sekci „Fedora ve škole“, která by měla být věnovaná diskusi o používání Fedory ve škole. Náš dosah je pouze na Jižní Moravě, ale pokud budou k dispozici zpracované materiály v textové podobě, může se jich chytit kdokoliv v dalších částech republiky.

Největší výzva je samozřejmě to na dobrovolnické fázi dlouhodobě udržet. Firma nás v tom podporuje, ale každý z nás to dělá navíc ke své hlavní pracovní náplni. Proto jsme se rozhodli, že bude nejlepší zátěž rozložit mezi co největší počet lidí a místo toho, abychom všechna školení dělali v několika lidech, raději vybírat na dané témat odborníka z Red Hatu, který zpracuje pouze jedno školení.

Po základech příkazové řádky bychom rádi navázali školením o správě uživatelů a jejich práv a potom v měsíčních intervalech pokrývali další témata (síť, firewall, různé typy serverů: webový, DHCP, DNS,…) s tím, že to nebude uzavřený okruh, ale spíše pravidelná měsíční školení na další a další témata, aby se učitelé mohli průběžně vzdělávat.

Kromě školení domlouváme také pilotní počítačové stanice s Fedorou, kde bychom si mohli vyzkoušet, jak Fedora funguje v typické infrastruktuře české střední školy a vyladili návody a „best practises“ pro provoz počítačové učebny založené na Linuxu. To je zase docela zajímavé pro nás.

Sám jsem zvědavý, jak se bude celý projekt dařit. Samozřejmě kritický bude přechod z úvodního nadšení do rutiny, ale pokud se podaří školení rozjet a pravidelně organizovat a pokud se rozšíří i mimo náš projekt na Jižní Moravě, může se nám podařit dostat Linux na střední školy v míře daleko větší, než tomu bylo doposud.

P.S. když jsme hledali materiály pro inspiraci, narazili jsme na stránku Linux Journey a musím říct, že je to fakt skvěle zpracovaný učební materiál o Linuxu.

3 komentáře: „Školíme Linux učitele středních škol“

  1. plastique avatar

    V Liberixu máme mrtvý blog https://linuxveskole.cz/, nabízím ho k využívání, resp. budu rád, když tam budeme moct vydat nějaké informace a oživit ho.

    1. eischmann avatar

      Ahoj Vlasto, díky za nabídku. Zatím to nechám na úrovni našeho malého pilotního projektu. Až to bude třeba rok fungovat a ukáže se to jako životaschopné, začal bych přemýšlet ve větším včetně dedikovaného webu, kde by se taková doména hodila.

  2. Zdeněk avatar
    Zdeněk

    Ahoj, měla ta školení další pokračování?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *