V říjnu jsem psal zkušenosti z prvních dvou měsíců provozu fotovoltaiky. Krátce poté nastalo zimní období, o kterém se v souvislosti s fotovoltaikou často mluví v tom smyslu, že během něj nic nevyrobí. Nyní mám první zimu za sebou. Jaká byla očekávání a realita?

Proč vyrobí v zimě méně

Proč vlastně FVE vyrábí v zimě méně? To je každému tak nějak intuitivně jasné: svítí méně slunce. To se dá rozdělit na dvě složky. Když už slunce svítí, intenzita svitu je slabší, protože sluneční paprsky v zimě dopadají na Zemi v naší zeměpisné šířce pod menším úhlem a jejich dráha atmosférou je delší. Tohle je částečně kompenzováno tím, že panely mají při nízkých teplotách vyšší účinnost. Může se tak stát, že panel pod vhodným úhlem může mít v zimních měsících během jasného počasí podobný výkon jako v těch letních. Co však definitivně podrazí celkovou výrobu FVE v zimě je to, že dny jsou prostě podstatně kratší a sluneční paprsky tak dopadají na panely kratší dobu. V listopadu si pak myslím, že se do toho promítá i celkově více oblačnosti.

Na následujících grafech mám dva slunečné dny. První je z 25.12., tedy velmi blízko slunovratu. Výroba začíná v osm hodin ráno a končí před čtvrtou odpoledne. To je necelých osm hodin svitu. Špičkový výkon je někde pod 2,5 kW z instalovaného výkonu 8,6 kW, ale to je do velké míry dáno úhlem panelů 15°, který jak vysvětlím dále, není pro toto období vhodný. Druhý graf je z 16.3., tedy o necelé tři měsíce dál od slunovratu. Nejenže špičkový výkon je téměř 7 kW, ale hlavně výroba začíná po šesté ráno a končí před šestou večer. To je skoro dvanáct hodin svitu, o čtyři hodiny více než v prosinci.

Výroba FVE 25. prosince
Výroba FVE 16. března

Úhel hraje roli

Výroba fotovoltaiky v zimě je výrazně ovlivněná úhlem panelů. Slunce je podstatně níže nad horizontem, takže hodnota ideálního úhlu roste, jak se blíží zimní slunovrat. Pro výrobu v prosinci je dokonce ideální úhel cca 70°, který je ale zase nevhodný pro léto. Platí, že panely umístěné na šikmé střeše, která svírá se zemí typicky úhel 40-45°, mají v zimě citelně vyšší výrobu než panely na rovné střeše, které se střechou typicky svírají úhel 10-20°.

Říkal jsem si, že řešením by mohly být držáky panelů, kde se dá úhel nastavit. V létě bude nízký a na zimu se panely zase zvednou. Neuvědomil jsem si ale jednu podstatnou věc: nízké zimní slunce také výrazně prodlužuje stíny. Pokud byste panely na rovné střeše zvedli, bude jedna řada stínit tu za ní a výroba bude ještě menší. Smysl by to mělo pouze v případě, kdy máte velkou střechu a můžete si dovolit na ní udělat obrovské rozestupy mezi řadami, což u rodinných domů většinou neplatí. Navíc větší plochu spíš osadíte větším počtem panelů, což se v celoroční výrobě vyplatí více.

Jak se ukázalo, stínění je v zimě problém i u našich panelů, které jsou pod úhlem 15°. Nejenže si řady stínily, ale jakýkoliv objekt v okolí, ať už je to anténa, hromosvod nebo zvýšená atika, v zimě kvůli prodlouženému stínu znamená podstatně citelnější dopad na výkon.

Stínění 13. prosince v 13:30

V zimě padá i sníh

Další, co výrazně ovlivní výrobu v zimě, je sníh. Když máte na panelech sněhovou pokrývku, nevyrobíte nic. Byla to moje první zima s FVE, takže jsem poctivě vylézal na střechu a panely ometal. Ekonomicky to nedává smysl. Ušetří tím člověk za zimu pár desítek kWh. Když jsem na střechu lezl, říkal jsem si, že pokud spadnu a něco si udělám kvůli pár desítkám korun, bude to na Darwinovku. Naštěstí mám aspoň střechu dobře přístupnou a je to relativně bezpečné. Navíc je to docela dobrá rozcvička na čerstvém vzduchu. Se sedlovkou bych se na to asi vykašlal. Za celou zimu jsem měl panely pod sněhem jen jeden celý den a ztratil kvůli tomu odhadem 10 kWh.

Výroba za očekáváním

Přesto ale právě kvůli tomu stínění zůstala výroba za očekáváním. V prosinci jsem měl podle kalkulačky vycházející z dlouhodobých dat vyrobit 220 kWh, vyrobil jsem jen 113 kWh. V lednu jsem měl vyrobit 283 kWh a vyrobil jsem jen 152. K lepšímu se to začalo obracet v únoru, kdy jsem měl vyrobit 414 a vyrobil 345 kWh. V březnu už dochází k takovému nárůstu výroby, že už ho nelze zařazovat do zimy, byť venkovní teploty by tomu pořád odpovídaly. Tento měsíc mi kalkulačka přisuzovala 746 a vyrobil jsem 728 kWh.

Rozdíly mezi kalkulovanou a skutečnou výrobou můžou být způsobené také tím, že daný měsíc měl méně slunečního svitu, než je dlouhodobý průměr. Nicméně výkyvy se v rámci jednoho měsíce většinou dobře zprůměrují, takže výsledky za celý měsíc většinou tak velké odchylky od dlouhodobého průměru nemají. Navíc jak se zimní slunovrat vzdaloval, rozdíl klesal, takže je zřejmé, že to má souvislost s polohou slunce a stíněním.

Původně jsem si maloval, že i v zimě by nám fotovoltaika mohla pokrýt alespoň čtvrtinu spotřeby elektřiny (máme na elektřině vše včetně topení, ohřevu vody a vaření), ale to se ukázalo jako příliš optimistické. V prosinci pokryla 10 %, v lednu 14 %, v únoru 35 %. V březnu už to bylo 65 % a navíc 30 % výroby jsem poslal do sítě. Celková bilance výroba/spotřeba byla v březnu 95 %, tedy už v březnu jsme byli velmi blízko energetické neutralitě.

MěsícIdeálníKalkulovanáSkutečnáPokrytí spotřebyDo sítěMax denMin den
listopad41428518026 %7151
prosinec36122011310 %4100
leden43728315214 %7111
únor54741434535 %39281
březen82374672865 %220397
Uvedené hodnoty jsou v kWh.

V tabulce uvádím také kalkulovanou výrobou pro úhel 70° (sloupec „Ideální“) pro představu, kolik může fotovoltaika s naší instalovanou kapacitou (8,6 kW) vyrobit za ideálních podmínek (vhodný úhel a žádné stínění). Domácnosti méně náročné na elektřinu už by toto mohlo stačit. Stále ale platí, že pokud elektřinou i topíte a ohříváte vodu, fotovoltaika v zimě při výkonu do 10 kW zdaleka nestačí.

Na soběstačnost to v zimě nestačí

Nejvyšší spotřebu jsme měli v prosinci – 1140 kWh. To by s ideálním úhlem a orientací v prosinci vyrobila fotovoltaika s instalovaným výkonem 27 kW. A ani to by neznamenalo 100% soběstačnost. Pořád byste museli vyřešit výkyvy v denních výrobách. I při takovém výkonu by při špatném počasí byla výroba jen několik kWh za den, ale spotřeba by byla třeba 40 kWh. To by vyžadovalo investici do takové kapacity baterie, která ekonomicky nedává žádný smysl.

Přechodné období

Jak už jsem říkal, březen už výrobou není zima, ale takové přechodné období. Výroba oproti únoru vzroste na dvojnásobek, ale spotřeba se kvůli topení drží pořád vysoko. Po zkušenosti ze srpna až října jsem říkal, že větší baterii než 11,6 kWh nepotřebuji, protože ji stejně přes noc nestihnu vybít. V březnu by ale využití našla. Během slunečných dnů se stávající kapacita rychle nabila a elektřinu jsem posílal do sítě za cca 3 Kč/kWh. Tepelné čerpadlo dokázalo do půlky noci baterii vybít a pak jsme museli brát ze sítě za 7 Kč/kWh. Až ke konci měsíce teploty vzrostly, spotřeba elektřiny na topení poklesla a baterie vydržela až do rána a my byli i několik dní v kuse zcela soběstační.

Na grafu jde vidět, jak baterie vydržela do půl jedné a pak až do půl osmé ráno bylo potřeba dodávat elektřinu ze sítě.

Opět platí, že investice do větší baterie by byla pro dobrý pocit z větší soběstačnosti, ale určitě by nebyla ekonomická. Další modul baterií Solax o kapacitě 5,8 kWh stojí zhruba 70 tisíc. Dnů, kdy tu větší baterii využijete, je v roce maximálně pár desítek. Každý takový den by vám ušetřila 20-30 Kč v rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou a poplatky. Tak si spočítejte, jaká by byla doba návratnosti.

Lepší je tohle řešit jinými způsoby, například ohřevem vody odpoledne. Několikrát jsem nechal tepelné čerpadlo ohřát vodu ve dvě odpoledne. Za prvé v tu dobu spotřebovává elektřinu, která by šla za polovinu do sítě, za druhé během dne je tepleji a čerpadlo má vyšší topný faktor. Proti tomu zase mluví to, že ohřátá voda do osmi večer, kdy ji potřebujeme ke koupání, zase o něco zchladne. Efekt byl v mém případě relativně malý. Další možností je nechat čerpadlo přes den více topit, aby nemuselo tolik topit přes noc. Tohle jsem ještě nezkoušel.

Platí, že to je problém, který řešíte tak od půlky února maximálně do půlky dubna a potom v říjnu. Od první půlky listopadu až do února nemáte problém s tím spotřebovat veškerou vyrobenou elektřinu. V nejhorších měsících se drtivá většina elektřiny hned spotřebovává a ani se nenabíjí baterie, proto je dobré zvednout minimální úroveň vybití alespoň na 30 % kapacity, aby nebyla dlouhou dobu hluboce vybitá.

To jsou mé zkušenosti s fotovoltaikou z první zimy. Jaké máte vy? Upravujete v přechodném období nějak spotřebu, abyste maximalizovali využití vyrobené elektřiny?

3 komentáře: „Zima s fotovoltaikou“

  1. Milan avatar

    Mam podobne zkusenosti (prvni rok provozu), je zajimave ten zlom, unor – brezen, polovicni odber ze site mezi mesici. Baterky v zime ani nepouzivam, nastaveno min SOC = 80%.
    Ted, kdyz je slunce, tak rozvrzenim spotreby se da uz ted byt sobestacny – pracka, mycka, TUV kdyz je slunce, topeni mezitim, v noci utlum topeni (na baterky).
    Kdyz je slunce tak pres den trochu pretapim dum cca 23deg, v noci jen 21.
    (BTW od brezna vykon TC na 30 % aby to utahl menic. Trva to dele ale vytopi dum ze slunicka. Moje puvodni motivace koupe FV byla si topit kdyz je na jare a na podzim celekem hezky slunecno ale v domne je chladno, skoda rozehrivat za penize celou otopnou sosutavu pro chvili tepla, z FV to cloveku neprijde lito).
    Jinak dost casto se mi dari prodat 3 x vice elektriky nez kterou koupim takze asi tak na nule nakladu.
    Drobna finta – kdyz je slunce tak TUV je nastaveno na hodne stupnu – to pak vydrzi i 3 dni (moc se nemejem 🙂 ) jinak na mene, zpravidla spotreba na jeden den.
    Je to moje hobby koukat jak se neco deje, a drobne to ovlivnovat. Je to honeni za korunami, ale x 360 to neco da, ale na Rols-Royce to nebude.

    Milan

    1. Jiří Eischmann avatar

      U nás TUV nevydrží zdaleka tak dlouho ohřátá. Když čerpadlem odpoledne ohřeju vodu na 58 stupňů, tak večer, když se máme koupat, má už třeba jen 50. Máme zásobník jen na 180 litrů a máme recirkulaci, takže teplá voda se neustále točí v trubkách, aby měl člověk pak teplou hned a nemusel ji odpouštět. U nás se nevyplatí ohřívat vodu dřív, než pár hodin před tím, než je potřeba, jinak prostě vychladne.

  2. Andrej avatar
    Andrej

    Zdieľam skúsenosti z prvej zimy so solármi. Máme 6.3kWp, zhruba napoly južný a západný string, baterka 11kWh. Kombinácia s tepelným čerpadlom (15 rokov starý kus, bez FM, s bohužiaľ limitovanou možnosťou riadenia a iba 80l akumulačkou). Bojler TUV som vymenil z 80l na 160 a využitiu zimného slnka pomáham vlastným „wattrouterom“ v home assistent. Slnko smeruje po spotrebe baráku najskôr do TUV, potom do baterky a posledné zbytky v zime do přímotopu/ov. Baterku v zime nevybíjam pod 50% kvôli zálohe, ale chcelo by to s tým limitom pracovať kvôli optimálnemu využitiu kapacity pri zachovaní zálohy (husté sneženie, silný vietor = typicky výpadok). Riadením TČ/ÚT sa dá dosiahnuť veľa – napr. akumulovaním v denných hodinách, kedy je vďaka vyšším teplotám vzduchu vyššia účinnosť/výťažnosť TČ.
    Inak v zime je to o tom vyťažiť z inštalovaného výkonu max, takže akumulácia (baterka, TUV, akumulačka ÚT) by mali byť dimenzované minimálne podľa očakávanej výroby v zime. V prípade sneženia je dobré mať možnosť panely očistiť – predíjsť situácii, kedy sneh primrzne a aj v prípade oteplenia zakrýva panely niekoľko dní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *