Mastodon roste pře očima, díl druhý

V listopadu jsem psal o tom, jak Mastodon začal rychle nabírat uživatele. Nakonec to mělo podobný průběh jako všechny předchozí vlny. Menší část nových uživatelů zůstala, větší část odešla a věci se vrátily do normálu. Až do konce minulého týdne, kdy z ničeho nic začala vlna nová. V čem je jiná?

Nechci se příliš zaobírat tím, co onu vlnu vyvolalo. Ve zkratce to byl další Muskův fuckup. Dění na Twitteru mě už nezajímá. Je to dle mého názoru síť v úpadku. Byla už před Muskem, ale ten to celé jen ohromně akceleroval. Před měsícem jsem se tam rozhodl zrušit účet. Naděje, že se to obrátí k lepšímu, vyprchala. Za pár dní uběhne třicetidenní lhůta, kdy se to dá ještě vrátit. Pak to bude definitivní konec vztahu se sítí, kterou jsem používal od roku 2010.

V čem je tato vlna obnoveného zájmu o Mastodon (respektive Fediverse jako celku) jiná?

V první řadě je to fakt, že Mastodon je tentokrát na nové uživatele lépe připravený. Nepozoruji instance kolabující pod náporem nových uživatelů, vypnuté registrace apod. Některé instance na nějaký čas zpomalily, ale to bylo tak vše. Mnohem lépe byla připravená česká scéna. Minulý rok tu existovala jediná větší česká instance – mastodon.arch-linux.cz. Rychle začaly vznikat nové – cztwitter.cz, witter.cz, potom mastodonczech.cz. Nicméně vše probíhalo za pochodu, správci se učili, jak to všechno vlastně funguje. I když zájem o Mastodon po loňské vlně opadl, všechny jmenované instance přežily, část uživatelů zůstala a společně připravili prostředí, které nově příchozím nabízí víc než před půl rokem.

Jiný je taky profil uživatelů. Minulý rok to bylo široké spektrum lidí. Do velké míry to táhli novináři. Kolem Mastodonu byl na zpravodajských serverech podstatně větší hype než nyní. Zároveň novináři byli první, kteří Mastodon opustili, protože potřebují publikum a to na Mastodonu v potřebné velikosti nenašli.

Nyní mi přijde, že na Mastodon přicházejí lidi starého dobrého Twitteru. Ti, kteří ho používali skutečně jako sociální síť, ti, kteří se primárně chtějí podělit o své zážitky s podobně smýšlejícími lidmi.

Přijde mi, že jiný je i přístup příchozích. Minulý rok lidi hledali okamžitou náhradu za Twitter, což byl kámen úrazu, protože Mastodon se sice tváří jako Twitter, ale v mnoha věcech je naprosto jiný. Když lidi zjistili, že Mastodon funguje jinak (a přiznejme si, že v některých věcech objektivně hůře než Twitter), vrátili se. Teď z nich cítím mnohem větší ochotu akceptovat, že věci fungují jinak, protože nad Twitterem definitivně zlomili hůl a jsou ochotní investovat čas a úsilí do toho najít si svůj nový online domov.

Na Mastodonu jsem 5 let a už jsem těch vln zažil hodně. I když je ta současná jiná než ta poslední, nemám důvod si myslet, že průběh bude jiný. Část lidí zmizí, ale ti, co zůstanou, síť posunou zase o něco dál. Mastodon ukazuje, že budování dobré sociální sítě není sprint, ale maraton. Tím, že je to de facto síť od lidí pro lidi, si to může dovolit. Nemusí čelit tlaku investorů, plnit finanční plány.

Já jsem samozřejmě za současnou vlnu rád. Hodně to zvedlo diverzitu příspěvků a nakoplo český Mastodon. Před tím jsem si na množství zajímavého obsahu nemohl stěžovat, protože open-source komunita se na Mastodon přesunula ve velkém, ale není na škodu si občas pokecat i o něčem jiném.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *