Integrujte WordPress nejen s Mastodonem

Tento týden společnost Automattic oznámila dostupnost pluginu ActivityPub na WordPress.com. Tento plugin si ale můžete nainstalovat i do vlastní instance WordPressu, udělat ze svého blogu součást sítě Fediverse a přímo komunikovat nejen s uživateli Mastodonu.

Na Fediverse, což je síť služeb navzájem provázaných pomocí protokolu ActivityPub, z nichž nejznámější je Mastodon, se mi líbí, že se nesnaží v zájmu nějakého byznys modelu klást bariéry mezi vás a ty, kteří vás sledují. Je to jediná sociální síť, která je skutečně vlastněná samotnými uživateli, a podle toho to také funguje.

Zpropagovat teď vlastní článek na ostatních sociálních sítích je přetěžký úkol. Facebook, LinkedIn, X,…, ti všichni výrazným způsobem penalizují příspěvky s odkazem na jiné stránky. Ukážou je jen zlomku těch, kteří vás sledují. Ukážu na příkladu: na LinkedInu mě sleduje přes 600 lidí. Příspěvek na předchozí blogpost se tam zobrazil 130 lidem a 5 se prokliklo na můj blog. Když jsem ale vytvořil příspěvek, který nikam mimo LinkedIn neodkazoval, organickému dosahu se otevřela stavidla a dosáhl na více než 806 reakcí, 84 komentářů a téměř 80 tisíc (!) zhlédnutí.

Z nezávislým blogem dnes na sociálních sítích neuspějete, buď se odevzdáte do jejich vendor lockinu a budete na pospas jejich vrtochům, nebo budete paběrkovat na okraji zájmu. Na Fediverse nic takového není. Když někoho sledujete, dostáváte od něj všechny příspěvky. Nikdo to nefiltruje, aby druhou stranu donutil k placenému dosahu. Nikomu nevadí, že se prokliknete na web mimo síť. Naopak, provozovatel vaší instance bude spíš rád, když tu zátěž rozložíte na více služeb.

Takže zatímco na jiných sítích vám brání vkládání příspěvků odjinud a jejich dosah drasticky limitují, na Fediverse vám nikdo nebrání se do sítě přímo integrovat. A přesně to dělá plugin ActivityPub pro WordPress.

Doteď jsem na Mastodonu svoje blogposty sdílel tak, že jsem pod svým účtem na Mastodonu vytvořil příspěvek s odkazem na blog. Plugin ActivityPub udělá z vašeho blogu jednoduchou instanci v rámci sítě. Ta nové články propaguje do světa pomocí protokolu ActivityPub a kdokoliv může blog sledovat jako jakéhokoliv jiného uživatele. Můj blog má ve Fediverse uživatelské jméno: @sesivanyblog.

Zprovoznění je jednoduché. Plugin nainstalujete a zamíříte do jeho nastavení. Tam si nastavíte uživatelské jméno a vyberete si, jestli má účet zastupovat celý blog, nebo jen jednoho uživatele. Jelikož na můj blog nikdo jiný nepíše, vybral jsem si první možnost. Pak už to je vlastně jen o nastavení toho, jak mají příspěvky propagované přes ActivityPub vypadat. Můžete si vytvořit jednoduchou šablonu. Ta moje vypadá následovně:

Kromě nadpisu se do příspěvku vloží taky krátký souhrn, štítky blogpostu se převedou na hashtagy, vloží se odkaz na blogpost a příloží až tři obrázky z článku. Je možné vkládat také celý článek, ale to nechci. Nejenže bych rád celé články dál měl jen na svém blogu, ale myslím si, že posílat celý obsah někomu třeba na mikroblogovací platformu není úplně šťastné. Plugin umí pracovat i s aktualizacemi článku. Pokud něco změníte, změní se podle toho i příspěvek. Jen to chvíli trvá, než se změna po Fediverse zpropaguje.

Takhle vypadá příspěvek s tímto článkem na Mastodonu:

Co je na celém řešení super, je, že lidi můžou na článek reagovat komentářem přímo na Fediverse a ono se to jako komentář propíše i na blog. Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jak řešit to, že řada lidí reaguje komentářem přímo na sociální síti a ne na blogu. Jsou to často podnětné komentáře, které by bylo dobré mít zaznamenané přímo u článku. Tento plugin to pěkně řeší. Narazil jsem jen na jedno omezení: převádí to komentáře jen do první úrovně, reakce na komentáře ne.

Plugin ActivityPub nijak neřeší další interakci s uživateli na Fediverse. Máte jen seznam sledujících a můžete je případně zablokovat. Nicméně můžete si doinstalovat ještě plugin Friends a ten vám z WordPressu udělá prakticky plnohodnotnou instanci. Můžete sledovat další uživatele, reagovat na ně atd.

Na Mastodonu mám ale už řadu let vlastní účet, takže jsem zůstal jen u jednoduchosti pluginu ActivityPub. O svých blogpostech dávám ostatním vědět tak, že boostuju příspěvek, který do Fediverse pošle můj blog.

4 komentáře: „Integrujte WordPress nejen s Mastodonem“

  1. Jozef Mlich avatar

    @sesivanyblog to ze to ukaze i komentare je super

  2. Michal Špondr avatar

    @sesivanyblog Nemám žádný WordPress web, tak bych se před jeho zbytečným založením chtěl zeptat: pokud si vytvořím free účet na https://wordpress.com/free/ , tak možnost instalace pluginu a tedy i sdílení do Fediverse mít nebudu, že? Protože podporu pluginů tam vidím až u Business verze.

    1. Jiří Eischmann avatar

      Dívám se na staré instance, které mám na WordPress.com a je to tak. Nestačí ani ta osobní placená verze. A business je za 7 tisíc/rok, což je pro normálního člověka úplný overkill. Za to můžu mít u vpsfree.cz 2 VPS, z nichž každá utáhne 10 takových webů s prstem v nose.

      1. Jiří Eischmann avatar

        Ne, tak na WordPress.com je to ještě jinak. Oni to mají přímo integrované. A funguje to i u účtů zdarma. Stačí jít do Settings->Discussion a tam povolit Enter the Fediverse

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *