Výpadek elektřiny s fotovoltaikou

Domácí fotovoltaický systém s bateriovým úložištěm má kromě samotné výroby elektřiny výhodu také v tom, že v případě výpadku elektřiny dokáže sloužit jako záložní zdroj. Trvalo to rok a půl, ale konečně jsme si to mohli v praxi vyzkoušet.

Jeden pátek na začátku února nás EG.D nepříjemně překvapilo odstávkou elektřiny, o které jsme dopředu nevěděli. EG.D nás odpálkovalo s tím, že máme číst úřední desku (kdo to dělá?) a když jsme se ptali na městské části, proč to nedali na sociální sítě, kde takové věci jinak dávají, řekli nám, že jim nemůžeme nic vyčítat, protože oni povinnost to tam dávat nemají.

Každopádně jsme se v osm ráno dozvěděli, že elektřina až do čtyř odpoledne nepojede. Naštěstí zafungoval záložní režim fotovoltaického systému, takže nebýt chyby truhlářů, ani bychom si výpadku nevšimli.

Když jsme stavěli dům, už jsme s fotovoltaikou počítali a návrh okruhů jsme dělali tak, aby nám umožnil rozdělit spotřebiče, které chceme a nechceme mít připojené do záložního režimu. Dodavatel fotovoltaiky nám totiž řekl, že je dobré spotřebiče s vysokou spotřebou vynechat, aby zůstalo co nejvíc energie pro základní věci jako světla nebo zásuvky. Často si totiž člověk nemusí výpadku ani všimnout a spotřebu tomu přizpůsobit.

Z tohoto důvodu jsme ze záložního režimu vynechali tepelné čerpadlo, varnou desku a troubu s mikrovlnkou. Samotné tepelné čerpadlo může mít odběr v řádu kW a dokázalo by baterii velmi rychle vyždímat. Na druhou stranu vypnutí tepelného čerpadla v zimě je problém. Přemýšlel jsem, co by se dělo, kdyby bylo třeba mínus deset a voda v trubkách by prostě zamrzla. Čerpadlo je na to připravené a k jeho poškození nedojde, ale taky se v takovém případě nerozjede samo od sebe a vyžaduje servisní zásah. Škoda, že také nemá nějaký záložní režim, v kterém by s minimální spotřebou jen udržovalo vodu v trubkách nad nulou. To by asi dokázal docela dlouhou dobu utáhnout fotovoltaický systém i ze zálohy.

Že je výpadek elektřiny, jsem zjistil, když jsem otevřel ledničku a ta nesvítila. Lednička má vlastní zásuvku, která je na zálohovaném okruku. Jak jsem ale zjistil, truhláři ji připojili do zásuvky pro troubu, která na zálohovaném okruhu není. Lednička je zabudovaná a k její zásuvce už se nedostanu. K zásuvce pro troubu, do které je zapojená, se ale dostanu, tak jsem ji připojil přes prodlužku do normální zásuvky, aby dál chladila.

Když ráno výpadek začal, byla baterie nabitá na 28 %. To nám při její kapacitě dávalo zhruba 3 kWh do jejího vybití. Jak se ale ukázalo, dům má bez velkých spotřebičů malou spotřebu (cca 200-250 W), takže překonat osmihodinový výpadek by nebyl problém. I když se jednalo o zimní den a bylo pod mrakem, panely na střeše dokázaly vyrábět kolem 1,2 kW, což bylo víc než aktuální spotřeba, takže na konci výpadku jsme ve skutečnosti měli baterii více nabitou než na jejím konci.

Kdybychom elektřinou netopili a neohřívali vodu, asi bychom zvládli jet v ostrovním systému celoročně. Spotřeba zbytku domu je tak malá, že i přes nízký výkon v zimě by to fotovoltaika dokázala utáhnout. Snad až na dny, kdy jsou panely pod vysokou vrstvou sněhu. V takovém případě by bylo potřeba jeho rychlé odklízení.

Zpětně si říkám, že jsme byli až příliš konzervativní v tom, co jsme zahrnuli do zálohovaných okruhů. Dnes bych tam asi přidal i varnou desku a mikrovlnku. Pokud bychom se rozhodli několik hodin vařit nedělní oběd, asi by to s kapacitou baterie pohnulo, ale pokud si chcete jen něco rychle uvařit nebo ohřát, baterie to zvládne a při celodenním výpadku se to hodí. Takto jsme měli k dispozici jen rychlovarnou konvici.

Všiml jsem si taky, že při přepínání do a ze záložního režimu dochází krátkému výpadku elektřiny v domě, v řádu desetin vteřiny, ale je to dostatečně dlouho na to, aby se vám vypnul počítač. Proto by se hodila nějaká UPS, která by byla přímo u rozvaděče a která by to dokázala překlenout. Potřebovala by vyšší výkon, ale zase minimální kapacitu. Nejsem elektřikář, takže nevím, jestli je něco takového realizovatelné pro celý dům, ale alespoň u domácího počítače a NASu se UPS pořád hodí, i když máte zálohu v podobě fotovoltaického systému s bateriemi.

10 komentářů: „Výpadek elektřiny s fotovoltaikou“

  1. Schmaker avatar

    @sesivanyblog
    2 věci:
    – docela by mě zajímalo, jestli by se v zimě nerentovalo mít panely s nejakým výhřevem, aby se na nich neudržel sníh
    – mít další UPS u počítače, když samotnej barák může posloužit jako jedna velká UPSka je divný. Imho by to mělo bejt nějak řešitelný přímo v rámci střídače

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @schmaker @sesivanyblog Nemyslím si, že by se to ohřívání panelů u nás vyplatilo. Kvůli sněhu přijdu maximálně o desítky kWh ročně a to člověk protopí hned.Jinak budu řešit s dodavatelem FVE, jestli se dají parametry střídače upravit, aby ten výpadek při přepínání režimů byl minimální. Teď vůbec netuším, jestli to je možné.

      1. Schmaker avatar

        @sesivany @sesivanyblog Tak desítky kWh by opravdu těžko vyvážily už jen to, že by panely byly dražší..

      2. Miroslav Suchý avatar

        @sesivany @schmaker @sesivanyblog Možné to je, ale pro někoho to může mít háček. Když je měnič nastaven v módu aktivní zálohy, tak potřebuje být v synchonizaci se sítí aby byl schopen přepnout okamžitě. Kvuli tomu bere ze sítě cca 5% elektřiny i když svítí slunce. 🙁 Nebo se člověk spokojí s pomalým přepnutím (cca 0.5 sec) a nemusí si měnič nic průběžně synchronizovat a dososávat. Pokud má člověk notebook, tak je to jedno. Pokud stolní počítač, tak to jedno není.

        1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

          @mirek @schmaker @sesivanyblog Aha, to jsem nevěděl. No, za těch 5 % to nestojí. To se víc vyplatí mít tu UPS u počítače. Nakonec stačí nějaká levná. Na UPS je nejdražší ta baterie, která v tomto případě potřebuje jen minimální kapacitu.

  2. tom.k avatar

    @sesivanyblog Jo jo, ja nakonec krome tepelka mam vse. Je to ve vysledku jednodussi. Kdyz byl ale v lete vypadek, soused se docela behal, nez nasel nekoho bez FV, aby zjistil, jestli to vypadlo vsem 🙂

  3. Zdenek Henek avatar

    @sesivanyblog mimo výpadku sítě by bylo dobré myslet i na poruchy. Nemám FV, ale od doby, kdy nám v bytě nešla 3 dny elektřina kvůli extrémní námraze (takže nejel ani plyn. kotel), tak mám (teď už v domě) krbová kamna – nepotřebuji elektřinu na topení, propanbutanovou láhev s hořákem a jídlo na cca 3 dny 🙂

    1. Jiří Eischmann avatar

      Naší závislosti na elektřině jsem si vědom. Dům nemá ani komín, takže kamna by byla celkem problém. Při stavbě jsem zvažoval generátor na plyn jako zálohu pro tyto případy, ale nakonec jsem od toho ustoupil.

  4. Jan Korbel 🇨🇿 🏴‍☠️ avatar

    @sesivanyblog Já jsem to studoval v datasheetech a ty střídače mají delší časy spínání než UPS. Záleží na zařízení, co zvládnou. Když jsem testoval s naším Sofarem, tak HPE microserver zvládnul přepnutí bez výpadku, desktop a hodiny na mikrovlnce to nedaly 🙂

    1. Jan Korbel 🇨🇿 🏴‍☠️ avatar

      @sesivanyblog Btw máme na backupu celý původní rozvaděč, tzn. i kotel, bojler atd. Předpokládám, že to časem pořeší automatizace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *