10 let blogování

Před pár dny jsem si všiml, že jsem bez povšimnutí přešel výročí 10 let tohoto blogu. Bylo to 12. listopadu 2006, kdy jsem napsal první příspěvěk s obsahem „Here will be my personal blog, very soon.“ A velmi brzo to bylo, protože už dva dny na to vyšel první skutečný blogový zápisek s titulkem „Dočkáme se někdy kvalitního eshopu s hudbou?“.

leave-1727488_640

Za těch 10 let se toho hodně změnilo. Obchod i-legalne.cz, který v prvním zápisku zmiňuju, už je dávno v propadlišti dějin a dnes, kdy může člověk za 160 Kč měsíčně neomezeně poslouchat sbírku o desítkách milionů skladeb u Spotify a podobných, působí cena 300 Kč za album v WMA s DRM vyloženě úsměvně.

Hodně se toho změnilo i v blogování. Tenkrát bylo blogování trendy. Já jsem do toho vlaku naskočil vlastně už relativně pozdě. Dlouho jsem o něj neměl zájem. Nakonec jsem si ale uvědomil, že je to docela fajn způsob, jak člověk může lidem něco sdělit. Pokud chtěl něco rozšířit mezi známé, tak email a blog byly tenkrát vlastně jediné možnosti.

Vítr z plachet vzaly blogům sociální sítě. Když se podívám na zápisky z prvních let blogování, narazím na plno témat, které dnes odbydu tweetem. Kvůli tomu nastala doslova pandemie mezi osobními blogy. Dřív jsem byl jeden z mnoha, kteří měli osobní blog. Dnes jsem jeden z mála. A i v mém případě aktivita docela poklesla. Toto je zápisek s pořadovým číslem 421 a za první půlku života blogu jsem jich stihnul 300.

Původně se blog nacházel na portálu MyOpera, kde jsem měl účet pod přezdívkou sesivany a proto blogu přidělili název „Sesivany’s blog“. Zní to divně, ale když jsem blog před třemi lety přesouval na WordPress, už jsem si to jako značku nechal.

Na MyOpera jsem neměl přístup k žádným statistikám, takže nemůžu hodnotit, jak byly ty které články úspěšné. Za tři roky od přesunu je zdaleka nejúspěšnějším článkem „Jak jsem si pořizoval pračku a sušičku“, který si jenom letos přečetlo deset a půl tisíce lidí, a přitom už je skoro dva roky starý… No, nejsem z toho úplně nadšený, protože to není zrovna oblast mého zaměření. Vyhledávač je ale pořád mocný zdroj návštěv a tento článek je opravdu vysoko, pokud hledáte informace o pořízení pračky nebo sušičky.

Mezi deseti nejčtenějšími články jsou téměř všechny o mých zkušenostech s něčím: srovnání ČD, Leoexpresu a RegioJetu, jak jsem si dovezl auto z Německa, zkušenosti se Z5 Compactem od Sony, Nextcloudem, Cyanogenmodem, nákupem sluchátek…

V blogování hodlám pokračovat i nadále. I když jsou dnes osobní blogy spíš raritou, zájem o ten můj pořád výrazně roste. Nárůst v počtu návštěvníků je mezi lety 2014 a 2016 dokonce víc než 500 %. Ale blog píšu jako určitou formu relaxu, takže na čísla zase tak moc nehledím a budu jej psát, i když ho bude číst jenom pár věrných.

Mimochodem už skoro šest let píšu blog také v angličtině. Na rozdíl od tohoto je ale zaměřený čistě na mé pracovní a komunitní aktivity.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *