Google Talk – IM budoucnosti

Je to zhruba půl roku, co jsem poprvé vyzkoušel Jabber. Do té doby jsem používal jen u nás mimořádně rozšířené ICQ a kvůli pár kamarádům z powerliftingu taky MSN. Prvotním důvodem, proč tuto síť vyzkoušet bylo, že jsem se chtěl zapojit do linuxového chatu na jabber serveru njs.netlab.cz. Účet u tohoto serveru jsem však používal pouze k přístupu na onen chat. Trvale k zastižení jsem byl na účtu u jabber.org. Historicky první osobou, s kterou jsem komunikoval po Jabberu, byl Michal Juhás, tímto ho zdravím 😉 Jelikož jsem používal a stále používám multiklienta Gaim, nebyl pro mě problém používa naráz více účtů i více sítí.

U Jabber.org jsem ale nebyl příliš spokojený se stabilitou, měl docela časté výpadky a poté, co měl skoro dva dny výpadek, mi došla trpělivost. Rozhodl jsem se změnit server a vzhledem k tomu, že jsem slyšel, že Google má jeden z nejspolehlivějších jabber serverů, rozhodl jsem se pro Google Talk.
Oprášil jsem svůj účet u Gmailu, který jsem si založil asi před rokem pouze ze zajímavosti, připojil se přes Gaim a už jsem byl definitivně ztracený 🙂

Proč si mě Google Talk získal? Těch důvodů je hned několik. Zaprvé to je první velký hráč, který se rozhodl jít novou cestou. Nehraje si na svém písečku jako většina ostatních sítí, ale rozhodl se, že tu svou postaví na otevřeném a ověřeném protokolu Jabber/XMPP. To s sebou přináší hned několik výhod: uživatel není omezen na jediného klienta, ale může se připojit, z kteréhokoliv, který podporuje Jabber. A asi největší výhodou potom je, že Google Talk je kompatibilní se sítí Jabber, takže uživatelé Gtalku nejsou omezení pouze sami na sebe, ale můžou bez problémů komunikovat i s uživateli registrovanými u jiných Jabber serverů.

Samotný Gtalk klient množstvím funkcí zrovna nehýří, ale na druhou stranu, v jednoduchosti je síla. Zbraní pořádného kalibru se ale Gtalk stává v kombinaci s Gmailem, s kterým je skvěle provázaný. Sdílí spolu kontakty, historie chatů se ukládá do složky Chats, kde se dá potom velmi jednoduše vyhledávat. Přímo v Gmailu najdete Gtalk panel, díky němuž můžete chatovat pohodlně bez nutnosti klienta (rozhodně elegantnější řešení než goICQ). Taky se nemusíte bát toho, že máte-li přihlášený Gtalk v klientovi, se vám automaticky odpojí poté, co se přihlásíte do Gmailu. Jabber (a díky němu i Gtalk) má totiž tu úžasnou vlastnost, že uživatel může být přihláný z více míst najednou.
Gtalk ale není pouze o chatování, ale podporuje i hlasovou komunikaci, která je opět otevřená a kterou obohatil Jabber. Díky tomu již dnes můžou vývojáři ostatních klientů pracovat na podpoře hlasu také ve svých produktech. Osobně hlasové volání nepoužívám, protože jedu na Gaimu, který zatím (že by verze 2.0?) tuto funkci nepodporuje. Každopádně podle ohlasů ostatních uživatelů je zvuk velmi dobrý a hovor si vystačí s polovičním datovým tokem, jako má Skype.

Jaká je budoucnost? V červnu tohoto roku mělo Gtalk nainstalováno kolem jednoho milionu lidí, celkový počet uživatelů byl něco přes 7 milionů, z toho 3 miliony ho využiváli denně. To jsou samozřejmě malé čísla oproti velkým IM sítím, ale když k tomu připočítáme množství uživatelů Jabberu a když přihlédneme k tomu, že Gtalk se rychle šíří (minimálně v mém okolí, kde ho před půlrokem měl jeden člověk a dnes 11), tak ta situace je docela pozitivní. Do budoucna hodlá Google Gtalk obohatit o další novinky. Asi nejzásadnější bude podpora SIP, čímž se jeho uživatelům otevřou obrovské možnosti hlasové komunikace, protože dnes kromě Skypu skoro každý VoIP provider funguje na protokolu SIP. V tomto směru již ohlásil spolupráci s providerem SIPphone a jeho klientem Gizmo Project. Proslýchá se také, že se připravuje propojení se Skypem, protože Google má nejen reklamní partnerství s jeho majitelem aukčním portálem eBay. Osobně tomu ale moc nevěřím. Gtalk by si určitě zasloužil video komunikaci, uvidíme, jak se v tomto směru v budoucnu pochlapí. Mohlo by tomu napomoct třeba odkoupení YouTube. Dokázal bych si živě představit např. funkci off-line video zpráv, které by uživateli došly jako video mail do Gmailu, kde by si je mohl hned přehrát podobně jako v YouTube (tuto funkci dnes již Gtalk podporuje, ale pouze v hlasové rovině).

Samozřejmě ani Gtalk není bez chyb a má své stinné stránky, které se mi moc nelíbí. Sice funguje na otevřených standardech, ale ne zcela, protože například přenosy souborů atd. řeší vlastní cestou, místo toho, aby využil řešení již obsažené v protokolu Jabber/XMPP, tím se stává z části nekompatibilním s ostatními klienty a Jabber servery. Také neobsahuje funkce, které nabízejí plnokrevné Jabber servery a které dělají Jabber Jabberem, např. transporty, které propojují Jabber s ostatními IM sítěmi. Pokud tedy chcete vyzkoušet klasický Jabber, doporučuji např. český Jabber.cz, pokud vás zaujaly výše popsané výhody Gtalku, vyzkoušejte ho. Ať už preferujete to, či ono, vyzkoušejte to, Jabber za to stojí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *