Vydali jsme RHEL 7!

Minulý týden jsme konečně vydali Red Hat Enterprise Linux 7, další verzi našeho nejdůležitějšího produktu. Od posledního vydání uběhlo tři a půl roku a musím říct, že ta delta je opravdu obrovská. V případě desktopu to vypadá téměř jako rozdíl 10 let, protože GNOME 2 dnes opravdu vypadá jako exkurz do dob Windows 2000. Další obrovskou změnou je systemd. Ten má sice plno kritiků, ale já už jsem si na něj tak zvykl, že se mi nazpátek k init skriptům nechce. Proto jsem raději na několika svých serverech používal Fedoru. Mít ale na serveru něco s dlouhodobou podporou se hodí, tak jsem rád, že tu máme první enterprise distro se systemd.

Chtěl bych si taky vyzkoušet používat RHEL 7 jako desktop. Co se týče stability a kvality je RHEL samozřejmě někde jinde než klasické desktopové distribuce, nevýhodou je zase poněkud staré verze softwaru a jeho nabídka. Se starými verzemi to není tak špatné, protože nejpoužívanější aplikace jako Firefox nebo LibreOffice se rebasují, takže člověk dostává nové verze. Mnoho nových vlastností se navíc do RHELu dostane formou backportů. To je důležité především u hardwarové podpory, protože na původním jádru 2.6.32, které je v RHEL 6, byste dneska nový hardware těžko rozjížděli. Díky tomu, že se nové ovladače v RHELu backportují, není problém jej provozovat i na nejnovějších počítačích. To je třeba výhoda oproti Debianu.

Co se týče softwarové nabídky, není tak limitovaná, jak se na první pohled zdá. Nevím, jaké je číslo u RHEL 7, ale základní repozitáře RHEL 6 obsahují něco kolem 4 tisíc binárních balíčků. To není mnoho, ale zase máte na všechny garantovanou podporu, což u ostatních distribucí standardem nebývá. Když k tomu přidáte oficiální komunitní repozitář EPEL, dostanete se na hodnotu 10 tisíc, což jsou 2/3 současné Fedory, případně stejný počet balíčků, které měla Fedora 14. Když k tomu přidáte ještě RPM Fusion, který přináší dalších několik set balíčků především s multimediální podporou a uzavřenými aplikacemi, které nejsou normálně součástí RHELu, není ta nabídka zase tak špatná. RHEL je navíc podporovaný v Copru, což je nyní další významný zdroj. Ve Fedoře se mi už hodně dlouho nestalo, že bych v repozitářích postrádal nějaký software, který jsem potřeboval, tak jsem zvědavý, jestli na něco narazím v RHELu.

RHEL 7 už taky obsahuje Docker, což je dnes v devopsácké komunitě až příliš velký hype, ale osobně si myslím, že kontejnery jsou opravdu budoucností distribuce nejen serverových, ale i desktopových aplikací v Linuxu, a lidi z Dockeru to zatím dotáhli nejdál, víceméně stanovili standard. Pracuje se s tím opravdu pěkně.

BTW po instalaci šel ihned pryč Classic Mode v GNOME. Z pohledu kontinuity mezi vydáními to dává smysl, ale pro člověka, který už s GNOME 3 pracuje tři roky, je to něco, na co se špatně zvyká. Všechny ty přidané prvky (taskbar, rozbalovací nabídka aplikací,…) mi přijdou tak nějak nadbytečné 🙂

 

5 komentářů: „Vydali jsme RHEL 7!“

  1. lzap avatar
    lzap

    Davam ti maximalne rok 😀

    1. eischmann avatar

      Já budu i nadále používat primárně Fedoru, na tom se nic nemění. Nejnovější software je nejnovější software.

  2. lukaskotekLukáš avatar

    Popravdě, to mě láká! Už jednou jsem chtěl nasadit RHEL na desktopu (a pořídil potřebnou licenci) a nebylo to vůbec špatné (nakonec mě „vydrtilo“ několik drobností právě včetně podpory určitých balíků). Asi to zvážím znovu. Btw. jak velký je deficit RHEL Desktop oproti ostatním verzím, co do počtu balíků? Říkám si, jestli by přeci jen pro mě nebylo lepší počkat na Centos, zvláš při současném sbližování (?) s Red Hatem.

    1. eischmann avatar

      Všechny verze RHELu by měly mít stejné repozitáře, takže stejné balíčky. V tvém případě bych si asi počkal na CentOS. Pro běžného domácího uživatele RHEL oproti CentOS nepřináší takovou přidanou hodnotu. Takže pokud nechceš mít aktualizace přímo od Red Hatu a systém brandovaný Red Hatem, tak si počkej na CentOS. Já používám RHEL, protože ho mám jako zaměstnanec zadarmo a raději beru originál.

      1. Lukáš avatar
        Lukáš

        Jo, v tom asi budeš mít pravdu – CentOS je rozumná volba. Jinak, já licenci na RHEL Desktop pořídil asi rok a půl zpět, přeci jen používám různé produkty z okruhu působnosti Red Hatu – uff, už osmým rokem – říkal jsem si, že to musím alespoň trochu nějak vrátit. A vlastně s tím CentOSem mám ještě druhou motivaci, učím teď jeden předmět zaměřený na základy správy OS – chtěl bych to od příštího roku postavit právě na CentOSu/Fedoře. (Nic proti stávajícímu Debianu, ale přeci jen je mi to bližší.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *