Před týdnem jsem se rozhodl, že se zkusím z Facebooku na nějaký čas stáhnout a uvidím, jak to bude fungovat. Po týdnu musím říct, že to nebyl vůbec špatný nápad.

Bezprostředním důvodem k tomuto kroku byly výsledky voleb. Posledních několik týdnů byl můj News Feed plný prezidentských voleb a politických diskusí a popravdě mi to začalo trochu lézt krkem. Potom, co vyhrál Zeman, jsem opravdu neměl náladu číst sračky od jeho příznivců a plačky od zbytku. Z pokusu jen v mentálním zdraví přežít prvních pár dní po volbách se vyklubal zajímavý osobní experiment. Dokážu se bez Facebooku obejít? A jaký to na mě bude mít dopad?

Účet Facebook jsem si založil v roce 2008. Už v létě 2007 to byla v USA velká věc, ale já požadavkům odolával ještě rok. V následujících letech se vkrádal do mého života čím dál víc. Tím, že jsem přes letní měsíce pracoval v USA, nějaký čas studoval v Kanadě a angažuji se v celosvětových open source projektech, mám známé po celém světě a na Facebooku jsem si vždy cenil, že mi umožňuje s nimi zůstat v určitém kontaktu.

Nicméně časem se Facebook jaksi vymknul kontrole. Opravdu hodnotého obsahu od přátel nebo stránek, které mě zajímají, ubývalo a naopak přibývalo odpadu a reklamy. Místo platformy pro udržování kontaktu s přáteli z toho vznikl takový poloveřejný prostor, kde se vám ukazuje velká část obsahu od lidí, které ani neznáte. Dalším problémem je soukromí a kontrola nad vlastními daty. Dřív jsem na Facebooku vytvářel alba z cest a dával tam všechny fotky. To jsem přestal dělat už před několika lety. Dávám tam jen pár momentek a zbytek si držím na vlastním serveru.

Přesto jsem na Facebooku dál trávil docela dost času. Zkontroloval ho ráno u snídaně, projel ho v autobuse směrem do práce, večer opět kontroloval, co je nového. Ideální prokrastinační nástroj. Nejde ale jen o čas, ale také o mentální hygienu. Už prostým procházením a čtením/sledováním nějakého obsahu člověk zatěžuje mozek a na úkor mnohem produktivnějších činností.

Už nějakou dobu tak ve mě zrál pocit, že Facebook mi víc bere, než dává. Volby pak byl moment, který mě konečně postrčil, aby s tím něco udělal. Nechci být žádný extrémista, takže jsem nechtěl odejít úplně. To mi přijde zbytečné. Pořád je to pro některé věci užitečná platforma. Začal jsem tím, že na Facebook téměř nechodím (maximálně několikrát týdně, abych prošel upozornění). Dál jsem si ho odstranil z hlavního webového prohlížeče. To má výhodu nejen v tom, že mě to tak neláká Facebook kontrolovat, ale také v tom, že nemůže tak jednoduše sledovat moji online aktivitu. Facebook mám přihlášený v GNOME Web, prohlížeči, který běžně nepoužívám. Aplikaci v mobilu zatím dál mám, ale stejně jako web ji kontroluji minimálně. Navíc má práva osekaná na minimum. Moc rád totiž sleduje, kde se pohybujete.

Čím Facebook nahradit? Už před více než dvěma lety jsem začal tíhnout k Twitteru. Ten je teď mojí primární sociální sítí. Líbí se mi na něm to, že si nehraje na všeobjímající platformu. Jeho zaměření je užší – veřejné zprávy, komentáře, základní diskuse. A je v tom lepší. Nehledě na to, že Twitter lze používat i jako zpravodajský a informační zdroj, což u Facebooku jde těžko. Výhodou pro mě také je, že tam není každý, ale především lidi z pravé části Gaussovy křivky rozložení IQ. Možná to zní elitářsky, ale je to tak.

Mluví se o tom, že trendem je vzrůstající důležitost IM služeb. Já to můžu na sobě jen potvrdit. Než bych něco sdílel na Facebooku, tak to raději pošlu člověku nebo skupině lidí na Telegramu. Člověk tam má větší soukromí a přijde mi, že tím internetová komunikace tak trochu vrací ke kořenům. Ten kontakt tam je mnohem přímější než skrze sdílení a prohnání algoritmy Facebooku.

Po týdnu musím říct, že mi Facebook vůbec nechybí. Občas tam nahlédnu, zkontroluju, jestli mě někdo nepozval na nějaký sraz (na organizování společných akcí je FB skvělý, to se mu musí nechat), ale příspěvky prakticky nečtu a diskusí se neúčastním. A také jsem zatím neměl potřebu ani nic sdílet (ručně, tento článek se na FB nasdílí automaticky). Přišel jsem o fotky z vaší dovolené v Karibiku? Nevadí, třeba bude někdy příležitost a ukážete mi je osobně 😉

P.S. mám pocit, že to není jenom můj pohled, ale objevují se náznaky, že současný model Facebooku se vyčerpal. Ve vyspělých zemích již dosáhl svého vrcholu a stagnuje. Ze všech stran to schytává, že funguje jako platforma na šíření fakenews, na což je ten poloveřejný prostor ideální. V internetovém světě není nikdo tak velký, aby se nedokázal zhroutit. Kde je dnes MySpace, služby typu XChat nebo u nás dlouhá léta extrémně populární ICQ. Zdá se, že i Facebook si to uvědomuje a chce se vrátit ke kořenům a být opět primárně platformou pro sdílení životních událostí s přáteli. Jsem zvědavý, jak se mu to povede.

2 komentáře: „Bez Facebooku“

  1. Marek Doležal avatar

    Nezbývá než se vším souhlasit. Pro komunikaci s lidmi kteří jsou jen na fb stačí messenger a samotný facebook jsem asi rok neměl v telefonu vůbec. To jak se změnil a prakticky na hlavní stránce byla jen reklama a ještě k tomu zprávy většinou negativního typu mě dokonale celou síť znechutilo. Jsem zvědav jestli se povede vrátit původní myšlenku facebooku.

  2. […] roku jsem psal, že jsem se stáhl z Facebooku, Google+ je dneska město duchů, tak se pohybuji především na Twitteru. Posledních pár […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *