Rok bez Twitteru

Loni v lednu jsem si vzal předsevzetí, že omezím používání Twitteru a Facebooku. Jak se na toto rozhodnutí po více než roce dívám?

Na začátek musím říct, že používání Facebooku jsem výrazně omezil, ale používat jsem ho nepřestal. Na počítači ho nenavštěvuji vůbec, na mobilu mám nastavený limit 15 minut denně, který mi většinou s rezervou stačí.

Facebook dnes považuju za pro mou mentální pohodu víceméně neškodnou síť. Obsah, který by mně vyloženě hnul žlučí, tam vidím minimálně. Přetransformoval se do druhého Tiktoku. Na zdi už dnes nejsou příspěvky od přátel, ale virální videa, u kterých můžete zabíjet čas. Pak jsou tam ještě různé komunity. Ty mají svoji hodnotu. Bohužel čím větší, tím víc jsou ukřičené. Jsem členem skupiny o fotovoltaických elektrárnách. Ta dnes má 50 tisíc členů a už tam dnes moc raději nechodím, ale skupina o tepelných čerpadlech má necelé 4 tisíce členů a stále převažují hodnotné rady a konstruktivní diskuse nad štěkáním.

Twitter jsem odstřihl úplně. Nejdříve jsem nastavil limit mobilní aplikaci, pak ji odinstaloval a loni v lednu se z Twitteru kompletně odhlásil. V červnu jsem se nakonec dopracoval k úplnému smazání účtu. Byly tam FOMO obavy. Vybudoval jsem si tam za 13 let skupinu více než 1000 followerů, smazání účtu je nevratné, co když se budu chtít někdy vrátit a někdo mi ten handle vezme atd.

Nakonec jsem si řekl, že už s tou sítí nechci mít nic společného. Ani ten neaktivní účet. Navíc lidi to mátlo. I když jsem měl v profilu jasně uvedené, že účet je neaktivní, pořád mě tam někdo označoval, aniž by věděl, že nebudu reagovat a pravděpodobně si to ani nepřečtu.

Od smazání účtu uběhl už skoro rok a žádná lítost nad tím krokem se nedostavila. Naopak to s ročním odstupem hodnotím jako nejlepší krok, který jsem pro své duševní zdraví udělal. Dlouhodobě jsem měl pocit, že mi Twitter přináší více negativních než pozitivních emocí. Jeho algoritmy fungují na principu živení naštvanosti. Ve feedu se vám můžou zobrazovat příspěvky od lidí, s kterými souzníte, ti ale často komentují věci, které vás naštvou. A není to jen můj pocit, ale dokazují to i studie. Úroveň komentářů a komunikace mezi uživateli je pak kapitola sama o sobě.

Hlavním problémem většiny lidí, kteří se snaží opustit Twitter, je to, že jako alternativu hledají opět Twitter, jen bez té toxicity z posledních let. Jenže Twitter je jen jeden. Neexistuje žádný další, který by ho dokázal dokonale nahradit.

Já jsem za něj náhradu nikdy nehledal, proto jsem nemohl být zklamaný, že jsem ji nikde nenašel. Nikdy jsem si nemyslel o Mastodonu a spol., že by dokázaly Twitter nahradit. Je to jiný svět se svými specifiky, který si žije svým životem. Základem úspěšného opuštění Twitteru je být smířený s tím, že ho opustíte bez náhrady. Přesně s tímhle jsem do toho šel. Pokud na vás má něco převážně negativní dopad, už jen prosté ukončení bez náhrady je pozitivním krokem.

A to je taky to, co se děje ve větším měřítku. Twitteru ubývají uživatelé a klesá jejich aktivita, i když se síť snaží vytvářet zdání o opaku. Ale zároveň významně neroste žádná jeho alternativa a lidi žehrají, že když už se někdo přesune třeba na Mastodon, není tam tak aktivní. To je zaprvé logické, protože tam nejsou zabudované návykové temné vzorce, a za druhé to jako negativum nevidím. Jestli výsledkem úpadku Twitteru je to, že lidi tráví méně času na sociálních sítích, je to dobrá zpráva.

12 komentářů: „Rok bez Twitteru“

  1. Tomáš Znamenáček avatar

    @sesivany Nezvažovali jste v těch oborových skupinách na FB přesun na nějakou vlastní platformu, například Discourse? Zajímalo by mě, jak moc je to mimo realitu 🙂

  2. Jiří Fiala Total Landscaping avatar

    @sesivanyblog Twitter účet jsem zrušil úplně (a to jsem ho před Muskem měl hodně rád!), Facebook účet mám, ale vubfc tam nechodím. Na obojím jsem byl hodně, hodně aktivní, ale seknul jsem s tím stejně jako s kouřením – prostě jsem přestal a zdar. Nechybí mi nic z toho. Stačilo.

  3. Jiří ze skladu avatar

    @sesivanyblog Twitter ale má náhradu. Bluesky. je tam plno lidí, co uteklo z Twitteru 😁

    1. Jiří Eischmann avatar

      No, plno lidí bych definoval trochu jinak. 🙂
      Ale jinak ano, je to Twitteru asi nejblíž, ale taky si nemyslím, že je to jeho plnohodnotná náhrada. Vždyť to neumí základní věci jako videa nebo gify, které Twitter umí roky. Je to spíš takový Twitter 2010. Staromilce to osloví, ale IMO to stačit nebude. Statistiky aktivity na Bluesky mluví neúprosně.

    2. Jan Dytrych🇨🇿🇺🇦 avatar

      @jirikyr @sesivanyblog utekli z bláta do louže pod okap 😃

      1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

        @jan @jirikyr @sesivanyblog Já bych to tak nehejtoval. Ano, je to centralizované, jsou za tím VC prachy, Jack Dorsey, ale atmosféra tam zatím není špatná. Jen to podle mě nemá budoucnost: https://bsky.jazco.dev/stats
        Mastodon na to aspoň není sám. Je tu Flipboard, WordPress, připojují se Threads… Přijde mi to jako mnohem víc životaschopný ekosystém než BS, které se rozhodlo hrát si na vlastním písečku.

        1. Jan Dytrych🇨🇿🇺🇦 avatar

          @sesivany @jirikyr @sesivanyblog tak to je dobře, ale jak píšeš, podle mě to nemá budoucnost, kdyby se napojili aspoň do Fediverse, pak bych tomu rozuměl, ale takhle to je prostě zase to samé co byl Twitter, pak to někomu zase prodá a bude 🙂

          1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

            @jan @jirikyr @sesivanyblog Hlavně toto je jediná síť, která je opravdu od lidí pro lidi. Tady to fungovalo, i když nás bylo celosvětově jen 100 tisíc. Pojedete to, dokud budou lidi ochotní si to provozovat. Jsem ale zvědavý, jak bude investory bavit držet síť, která má třeba jen půl milionu aktivních uživatelů.

          2. MagRe avatar

            @jan @sesivany @jirikyr @sesivanyblog

            Hm nejsem na to odborník, ale vím, že openvibe má v plánu kromě propojení nostru a mastodunu i BS. I dle wiki pod fediverse spadá, jen pod AT Protocol. Takže zase tak mimo nejsem?
            Jinak ale souhlasím s autorem. Udělal jsme to samé (/občas na FB kouknu, když něco potřebuji). Ale vyhovujemi klid na fediverse platformách. Nemám potřebu tam trávit čas 🙂

  4. iNecas avatar

    @sesivanyblog já nejdřív seknul a FB, takže u Twitteru už jsem věděl, že "bude líp" bez něj. A celkově, přechod od pasivního push modelu (kde člověk konzumuje, co mu kdo natlačí) do aktivního pull módu (kde si hledám věci, co mě zajímají a víc či vybírám, nad čím strávím čas) mi vyhovuje daleko líp.

  5. Matěj Cepl 🇪🇺 🇨🇿 🇺🇦 avatar

    @sesivanyblog
    V podstatě stejná situace (Twitter smazán, Facebook omezený na některé komunity, které neexistují jinde, ale značně pasivní). Výsledek stejný: značné uklidnění mého života, jenom mírný smutek nad tím, že jsem ztratil komunikaci některých velkých účtů, které jsem měl rád (Timothy Snyder, @MichaelRomancov a někteří další). Sleduji je většinou pomocí RSS, ale to je jenom pro zásadní články ne pro průběžné poznámky a komentáře velikosti tweetu.

  6. FifiSch avatar

    @sesivanyblog Na FB chodim furt, většinu osobních přátel mám pořád jen tam (+BeReal). Twitter účet bych taky nejradši zrušil. Bohužel ho spousta fakt zajímavých lidí i veřejných institucí používá jako jedinou komunikační platformu a média na něj stále odkazují jako na zdroj. Což je ostudné zejména teď, kdy je možnost čtení vláken bez přihlášení prakticky nulová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *