Změnil jsem instanci Mastodonu

Po třech a půl letech jsem se rozhodl změnit instanci Mastodonu. V roce 2017 jsem začínal na mastodon.cloud, který byl tenkrát snad jediný s otevřenými registracemi. Časem jsem zjistil, že jsem tam pomalu jediný uživatel píšící latinkou. Tak jsem se přesunul na menší instanci se zaměřením na otevřený software – floss.social. Na té jsem zažil všechny twitterové vlny a divoký růst sítě. Její nastavení mi ale přestalo vyhovovat, tak jsem se přesunul opět jinam.

Proč jsem odešel

Ten hlavní důvod, proč jsem z Floss.social odešel, byla moderace. Aplikuje totiž tzv. Fediblock, sdílený seznam blokovaných a limitovaných instancí, který je ale na můj vkus příliš přísný. Poprvé se mě to dotklo, když se na Fediblock dostal Kompost.cz. Údajně kvůli tomu, že se někomu nelíbil specifický humor Franty Fuky. Postupně jsem ale narážel na další: např. nedostupnost instancí, které hostí boty zrcadlící účty z jiných sítí, nebo limitování velkých instancí jako Mastodon.social. Nepřekvapivě Floss.social patří také mezi ty, kteří blokují Threads.

Poslední kapkou bylo, když mi ze seznamu sledovaných zmizela Fotovoltaika. Jen kvůli tomu, že si nastavila bridge do Bluesky. Nemám nic proti rozumné moderaci, bez ní si diskuse ve veřejném prostoru dlouhodobě neudrží konstruktivní charakter. Když ale do komunikace zasahuje příliš, je to problém. Ocením, když instance blokuje spam a provařené extrémistické instance, ale u zbytku bych rád rozhodoval o tom, co budu blokovat a co ne.

Kam jít

Naštěstí Mastodon vám umožňuje převést účet jinam včetně seznamu sledujících. Vybrat ale novou instanci nebylo vůbec jednoduché. Další velká instance zaměřená na otevřený software – Fosstodon – pro mě nebyla vhodná, protože akceptuje příspěvky jen v angličtině. Horkým kandidátem pro mě byla největší česká instance MastodonCzech.cz. Měl jsem ale trochu obavy z úrovně správy, protože stále běží na verzi z února. Od té doby vyšly další dvě verze.

V jeden moment byl žhavým kandidátem Mamutovo.cz, který spravuje Archos, o kterém vím, že se o svoje instance dobře stará. Jedná se ale o malou instanci o dvanácti uživatelích. To jsem si říkal, že bych mohl jít rovnou do vlastní instance, kde bych měl vlastní doménu a vše pod kontrolou. Vzhledem k tomu, jak Mastodon funguje, není vlastní instance úplně výhodná, „neteče“ přes ni tolik zpráv, takže toho ani nemáte tolik nacachovaného, vaše příspěvky se taky dostanou spíše k menšímu množství lidí, nesdílíte zdroje s ostatními… A instance o pár lidech jsou na tom v tomto jen o trochu lépe než instance s jedním uživatelem.

Naopak jsem nechtěl zase do těch obřích instancí jako mastodon.social, protože decentralizovanou povahu Fediverse považuju za důležitou a nechci, aby to skončilo pár obrovskými instancemi s drtivou většinou uživatelů. Oslovoval mě jen Mstdn.social, který spravuje Stux, s nímž celkem sdílím názory na fungování sítě a moderaci. Tato instance má asi dvacet tisíc uživatelů a to je pro mě tak maximum.

Pak jsem si ale uvědomil, že existuje instance, která mě zaujala už před tím a splňuje prakticky všechny mé požadavky: social.vivaldi.net. Má šest tisíc aktivních uživatelů, takže není ani malá, ani velká. Data má uložená v Evropě (Island). Je profesionálně spravovaná, mezinárodní a má rozumnou moderaci. Je to pro mě do určité míry návrat domů. Tento blog totiž vznikl původně na komunitním portálu My Opera. Social.vivaldi.net je primárně pro komunitu kolem prohlížeče Vivaldi, ale stojí za ním titíž lidé, kteří tenkrát byli za portálem MyOpera.

Migrace

Samotný přechod probíhal bez problémů. První je třeba si udělat účet na nové instanci, potom účty propojit a zahájit migraci. Na profilu původního účtu se zobrazí informace, že doma jste už někde jinde, a lidem, kteří vás sledují, se pošle instrukce, že mají začít sledovat nový účet. Trochu zamrzí, že stejně jako před třemi a půl lety je zbytek procesu manuální: musíte si vyexportovat seznam sledovaných, blokovaných, záložky… Nevidím důvod, proč by si tohle nemohly instance předat mezi sebou. I manuálně je to ale otázka tak desíti minut, takže nic hrozného.

Screenshot profilu starého účtu. Je zašedlý s poznámkou, že uživatel již používá jiný účet.
Oznámení o přesměrování na profilu starého účtu.

Všechno nenaskočí hned. Ručně importované seznamy se zpracovávají postupně. Překvapivě rychlý byl převod sledujících. Mám jich přes dva tisíce a 90 % z nich reagovalo na změnu účtu během několika minut. Zbytek přibýval postupně a někteří asi nenaskočí nikdy, protože se pravděpodobně jedná o účty, které už jsou neaktivní. Migrace na jinou instanci vás tak od těchto účtů očistí. To je něco, čeho se v jiných sítích nedočkáte. Na Twitteru jsem za dvanáct let nasbíral tisíc sledujících, ale reálně mě sledovalo tak 300. Na Mastodonu jsem po migraci chudší asi o 140 účtů, ale počet sledujících je realističtější.

Co se nepřesune vůbec, jsou vaše zprávy. Z pohledu uživatele to je jistě nevýhoda, ale vzhledem k tomu, jak funguje Mastodon, to asi dává smysl. Zprávy jste napsali v nějaké komunitě s nějakými pravidly. Když byste je mohli přenést hromadně do jiné komunity s úplně jinými pravidly, asi by to nedělalo dobrotu. Já příspěvky na sociálních sítích beru jako krátkodobou věc, pohrávám si i s myšlenkou automatického mazání po nějakém čase, takže mi toto nevadí. Každopádně všechny vaše zprávy dál zůstávají na původní serveru pod původním účtem, jsou vám dál k dispozici, můžete na ně odkazovat. Stejně tak můžete původní účet kdykoliv znovu aktivovat, pokud zjistíte, že na původní instanci bylo lépe než na té nové.

Dojmy z nové instance

A jak se cítím na nové instanci? Zatím jsem hodně spokojený. Moderace mi nebrání se propojit, s kým potřebuji, ale zároveň nenarážím na spam a trolly. Social.vivaldi.net není jen čistý server Mastodonu. Je propojený s dalšími částmi jejich komunitní platformy. Např. když si chci změnit avatar, přesměruje mě to do administrace účtu mimo Mastodon. Na stejném místě si nastavuji i zabezpečení účtu. To je ale asi tak vše. Instanci můžete používat, aniž byste byli uživateli prohlížeče Vivaldi nebo jakékoliv jejich jiné služby.

Instance od Vivaldi má taky pár pěkných vychytávek. Na překlady příspěvků používají Vivaldi Translate, které používá backend Lingvanex. Je o světelné roky lepší než LibreTranslate, které používá Floss.social. To v polovině případů nefungovalo a v druhé polovině vygenerovalo překlad, který šlo stěží rozluštit. Větší je taky limit znaků na zprávu: 1337 vs 500. Nejsem příznivcem dlouhých zpráv na mikroblogovacích platformách, ale 1337 ještě jde a hodí se to, když člověk potřebuje trochu rozvést myšlenku. K dispozici je taky alternativní rozhraní Mastodon Bird UI, které jsem si nakonec nastavil i já. Je to příjemná změna.

Zajímavé taky je, že ač je instance na adrese social.vivaldi.net, handle má pěkně krátce jen @vivaldi.net. Nově mě tedy ve Fediverse najdete pod účtem sesivany@vivaldi.net. 😉

13 komentářů: „Změnil jsem instanci Mastodonu“

  1. Matěj Cepl 🇪🇺 🇨🇿 🇺🇦 avatar

    @sesivanyblog

    Co se týče překladu, tak podporuji #ÚFAL a vestavěný překladač ve #Firefox -u a funguje to docela dobře.

    1. Jiří Eischmann avatar

      @mcepl @sesivanyblog To mi bohužel nepomůže v mobilní aplikaci, z které chodím na Mastodon minimálně z poloviny. Ale jinak je překladač ve Firefoxu užitečná věc.

  2. Michal Špondr avatar

    @sesivanyblog Nedávno jsem zkoušel něco podobného. Potřeboval jsem změnit handle na vlastní instanci, protože ten původní se mi moc nelíbil; Mastodon to bohužel nijak jednoduše neumí. Prakticky je to asi totožné s přesunem na jinou instanci. Přechod by jistě šlo ještě vylepšit, ale fungovalo to celkem bezbolestně a spolehlivě. Škoda jen těch zpráv, i když Mastodon má u nich stejně často nastavenou retenci a asi není zamýšlen k udržování všech příspěvků napořád.

  3. j4n3z avatar

    @sesivanyblog počet znaků leet mě vyloženě pobavil 😄

  4. Jan Andrle avatar

    @sesivanyblog Jen upřesnění k instanci https://fosstodon.org. Příspěvky nemusí být v angličtině. Jak je ostatně vidět na mně.Bývalo tu pravidlo v tomto duchu, kdy kvůli moderaci veřejné příspěvky museli být v aj (kompromis kvůli malému množství moderátorů hl. aj mluvícími). Neangl. texty stačilo postovat jako unlisted. Ve směs to nevadilo, hl. problémy byli přípdaně s hashtagy u českých příspěvků.Každopádně, jak už jsem psal, nyní již lze postovat public i neangl. příspěvky.

    1. Jiří Eischmann avatar

      @jaandrle @sesivanyblog Díky za info, to jsem nevěděl, že ta pravidla změnili.

  5. Unreed avatar

    @sesivanyblog Co znamená přijít o zprávy? Všechny tooty?

    1. Jiří Eischmann avatar

      @Unreed @sesivanyblog Ano, všechny tooty. Fakticky o ně člověk nepřijde, pořád zůstávají na tom starém serveru, pokud tam ten účet člověk nesmaže, ale na nový server se nepřesouvají.

  6. Kepi avatar

    @sesivanyblog nevím čím to, ale já jsem rozhodně nic nepotvrzoval a přitom tě mám follow na novém. Teď přemýšlím, jestli to dělá na instance nebo Fedilab.

    1. Jiří Eischmann avatar

      To zpracuje server automaticky, uživatel si ani nevšimne, že sleduje nový účet.

      1. Kepi avatar

        @sesivanyblog super, já to tak původně chápal, ale v článku mě to trochu zmátlo. Každopádně díky za něj, hned se míň bojím případného přesunu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *