Hledání náhrady za Mapy.cz

Před časem přišel Seznam s paywallem pro své služby. Mrzelo mě to vlastně u jediné služby – Mapy.cz. Ty jsem používal dost intenzivně posledních deset let. Donutilo mě to podívat se na alternativy postavené na OpenStreetMap. U nich riziko tak radikální změny podmínek používání nehrozí. Celkově se mi strategie používání otevřených technologií, ideálně ve vlastní režii, vyplácí. Open-source projekty zpravidla fungují, dokud to dává přispěvatelům a jejich uživatelům smysl. Nekončí, když to pro někoho přestane být dobrý byznys. To přináší na dnešní poměry málo vídanou kontiuitu.

Seznam nakonec udělal správný krok: paywall z Mapy.cz odstranil a oznámil, že tuto službu bude raději monetarizovat skrz předplatné za prémiovou verzi. Ti, kteří do služby přispívají, by navíc měli mít nějakou slevu. Na paywallu jsem kritizoval to, že od lidí chtějí peníze, aniž by z nich dělali zákazníky, a taky to, že příspěvky do Mapy.cz tím ohodnotili na nulu. Pokud zatím to celkem obecné prohlášení naplní, tyhle výtky vyřeší.

Pro mě už je ale asi pozdě. Lekce už byla udělena. Pokud mám něco intenzivně používat a ještě do toho přispívat, tak chci záruku v podobě licence, ne v podobě slibu provozovatele, že podmínky, za kterých jsem se službu rozhodl používat, budou platit i v budoucnu. Proto jsem rozhodnutí o přechodu na OpenStreetMap nezměnil. Zdaleka ne všechny služby a aplikace postavené nad OSM mají otevřenou licenci, ale samotné mapové zdroje ano, takže v případě zásadní změny u jedné služby můžu přejít na jinou a pořád mi „mé“ mapy zůstanou.

Na úvod je třeba říct, že nahradit Mapy.cz není jednoduché. Je to opravdu výborná služba světové úrovně. Samotnými mapovými daty nijak nevyniká. Nakonec v zahraničí používá OSM a u nás mi nepřijde nijak zásadně lepší než OSM. Je asi konzistentnější. Všude na 7/10, zatímco OSM jsou někde vymazlené na 10/10 (větší města, turisticky atraktivní lokality) a někde na 5/10. Přijde mi ale, že by pro Seznam bylo užitečnější, kdyby ty zdroje vložil do vytáhnutí OSM na 7/10 všude a nechal komunitu to vymazlit místy na 10/10. Ale to už je jejich věc, třeba se jednou k OSM i v ČR dopracují.

V čem Mapy.cz opravdu vynikají, je vykreslování map. Jsou pěkně stínované, dostatečně kontrastní. Jak ukážu dále v článku, existují renderery nad OSM, které se jim v určitých aspektech vyrovnají, ale těžko se hledá něco, co je tak univerzálně dobré: pro turistiku, do města, pro dopravu, při přiblížení, při oddálení… Další velkou devízou jsou integrace nad mapami: veřejná doprava, fotografie, recenze podniků, Panorama… Tohle mají na srovnatelné úrovni snad jen Google Maps.

Screenshot Mapy.cz jako referenční ukázka.
Mapy.cz jako referenční ukázka.

Na co jsem ve světě OSM nenašel vůbec řešení, jsou recenze podniků. Hodí se vědět, jestli motorest, kolem kterého jedete výborně vaří, nebo vám tam hrozí otrava jídlem. V tomhle ale vlastně mapy.cz nikdy úplně dobré nebyly. Když se podíváte na Google Maps, zjistíte, že podniky tam mají násobně více recenzí. Často jsem i z Mapy.cz musel přepínat do Google Maps, abych o daném podniku zjistil víc.

Co jsem naopak nehledal, byla náhrada za navigaci do auta. Mapy.cz jsem používal na hodně věcí, ale jako navigaci v autě ne. Hodně dlouho to neuměly a když už ano, nikdy mi to nepřišlo tak přehledné a pohodlné a s tak dobrými dopravními informacemi jako Sygic, který používám mnoho let. Sygicu se hodlám držet i nadále. Zaprvé je z části také postavený na OSM a zadruhé má spolehlivé informace o dopravě, což pro mě dnes představuje půl hodnoty navigace. Často bych trefil sám, ale stejně navigaci zapínám, abych neskončil někde v zácpě.

Mobilní aplikace

Mapy většinou potřebujete, když jste v terénu, proto mobilní aplikace považuji za stěžejní. Těch postavených na OSM je velký výběr. Mě ale zaujaly jen tři, protože všechny ostatní mi přišly jako jejich obdoby.

OsmAnd

Na první pohled mě tato aplikace tolik nezaujala. Má uživatelské rozhraní, v kterém je trochu složitější se zorientovat, ale nakonec jsem si vybral právě ji. Autoři ji propagují jako mapovou obdobu švýcarského nože a myslím, že ji to vystihuje dobře. Má nejuniverzálnější nabídku funkcí, takže pokud chcete všechny mapové potřeby pokrýt jednou aplikací, je to asi nejvhodnější volba.

OsmAnd používá primárně vektorové mapy. Nejsou tak pěkné jako mapy od Seznamu a vykreslují se o něco pomaleji, ale mají své výhody. Díky tomu, že jsou vektorové, pro ně existuje řada stylů. OsmAnd má profily pro různé činnosti (auto, chůze, kolo, lyžování…). Každý profil může mít vlastní styl mapy. Co je killer feature pro přispěvatele do OSM, jsou pak live aktualizace. OsmAnd aktualizuje mapy každé čtvrt hodiny. Svoji změnu provedenou v OSM tak můžete v aplikaci vidět během chvilky. Tak rychle vám ji nezobrazí ani na openstreetmap.org. Přispěvatelovo kolečko (nalezení chyby/nedostatku->oprava->zobrazení v mapách) je opravdu krátké. Co u Mapy.cz trvá dny nebo týdny, tady trvá řádově minuty.

Screenshot OsmAnd.
Výchozí turistický režim s nevýraznými trasami.

Na OsmAnd mě ze začátku odrazoval profil pro turistiku. Turistické trasy totiž nejsou vykreslené příliš zřetelně. To ale nakonec v mém případě vyřešil překryv z freemap.sk, o které se budu ještě zmiňovat. Naopak mě příjemně překvapila navigace. Jak už jsem psal v úvodu, stěžejní jsou pro mě informace o dopravě, které OsmAnd nemá, ale jinak při zkoušení navigoval velmi slušně.

Screenshot OsmAnd s překryvem Freemap.sk.
OsmAnd s překryvem freemap.sk.

Na aplikaci je sympatická také licence, která je open source, takže nejenže mapová data jsou pod svobodnou licencí, ale také samotná aplikace. Na Google Play je v základní verzi zdarma, ale s pokročilými funkcemi je jako OsmAnd+ již za necelou tisícovku nebo za předplatné (to lze získat i ze základní aplikace). V alternativním obchodu pro open-source aplikace F-Droid ale můžete OsmAnd+ nainstalovat zdarma. Je to takový vstřícný krok autorů vůči fanouškům open source.

OsmAnd nabízí také webové mapy a službu OsmAnd Cloud, která vám umožňuje zálohovat nastavení aplikace a synchronizovat uložené trasy mezi počítačem a mobilem. Na tuhle službu už ale nestačí prémiová verze OsmAnd+, musíte mít přeplatné. To ale nejde pořídit jinak než přes Google Play, takže v tomto případě musíte stejně instalovat odtamtud.

Locus Map

Ze začátku byla mým favoritem právě tato aplikace. Stejně jako Mapy.cz se drží tradičního českého mapového stylu, který známe už ze starých autoatlasů. Hledáte-li něco, co je vizuálně blízko mapám od Seznamu, Locus Map je pro vás. Asi není tak překvapující, že za touto aplikací jsou také Češi.

Screenshot Locus Map
Locus Map nemají v bezplatné verzi stínování.

Locus Map se zaměřuje na outdoorové aktivity (turistika, kolo, lyže) a v tom je opravdu dobrá. Také nabízí webové mapy, kde si můžete výlety plánovat a v rámci předplatného, které v nejvyšší verzi stojí 80 Kč měsíčně, synchronizovat s mobilem. Oproti OsmAnd nabízí navíc třeba sdílení polohy v soukromých skupinách. Taky se nespoléhá jen na OSM, ale nabízí i dodatečné specializované mapy pro jednotlivé země.

Oproti OsmAnd je Locus Map určitě uhlazenější a přehlednější, ale já se nakonec rozhodl pro OsmAnd pro její funkční záběr a lepší podporu pro přispěvatele do OSM. Nakonec i licence je lepší. Locus Map jsou sice založené na OSM, ale samotná aplikace je proprietární.

Z pohledu české uživatele se může zdát, že Mapy.cz jsou mainstreamem a OsmAnd a Locus Map jsou alternativami s podstatně menší uživatelskou základnou, ale spíše opak je pravdou. Mapy.cz mají na Google Play 5-10 milionů stažení, ve stejném pásmu se nachází Locus Map a OsmAnd je dokonce o úroveň výš – v pásmu 10-50 milionů stažení. Mapy.cz jsou mainstreamem, ale pouze v ČR. OsmAnd a Locus Map asi nejsou mainstreamem nikde, ale lépe sbírají uživatele po celém světě.

Organic Maps

Na první pohled se mi Organic Maps moc líbily: rychlé, přehledné, dobrá práce s body zájmu. Jestli Locus Map jsou vizuálně blízko mapám od Seznamu, Organic Maps by mohly oslovit ty, kteří mají rádi vizuální styl Google Maps. Mají ale lepší kontrast než Google Maps, což kvituji. Důvod, proč jsem si je nevybral, je ten, že neumí zobrazovat turistické trasy a že aktualizace map nevycházejí moc často. Vycházejí prakticky každý měsíc, což je vlastně takový standard, ale pro někoho, kdo chce vidět změny zanesené do OSM, co nejdříve, to je celé století. 🙂

Pokud vám Organic Maps něco připomínají, tak vězte, že je to fork populární aplikace Maps.me, který vytvořili původní autoři po akvizici Maps.me. Stejně jako v případe OsmAnd se jedná o open-source aplikaci.

Screenshot Organic Maps.
Organic Maps neumí zobrazovat značené turistické trasy.

Webové aplikace

Jak už jsem psal OsmAnd a Locus Map mají své webové verze, především za účelem plánování tras. Pokud je člověk používá na mobilu, budou mu ve webovém prohlížeči nejbližší. Nicméně zaujaly mě i tři čistě webové.

OsmAPP

OsmAPP je open-source webová aplikace nad OSM, jejíž hlavní vývojář je také z České republiky (v téhle oblasti jsme opravdu světová špička). Je překvapivě univerzální až na navigaci a vyhledávání tras, které neumí. Pro výchozí zobrazení používá dlaždice z Maptileru, který má pěkné vykreslování a je svižný. Máte k dispozici ale také Mapnik přímo z OSM nebo letecké snímky ze tří různých zdrojů.

Přijdou mi nejblíže Organic Maps a stejně jako u Organic Maps mi chybí zobrazení turistických tras, umí pouze cyklotrasy. Nicméně umožňuje nahrát vlastní překryvnou vrstvu, takže způsob, jak do OsmAPP turistické trasy dostat, existuje.

OsmAPP jsou uzpůsobené také pro malé obrazovky, takže se dají používat i na mobilu. Musíte být ale online, offline mapy nemají.

Ukázka OsmAPP.
Stejně jako mapy od Googlu je OsmAPP vhodné spíše do města.

Freemap.sk

Tyhle mapy pro mě byly překvapením, protože mají opravdu výborné vykreslování. Mapy.cz jsou špička ve vykreslování map a musím říct, že Freemap.sk se jim v mnoha ohledech vyrovnají a v něčem i překonají. Jestliže Mapy.cz svým stylem připomínají tradiční autoatlasy a papírové mapy, Freemap.sk připomínají mapy z turistických tabulí.

Jsou plastické s výborným stínováním. Mají dobrý kontrast. Na turistiku do přírody mi vyhovují víc než Mapy.cz, ty jsou ale univerzálnější, protože mapy od Freemap.sk ztrácí ve městě. Jejich omezením také je, že nepokrývají celý svět, ale pouze pevninskou Evropu.

Jedná se o open-source projekt, který je zastřešený neziskovou organizací Freemap Slovakia. Můžete si je přidat jako další mapový zdroj do Locus Map nebo jako překryvnou vrstvu do OsmAnd, což mi vynahrazuje slabší vykreslování turistických tras ve výchozí mapě OsmAnd.

Ukázka freemap.sk.
Tak dobrou plastičnost a stínování nemají ani Mapy.cz.

Nextcloud Maps

Když jsem hledal mapové alternativy, objevil jsem také aplikaci Maps pro Nextcloud. Ten provozuji už sedm let, ale tuhle aplikaci jsem zkoušel jen jednou velmi krátce. Teď jsem ale zjistil, že je to taky zajímavá možnost.

Její výhodou je, že je integrovaná do Nextcloudu, takže se mi v mapách zobrazují vaše fotografie na místech, kde jsem je pořídil. Stejně tak se v nich zobrazují fotky kontaktů, pokud u nich mám uvedenou adresu. Můžete tam mít oblíbená místa, ukládat si vlastní trasy apod.

Nextcloud Maps vám umožňují použít dlaždice od MapBoxu. To je stejně jako MapTiler komerční služba, ale také založená na OSM. Pro osobní použití je zdarma, takže stačí se zaregistrovat, vygenerovat si API klíč, vložit ho do Nextcloud Maps a máte svižné a pěkně vypadající mapy.

Ukázka Nextcloud Maps.
Nextcloud Maps umí zobrazovat na mapě vaše fotky.

Desktopové aplikace

GNOME Maps

Tahle aplikace, která je předinstalovaná v řadě distribucí, je také postavená na OSM. Na rozdíl třeba OsmAPP rychlé a spolehlivé vyhledávání tras a navigaci. V některých zemích je dokonce k dispozici pro plánování také MHD, ale ČR se to netýká.

Ve výchozím nastavení používá dlaždice přímo od OSM, ale můžete přepnout na dlaždice od OpenMapTiles, které mají různé varianty včetně tmavé. Desktopové mapové aplikace to mají vedle webových, které si jen otevřete v prohlížeči, těžké, ale GNOME Maps mají výhodu i v tom, že fungují výborně také na malých obrazovkách, takže najdou uplatnění třeba na linuxových mobilech.

Screenshot okna GNOME Maps
Plánování trasy v GNOME Software.

Kromě GNOME Maps existuje také Marble z projektu KDE, který je ale zaměřením spíše náhrada za Google Earth a nemám s ním téměř žádné zkušenosti.

Závěr

Dnes už jsem prakticky kompletně přešel z Mapy.cz na OSM. Podařilo se mi je nahradit kompletně? Určitě ne, konkrétní věci ostatně zmiňují výše v článku. V těch nejdůležitějších věcech ale ano a odměnou jsou mi otevřená data, u kterých nehrozí prudká změna podmínek používání. Odměnou jsou určitě i některé pokročilé funkce, které Mapy.cz nemají, a podstatně podrobnější informace pro plánování výšlapů a jízd na kole včetně šířky, povrchu a hladkosti komunikací, po kterých trasa vede.

Obrovskou výhodou pak je možnost přímo přispívat. Vidíte v mapě chybu nebo chybějící věc? Prostě opravíte/doplníte a je to tam. Rozdíl mezi přispíváním do Mapy.cz a OSM je, jako když najdete chybu v kódu. V jednom projektu ji můžete rovnou opravit, v druhém můžete jen vytvořit ticket, složitě vysvětlovat, co je špatně, a čekat, až to někdo opraví. Hádejte, do kterého projektu budete přispívat raději.

Mapy.cz nicméně hodlám dále sledovat. Každému pokusu o přechod ze zobrazování reklamy a sledování uživatelů na jiný byznys model fandím. Přeju jim, aby se oprostili od zaměření na domácí trh a udělali z toho globální produkt. Mapy od Seznamu mají na to, aby měly ne 5+ milionů na Google Play, ale 100+ milionů.

57 komentářů: „Hledání náhrady za Mapy.cz“

  1. c4t.dr34m avatar

    @sesivanyblog díky!

    mapy.cz prej budou z těch seznamích sraček vyjmuté… zatím. ale kvalitních map není nikdy dost, takže si to moc rád zítra v metru přečtu. zvlášť když jsem věčně v prdeli a možnosti mapy.cz bych ocenil i za hranicemi

    1. Patrik Stach avatar

      @radovan @sesivanyblog Tomu přesně nerozumím. Taky jsem pořád v prdeli. Naposledy jsme projeli během 14 dnů s Mapy.cz celé Dánsko.
      Uniká mi něco?

  2. plactagonic avatar

    @sesivanyblog na kolo jsou ještě dobré mapy: https://www.cykloserver.cz/cykloatlas

    Sice je to trochu neintuitivni ale dá se to. Mám od nich i sadu papírových map.

  3. Honza avatar
    Honza

    S Organic se mi pracuje lépe a většinou stačí. Ale ano, OsmAnd má vynikají spoustou možností a podklady. Takže je mám oboje nainstalovány. Minulý rok se nám pro navigaci v autě ještě osvědčily Magic Earth a to na úkor Sygicu, který nás občas vypekl.

    K vyplňování POI, které také využívám, bych doplnil ještě SCEE. Jen škoda, že tam nelze vyplňovat nová místa, to vždy musím přepnout do OSM map.

    Ty recenze podniků jsou velkým a známým nedostatkem OSM. Byl nějaký projekt aka blockchain, který převzal OsmAnd, ale sešlo z toho a v nabídce podkladů už není. Koukal jsem, že je nová iniciativa, ale standardně se to táhne, viz. https://open-reviews.net/about/

  4. Salix 🇨🇿 🇺🇦 🇪🇺 🇮🇱 🇹🇼 avatar

    @sesivanyblog Na Androidu používám OsmAnd~ z repozitáře F-Droid a je to skvělé, doporučuji. https://f-droid.org/packages/net.osmand.plus/

  5. Jan_Petrus avatar

    @sesivanyblog Díky za tenhle článek.

  6. Jachym Cepicky avatar

    @sesivanyblog

    Jak by se to líbila tahle turistická?

    Děláme na tom, vylepšujeme, ale je to běh na dlouhou trať

    https://www.maptiler.com/maps/#style=outdoor-v2&mode=2d&position=3/40.73/-74

    Pěknej článek. FreeMap.sk se Martinovi Zdilovi hodně povedly a je tam taky vidět síla českých a slovenských otevřených dat

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @jachym @sesivanyblog To vypadá taky fajn. Škoda, že OsmAnd, který má těch funkcí asi nejvíc, má to vykreslování map snad nejhorší a nejpomalejší. Čím to je? Že to chtějí mít univerzální, skinovatelné, s live updaty…?

      1. Jachym Cepicky avatar

        @sesivany @sesivanyblog Janten osmand používám pasivně

        musím se na to podívat znovu

        obecně: dlaždice jsou buď rastrový nebo vektorový

        ty vektorový můžou bejt problém, protože můžeš i kombinovat víc dlaždic do jedný mapy, renderovaci jadro dostava zabrat

        my mame ještě takovou experimentální appku, která myslím vykresluje hezky, ale na denni pouzivani to nejni

        https://maptiler.app

  7. napierge avatar

    @sesivanyblog
    diky za krasny clanek, pres prohlizec na trasy pouzivam graphhopper.com, kde jde videt treba i prevyseni trasy. inspiroval me i tento clanek https://jakobmiksch.eu/post/openstreetmap_routing/

  8. Marián Kyral avatar

    @sesivanyblog

    Pěkné 👍

    Jen doplním, že Freemap.sk jsou oficiální lokální pobočka OpenStreetMap. A taky oficiální partner Klubu Slovenských Turistů. Starají se jim o mapy.

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @mkyral @sesivanyblog Škoda, že to podobně nefunguje u nás a KČT raději data prodá Seznamu.

      1. Marián Kyral avatar

        @sesivany @sesivanyblog

        Škoda. Nicméně ve skutečnosti KČT ta data nevlastní. Ti se jen starají o značky v terénu. Data vlastní jejich obchodní společnost Trasa s.r.o., která vyrábí a prodává zejména papírové mapy.

        I když papírové mapy jsou dnes na ústupu.

        http://www.trasa.cz/

        1. logout avatar

          @mkyral @sesivany @sesivanyblog jsem vždycky myslel, že turistické mapy a data do nich spravuje/vydává Shocart, původní poskytovatel mapových podkladů i pro Mapy.cz; teď fakt koukám, že to jsou úplně jiné mapy 🤦‍♂️

        2. Pavel Machek avatar

          @mkyral @sesivany @sesivanyblog Ta cela konstrukce s "trasa s.r.o" a KCT je jen… no, rekneme neeticka nepeknost mirena na stat a verejnost :-(. Berou dotace, a nedavaj data.

          1. Marián Kyral avatar

            @pavel @sesivanyblog @sesivany I na vlastní značkaře. Těm proplatí jen barvy a cestu.

  9. Lukáš Václavík avatar

    @sesivanyblog Skvělá appka je ještě StreetComplete pro jednoduché doplňování OSM dat v okolí. Po přechodu na iPhone marně hledám alternativu. https://streetcomplete.app/

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @lukasvac @sesivanyblog Ta je skvělá! Používám denně, ale říkal jsem si, že si ji raději schovám do článku o přispívání do OSM. Jako náhrada za Mapy.cz to úplně neslouží.

  10. Zdeněk avatar

    @sesivanyblog stejně je zvláštní jak si všichni myslí že dostanou vše zadarmo 🤔. To že se změní obchodní model aplikace/služby není nic neobvyklého. Většinou každý co něco dělá zadarmo prostě dojde do bodu, kdy musí nakrmit děti a prostě svůj produkt prodá či nějak monetizuje (viz nedávné Simple Mobile Tools).

    To že jsou mapy.cz jaké jsou je jen díky tomu že se tomu věnují full time a za peníze. Stejně tak je tomu přece u vás v Red Hatu s Linuxem.

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @zdenekj @sesivanyblog Já nemám nic proti monetarizaci samotné, nakonec dnes platím za OsmAnd stejné peníze, jaké po mně chtěl Seznam za necílení reklamy a platím to rád.
      Problém mám s konkrétním způsobem monetarizace, který uplatňuje Seznam. Až se nebude zakládat na prodeji dat o uživatelích, ale na předplatném za prémiovou službu, možná to přehodnotím. I když otevřená data jsou otevřená data. Kvůli tomu budu pořád raději platit za komerční Linux než proprietární Windows.

      1. Zdeněk avatar

        @sesivany @sesivanyblog řekl bych že je to jen o chápání co je tou prémiovou službou. To může být i služba bez cílení. Samozřejmě že více zřejmé když za peníze dostanete něco hmatatelného, ale to co nabízíme je taky něco.

        1. Tomáš Znamenáček avatar

          @zdenekj @sesivany @sesivanyblog „Prémiová služba bez cílení“ je trochu jako „prémiový rohlík bez drceného skla“.

        2. Jiří Eischmann :fedora: avatar

          @zdenekj @sesivanyblog Pokud je ta prémiovost v tom necílení, tak to bohužel pořád nedělá zákazníky z těch, od kterých chcete peníze. To je málo.
          Já přeju Mapám skutečnou změnu byznys modelu. Aby žily z peněz platících uživatelů a primární snahou bylo plnit jejich potřeby, ne potřeby inzerentů. Myslím si, že na to mají. Je to produkt na světové úrovni, který by mohl mít řádově více uživatelů, kdyby měl víc globální zaměření.

          1. Zdeněk avatar

            @sesivany @sesivanyblog jiné zdroje financování mají, ale to běžný uživatel nevidí a není to samozřejmě vše co potřebují. Po přihlášení poskytuje i služby navíc, jako je sdílení polohy při navigaci, to jsou ty prémiové funkce které tam jsou. Mapy.cz mají zůstat zdarma napořád jen budou po přihlášení navíc nějaké funkce.

      2. Tomáš Janoušek avatar

        @sesivany @zdenekj @sesivanyblog Jen tak mimochodem, data o zahraničních uživatelích evidentně nikoho z partnerů Seznamu nezajímají, takže třeba v UK je na Seznamu jen obyčejný maličký cookie notice místo paywallu.

        1. Cat poni, Whorseman of Apocalypse avatar

          @liskin @sesivanyblog @sesivany @zdenekj seznam je neuveritelne cesky hyperlokalni pokud jde o sales, alespon teda byl

          1. Tomáš Janoušek avatar

            @pony @sesivanyblog @sesivany @zdenekj Jo, no, ale u těch map je to trochu škoda. V Česku je boží, že to fakt používá skoro každej, takže tam lidi nacpali fotky ke každý lavičce a každýmu rozcestí a studánce a všemu. V zahraničí jsou fotky akorát v Google Maps, takže tak maximálně restaurace a dálnice.

          2. Cat poni, Whorseman of Apocalypse avatar

            @liskin @sesivanyblog @sesivany @zdenekj tbh ted jsem s tim taky trochu bojoval, na jednu stranu jsou mapy.cz vice ci mene prevazne renderer na osm, na druhou stranu je to dost renderer co chces, vetsine osm rendereru jsou treba nejaky stezky KCT ukradeny, ale irl v cesku proste chodis po cervene, no

          3. Zdeněk avatar

            @pony @sesivanyblog @sesivany @liskin vždyť se ten paywall na mapách vypnul. To byla jen taková trochu zbytečná horlivost ze začátku "zapneme to všude", ale teď je vše při starém ne?

          4. Jan avatar

            @zdenekj @pony @sesivanyblog @sesivany @liskin Trošku podlomená důvěra z hlediska třeba toho, kolik jsem tam doplnil dat a chybných údajů. Jinak z hlediska konzumenta asi při předchozím, ano.

          5. Zdeněk avatar

            @Jann @pony @sesivanyblog @sesivany @liskin mrzí mě že spuštění paywallu všude zanechalo takové zklamání a myslím že se vše již napravilo jak má být. Až se spustí slíbený seznam bez reklam bude napravena i poslední křivda.

          6. Jiří Eischmann :fedora: avatar

            @liskin @sesivanyblog @pony @zdenekj Mapy.cz ve světě nejsou tak dobré, ale zase když může mít malá pražská firmička, která dělá Locus Map, miliony uživatelů, nevím, proč by nemohl mít Seznam se svými zdroji řádově víc. Nemusí mít miliardu a konkurovat Google Maps, ale nabídnout výborný balík auto+turistika+cyklo nad OSM a oslovit 50-100 milionů. To by ten produkt uživilo.

          7. Zdeněk avatar

            @sesivany @liskin @sesivanyblog @pony koukal jsem na ceník Locusu tak mapy.cz většinu těch věcí dávají zadarmo nebo je nemají vůbec, protože mají mapy trochu jinou cílovku. Takže ano, můžeme polovinu funkcí zpoplatnit, ale nechceme.

            Co se týká množství uživatelů tak trh je dost rozebraný. Znám lidi co používají slepou mapu od Googlu a prostě je nepřesvědčíš že existuje cokoli lepšího.

          8. Tomáš Janoušek avatar

            @zdenekj @sesivany @sesivanyblog @pony Ono je to asi těžký prodat lidem, co nevyrostli na mapách KČT a co jsou zvyklí platit 5 liber týdně přes Meetup za to, že jim někdo řekne, kde mají kdy zaparkovat, a pak je dovede lesem na oběd a zpátky k autu. 🤷

          9. Zdeněk avatar

            @liskin @sesivanyblog @pony @sesivany rozhodně, v minulosti nebylo zadarmo ani porno. Takže je dneska docela těžké obhájit že se za něco platí. 😀

          10. Jiří Eischmann :fedora: avatar

            @zdenekj @liskin @sesivanyblog @pony Pokud vybudujete produkt, kde je zákazníkem inzerent, a pak lidem řeknete, aby za to platili, tak je jasné, že je těžké o tom lidi přesvědčit.
            Tohle vyžaduje fundamentální změnu přístupu k produktu. Nemůže to být catch-all aplikace, ale jasná cílovka a z ní udělat zákazníka. Když může být OsmAnd se zlomkem zdrojů v top10 placených aplikacích ve své kategorii v Google Play a AppStore, zvládl by to i Seznam, pokud by chtěl.

          11. Cat poni, Whorseman of Apocalypse avatar

            @sesivany @zdenekj @liskin @sesivanyblog zaplatil jednou par euro, to zase neni takovy win

          12. Jiří Eischmann :fedora: avatar

            @pony @sesivanyblog @liskin @zdenekj OsmAnd a Locus Map nejsou za pár eur, ale za zhruba 40, jako předplatné, tedy opakované platby každý rok.

          13. Vlastimil Babka avatar

            @sesivany @zdenekj @liskin @sesivanyblog @pony přitom už má globálně zavedenou značku Windy, tak by to mohli využít a pojmenovat Windy Maps… oh wait.

          14. Tomáš Janoušek avatar

            @vbabka @sesivanyblog @pony @sesivany @zdenekj to byla velká legrace, jak do Play Storu nahráli dvě stejný appky, který se lišily akorát jménem a barevným schematem, jo

          15. Miroslav Suchý avatar

            @zdenekj @sesivanyblog Trh s mapama rozhodně není rozebraný. Hodně lidí je připraveno platit za mapy, které jim budou routovat podle výšky nebo váhy auta (autobusy, náklaďáky). Přitom OSM tahle data má. V jižní Africe je jediná aplikace pro turisty, která jim ukazuje kde potřebují 4×4 a kde projede obyčejné auto. Ta aplikace stojí poměrně dost. OSM přitom tato data má. Takových niché je spustu. Světovou jendičku to z nikoho neudělá, ale vydělat se na tom dá.

          16. Martin Kroul avatar

            @liskin @sesivanyblog @pony @sesivany @zdenekj

            Jo, tyhle mraky fotek znám… Snažil jsem se s tím bojovat, psát všude možně, hlásit je… ale VŮBEC NIC nepomáhá = nic s tím systémově nedělají. To je ta druhá velká věc, která mě na Mapy.cz strašně mrzí.

          17. Martin Kroul avatar

            @liskin @sesivanyblog @pony @sesivany @zdenekj
            Je to marný, je to marný, je to marný… Týpek a jeho fotky z výletů na Mapy.cz.

          18. Tomáš Janoušek avatar

            @martinkroul @sesivanyblog @pony @sesivany @zdenekj To ale řešíme opačnej problém. Já jsem rád, že tam ty fotky jsou, protože prostě občas fakt potřebuju vědět, jestli tahle konkrétní lavička uprostřed lesa je dost dlouhá na to, aby se na ní dospělej člověk vyspal.

          19. Martin Kroul avatar

            @liskin @sesivanyblog @pony @sesivany @zdenekj Chápu, jen tam ta "lavička" nemusí být jedním člověkem vyfocená tolikrát… Viz:

            https://mastodonczech.cz/@martinkroul/112583091055882650

            Nebo ten týpek nemusí fotit hotelový pokoj se svýma věcma a dávat to na Mapy.cz.

  11. Luboš Račanský avatar

    @sesivanyblog Pecka, vypadá to, že OsmAnd rozběhám na iPhone SE 1, narozdíl od mapycz, které na to kašlou, zato šunťácké androidy pořád podporují.

  12. Martin Bodlák 💙💛 avatar

    @sesivanyblog Děkuji za velmi zajímavé zhodnocení variant k mapám Seznamu. Mně se z každé té osm aplikace líbí něco – ale tak už to u mě bývá 🙂

  13. Peter Kovář avatar

    Cesium ionにPLATEAUデータが登場! Japan 3D Buildings

    https://cesium.com/blog/2024/06/03/japan-3d-buildings/

  14. Erikfón Dëníck eN avatar

    @sesivanyblog Osm mapy za mě stačí, z F-Droidu.

  15. tik avatar
    tik

    diky za tip OsmAnd (+) – kdyz jsem hledal alternativy, tami zrovna tohle uteklo a vypada to fakt pouzitelne.

  16. Martin Kroul avatar

    @sesivanyblog Probíral jsem se o víkendu OSM u nás ve městě a je/bylo tam mraky nepřesností, například u hospod – přes pět let zrušená hospoda, přejmenové hospody atp. To celé asi tak 4x.

    To je dost velká komplikace pro mě jako uživatele v cizím městě.

    Silnice jako OK, ale v POI je OSM prostě pozadu. Ani ta armáda dobrovolníků to nestíhá doplňovat a aktualizovat.

    Každopádně jsou to ty nejlepší openmapy, které máme.❤️

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @martinkroul @sesivanyblog Ano, není to zdaleka ideální, ale tou neaktuálností trpí do určité míry všechny mapy. Z Mapy.cz jsem nechával odstraňovat hospodu, která tam nebyla už 5 let.

      V Brně to je dobré, asi tu je hodně dobrovolníků. Teď tu zbourali nádraží v Krpoli a v OSM byly všechny změny během pár dní. Ve všech ostatních mapách ta budova pořád stojí.

  17. Martin Kroul avatar

    @sesivanyblog Nejsem tak zručný s OSMAnd – jak jsi tam dostal ten freemap.sk styl? Z webu mi nejde stáhnout.

    1. Jiří Eischmann :fedora: avatar

      @martinkroul @sesivanyblog Nejde to tam dát přímo jako mapa, ale jako překryvná vrstva: Nastavení mapy->Překryvná mapa. Tam klepnout na Překryvná mapa a pokud tam freemap.sk přímo není, tak Přidat další… a najít ji v seznamu. Pak se člověku dole uprostřed zobrazí šoupátko, kterým může přepínat mezi OsmAnd mapou a freemap.sk.

      1. Martin Kroul avatar

        @sesivany @sesivanyblog Ahááá… tak problém byl v tom, že jsem v Modulech neměl zapnuté On-lime mapy. Takže v Nastavení mapy nebyla položka Překryvná mapa.

        Díky za pomoc. 🙏

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *