Lokální meteo data s Weather Underground

Zkušení majitelé pokročilejších meteostanic si asi poklepou na čelo, že jsem objevil Ameriku, ale já donedávna o službě Weather Underground neslyšel, tak jsem si řekl, že se podělím s těmi, kteří jsou na tom podobně, proč je WU zajímavé pro majitele meteostanic a ještě zajímavější pro ty, kteří je nemají.

Řízení závlahy

K meteostanici jsem se dostal v rámci pokračující automatizace naší domácnosti. Na řízení závlahy používám Hunter Hydrawise, který dokáže množství závlahy upravovat podle předpovědi počasí a také podle množství srážek za poslední období. A k tomu se hodí právě meteostanice. Zdarma lze totiž použít pouze data z letišť.

Nejbližší letiště je to brněnské a je od nás vzdálené 15 km. To se nemusí zdát jako mnoho, ale v praxi to může dávat výrazně odlišná čísla. Zrovna minulý týden letiště hlásilo úhrn srážek 23 mm, zatímco přes nás se přehnal jen mírný déšť a meteostanice zachytila 1,5 mm.

Pořízení meteostanice

Při průzkumu trhu jsem zjistil, že prakticky všechny hobby meteostanice jsou generické modely z Číny, které se jen různě po světě prodávají pod jinými názvy. Já jsem nakonec vybral Gogen ME 3900, za kterou jsem dal 3400 Kč. Zaprvé ji doporučovala služba Weather Underground, kterou jsem potřeboval k propojení s řízením závlahy, a zadruhé jsem moc nepřišel na to, co zásadně navíc by mi přinesly modely, které stojí 3x tolik.

Kam s ní

Zásadní otázkou při pořízení meteostanice je, kam ji umístit. Pro měření větru je nejlepší střecha, ale ta je zase nejhorší pro měření teploty. Teploměr mám na venkovní jednotce čerpadla, která je na střeše, a vím, že v horkých dnech měří i o 5 stupňů více, než je reálně při zemi. Meteostanici bych musel umístit minimálně na dvoumetrový stožár, ale pak by zase stínila fotovoltaické panely.

Nakonec jsem ji umístil na plot na konec zahrady. Je dostatečně daleko od domu, aby sálání z něj ovlivňovalo teplotu. Bezprostředně kolem stanice nic není, ale už 10 metrů od ní je vzrostlý ořech, což taky není ideální, ale lépe to asi nevymyslím. Na měření větru to určitě není vhodné, ale zase nejsem ČHMÚ. Primárně mi jde o teplotu a srážky a to zatím podle pozorování měří spolehlivě.

Naše meteo stanice.

Weather Underground

Největším objevem tohoto zkoumání je pro mě ale služba Weather Underground, o které jsem doteď neměl ani ponětí. Jedná se o službu vlastněnou The Weather Company (IBM), která sbírá data z desítek tisíc domácích meteo stanic po celém světě a dává je volně k dispozici.

Já jsem si pořídil vlastní meteo stanici z toho důvodu, že za propojení zavlažovacího systému s cizími stanicemi si Hunter účtuje 60 dolarů ročně. Propojení s vlastní stanicí je zdarma. Jinak bych ji vlastně nepotřeboval. V okruhu kilometru od našeho domu se nachází pět stanic, které poskytují lokální informace o počasí. Zvláště městské aglomerace jsou hustě pokryté, na venkově to je horší.

Síť meteo stanic zapojených do Weather Underground je v Brně a okolí opravdu hustá.

Každá stanice ve Weather Underground má vlastní stránku, na které můžete sledovat nejen aktuální data, ale i statistiky z minulosti (ukázková stanice v Brně). Pokud je stanice ve vašem blízkém okolí, můžete se plně spolehnout na ni raději než na nějakou levnou domácí meteostanici na balkoně. Existují aplikace pro iOS (WunderStation) a Android (WhatWeather), které vám umožní připojit se na vybranou stanici a zobrazovat z ní data, jakoby to byla vaše vlastní. Můžete tak vzít starý tablet a udělat si vlastní domácí meteostanici, aniž byste museli mít venkovní jednotku a cokoliv měřit.

Rozhraní aplikace WunderStation.

Díky Weather Underground můžete taky třeba zjistit, jaké byly srážky v libovolné lokalitě, kde se nějaká stanice nachází. Třeba jestli vám zapršelo na zahradě. Meteo radar může ukazovat v dané lokalitě velký mrak, ale to ještě neznamená, že z něj zapršelo. Kolik toho skutečně spadlo na zem, zjistíte až z dat lokální meteostanice.

Pokročilejší domácí meteostanice se nemůžou přesností rovnat profi stanicím ČHMÚ, ale dle mých pozorování dosahují alespoň u těch základních ukazatelů jako teplota, tlak nebo úhrn srážek dostatečně přesná data. Navíc Weather Underground má v systému vlastní pojistky, kdy hlášená data kontroluje a porovnává s daty z okolních stanic. A pokud stanice hlásí výrazně odlišná data, prostě ji odpojí.

No a pokud se ve vašem okolí žádná meteostanice nenachází? Pokud pro ni máte vhodné umístění, zvažte investici do vlastní a její připojení do sítě Weather Underground. Ostatním umožníte sledovat počasí ve vaší lokalitě a vy zase dostanete přístup k dlouhodobým statistikám, které Weather Underground sestaví z dat vaší stanice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *